Nyheter

Bredd på Bollnäs

Imorgon kör Bollnäs breddtrav och Jenni H Åsberg får svinga sig upp bakom Kronbruden, Avantis Red Witch och R.K. Rapida. Alla har platschans om de håller sig i trav. Viggo Frontline ska gå montékval och Höstbo Ballerina ska kvala.

Kronbruden har suttit fast i dåliga ryggar och fått dålig utdelning i de senaste starterna.

”Men hon är bättre än vad det ser ut i programmet. Stämmer det kan vara bland de tre första. Det blir samma balans och utrustning som senast”, säger Tomas Pettersson.

Avantis Red Witch var alldeles för laddad i sin comeback senast och slängde sig i galopp in i första sväng. Hon är bäst när hon når spets och stressar upp sig när hon går bakom hästar.

”Håller hon sig i skinnet har hon en hygglig chans. Det blir barfota runt om.”

R.K. Rapida har galopperat mycket och fått framknäna behandlade. Nu är hon fin i träningen och har en vettig chans bara hon går felfritt. Hon ska gå med skor.

Viggo Frontline har ridtränats hemma i Runemo och borde inte ha några problem med montékvalet. Det ska inte Höstbo Ballerina heller ha med sitt kval även om hon har en bit kvar till start.

Långresa till Dannero

Idag åker Ella Pace och Kimbee Crown till Höga Kusten och Dannero. Håller de sig i trav kan det bli fina placeringar. Imorgon har My Gifted My ett bökigt läge på Rättvik.

Ella Pace spurtade bra senast i ett breddlopp. Hon är nog bättre än vad det ser ut i programmet. Men Tomas Pettersson ligger ändå lite lågt.

”Vi har fått ett ganska bökigt läge. Jag hoppas att vi kan ta så många som möjligt till slut.”

Kimbee Crown har hoppat i sista sväng i de två senaste starterna och han har haft svårt att ta sig iväg felfritt i voltstart. Men Tomas hoppas att det kan gå vägen den här gången.

”Han är svår i kurvorna, men känns bra och vi provar därför igen. Den här gången med bakskor så att han får lite bättre fäste. Jag tycker att han borde kunna ta sig iväg felfritt och håller han sig bara i trav hela vägen har han bra kapacitet för klassen.”

My Gifted My satt fast med allt sparat och blev femma i ett lopp inom Kusk-VM senast. Han har därmed fått två snälla lopp och formen borde vara på väg uppåt.

”Men läget är bökigt och det känns inte som att han kan vinna. Blir vi trea, fyra, femma är jag nöjd. Vi får se hur banan är, men det blir minst barfota fram, vi får se hur vi gör med bakskorna.”

Lördagskväll i Bollnäs

Bollnäs kör ikväll när Östersund har klarat av sitt stortrav och stallet selar ut sex hästar. Avantis Donna, Kimbee Dream och Whynot Me har hyggliga chanser, Make My Day gör comeback och Thelma M.M. samt Older Than Bran går premielopp.

Avantis Donna hoppade i starten i debuten, men gick sedan bra och blev femma. Nu har hon springspår och Tomas Pettersson hoppas få iväg henne felfritt.

”Hon körde ner skallen senast. Vi ska prova ett nytt bett och käk nu och kommer hon bara iväg i trav så kan det gå riktigt bra. Loppet ser inte så blodigt ut och hon känns fin i träningen.”

Make My Day har inte startat sedan i januari på grund av problem med ett framben. Hon har inte vässats inför comebacken och kommer att behöva lopp för att få upp tempot. Läget är inget vidare och Tomas ligger lågt:

”Jag kommer att köra snällt och hoppas att vi får lite pengar. Framförallt hoppas jag att hon mår bra dagen efter och att benet har hållit.”

Kimbee Dream har placerat sig i de tre senaste starterna och har springspår i startvolten.

”Han är klart på gång, men jag har svårt att sia om hur långt de räcker i det här sällskapet. Vi kanske kan vara trea, fyra igen.”

Whynot Me var ute mot stenhårt motstånd senast och Tomas hade maxat upp honom med helstängt och barfota fram. Det blev för mycket och galopp i första sväng. Han gick bra efter galoppen och är nu ute mot mer normalt motstånd igen. Det är springspår från tilläggsvolten som gäller och Tomas byter huvudlag.

”Det blir öppet huvudlag, men han får gå barfota fram igen. Håller han sig bara i trav i första sväng kan det gå bra. Motståndet ser inte så hårt ut.”

Tvååringarna Thelma M.M. och Older Than Bran ska bärga sin premier, vilket inte ska vara några problem. De har varit inne på banan två gånger och har skött sig bra.

Halvchanser i Gävle och Romme

Kronbruden i breddtrav på Gävle och Global Wildlife och Sidney Crosby på Romme. Det är starterna de närmaste dagarna. Chans på hyggliga placeringar, tror Tomas Pettersson.

Kronbruden har gått några jämna skapliga lopp. Hon satt fast senast och har ett hyggligt läge nu.

”Hon känns rätt så fin och borde göra ett bra lopp och vara bland det tre första här.”

Global Wildlife var lite trög i sin första start i Tomas träning och blev femma. Han kändes bättre i värmningen än vad han gick i loppet och borde ha gått framåt med det loppet i kroppen.

”Det ska bli intressant att se vad han kan göra, men jag ligger lågt till dess han presterat bra i lopp. Nu kör vi barfota fram och jag tror att det ska ge en bra effekt.”

Sidney Crosby var ute i mot tufft motstånd på en skitig bana senast och blev sexa. Han kan fortsätta att tjäna pengar, men Tomas tror att det blir svårt att vinna på Romme: ”Det handlar nog om att tjäna lite pengar i första hand.”

Läge för Gossip´s Lord

Bollnäs imorgon söndag och sedan Hagmyren på måndag. Bäst chans har nog Gossip´s Lord som är först ut från ett bra läge. Kimbee Dream, Quantum Estelle som debuterar i monté och Whynot Me startar också på Bollnäs där treåringarna Bel Canto, Kontur och Bellis Frontline även ska kvala. Till Hagmyren åker Stallion Töll och Viggo Frontline.

Gossip´s Lord var sig själv igen i förra starten efter att ha varit oförklarligt dålig i starten innan dess. Senast spurtade han bra till en tredjeplats och från spår två bakom bilen på kortdistans blir det laddning från början.

”Jag kommer att försöka ta ledningen och köra där. Vi får se, men det kan bli skoryck och rycktussar eller något av det”, säger Tomas Pettersson.

Kimbee Dream står hårt inne i sitt lopp. Han tränar bra och formen verkar på väg upp. ”Han är på gång, men kan han bli trea, fyra, femma i det här gänget är jag nöjd.”

Quantum Estelle gick ett snabbjobb i monté med Jenni H Åsberg på ryggen i förra veckan och såg bra ut. Så bra att det nu är dags för Jenni att prova i lopp. Hon kommer att gå med skor.

Whynot Me har gått bra i de senaste starterna och hållit sig i trav. Det bör han kunna göra igen när han är ensam i startvolten.

”Men det kan bli svårt att hålla undan. Det blir barfota runt om och kanske helstängt. Vi får se hur långt det räcker”, säger Tomas.

Kvalloppet på Bollnäs har placerats efter lopp 10 under tävlingsdagen. Något som inte uppskattas av Tomas som alltså har Bel Canto, Kontur och Bellis Frontline till start i kvalloppet.

”Det ställer ju till en hel del oreda. När ska vi hinna värma hästarna? Det är mycket enklare om kvalloppen går före tävlingarna som de brukar. Men bara vi hinner få på selarna ska det inte var några problem för mina tre att bli godkända.

På måndag kör Hagmyren lunchtrav och Viggo Frontline ska göra ett nytt försök.

”Han tränar på rätt så bra men har svårt att klara svängarna. Han var fin i ett banjobb i förra veckan och jag hoppas att han ska fungera. Jag är sugen på att rycka skorna. Vi får se, det beror på hur banan är.”

En annan som inte alltid får travet att fungera är Stallion Töll. Senast gick han dock hyggligt.

”Han får ta det ganska lugnt mellan loppen. Det är bra förutsättningar här med kort distans”, säger Tomas som kör och Jenni tränar.

Comeback för Leif

På fredag gör Ajlexes Leif comeback i ett fyraåringslopp på fredag i Gävle. My Gifted My, Barry Wadd och Kimbee Crown ska alla vara med i Kusk-VM idag på Rättvik och på Gävle.

My Gifted My är först ut på Rättvik ikväll som kombinerar firande av Siljans Travsällskap som fyller 100 år med att köra ett antal lopp i Kusk-VM och som dagen till ära fått V86-spel från ATG.

My Gifted My blev trea senast efter ett lämpligt lopp. Han hade då inte startat på ett tag och verkar ha tagit loppet bra.

”Nu är det bra förutsättningar och han är lätt att köra så det borde kunna gå bra. Han kommer att gå barfota runt om”, säger Tomas Pettersson.

Ajlexes Leif skulle ha gjort comeback i april. Då gick han ikull i hagen när det var race i nysnön. Sedan blev han kraftigt förkyld. Men nu ska allt vara bra och Tomas är inte så bekymrad över bakspåret på Gävle.

”Han känns fin och bakspår är inte så dumt i första starten på länge. Vi får smyga med och köra lite till slut så får vi se hur långt det räcker. Han gick ett banjobb i 20-tempo i förra veckan på ett bra sätt och kommer att gå barfota runt om.”

Kimbee Crown var struken för hosta senast. Han har kollats upp och ska vara frisk och ligger bra i puls i träningen. Det är möjligt att distansen är väl lång, men läget är bra och han är startsnabb så Duog McNair har alla möjligheter att få köra i spets. Barfota runt om.

Barry Wadd ska inte ha några problem med långlopp och har gått jämnt i år utan att riktigt glänsa i de senaste starterna.

”Det är positivt att han verkar ha stabiliserat sig och gått felfritt. Han är gynnad om det blir lite tempo. Men han måste snäppa upp sig om han ska vara med och göra upp om segern”, säger Tomas Pettersson.

Vingelrisk på Hagmyren

Sidney Crosby, Avantis Donna, Gossip´s Lord och Doyoucash In åker till Hagmyrens uppladdning på fredagskvällen inför helgens elitsloppshelg på Solvalla. Bäst chans på förhand har nog Doyoucash In som dock fått ett risigt utgångsläge.

Sidney Crosby galopperade senast när han blev lite ensam i ledningen. Han kom sedan tillbaka till en femteplats. Nu står han på start och kan ta ledningen igen. Håller han sig på benen borde han kunna ta en bra placering. Några av tilläggshästarna har dock inlett karriären riktigt bra och det kan bli svårt att vinna.

Avantis Donna galopperade i sina två starter förra hösten, men har mognat sedan dess och Jenni H Åsberg tror att hon ska ta sig iväg felfritt från springspår i startvolten.

”Hon gick ett snabbjobb i förra veckan på Bollnästravet på ett bra vis och vi hoppas att hon ska sköta sig och kunna ta en placering.”

Gossip´s Lord var oförklarligt dålig i senaste starten och Tomas Pettersson utgick med honom. Detta efter att han gjort två plusbetonade insatser i de två föregående starterna.

”Vi har kollat upp honom på alla upptänkliga vis, men inte hittat något fel. Han känns väldigt fin i träningen och jag hoppas verkligen att han ska fungera nu”, säger Jenni.

Doyoucash In vann i den senaste starten efter att Tomas kört spårsnålt, vilken innebar slalomåkning mellan konkurrenterna och tempoväxlingar. Ett klart fall framåt då Doyoucash In tidigare haft väldigt lätt för att galoppera. Han ridtränas av Jenni.

”Han var lite stel efter loppet som ju kom tätt inpå det kvallopp han tvingades göra. Men nu känns han fin igen. Han var riktigt smidig i det senaste träningsjobbet. Trist bara med spår åtta bakom bilen. Det kan bli svårt att vinna därifrån. Vi hoppas att han ska hålla sig i trav och göra ett bra lopp.”

Heldag på Rättvik och Bollnäs

Först lunch i Rättvik sedan breddtrav i Bollnäs. Det blir fullt upp idag. Först ut är Global Wildlife som gör stalldebut. Alexander U.R. åker också till Rättvik och har en hygglig chans. På Bollnäs ska Stallion Töll, Kronbruden, Avantis Red Witch och Ella Pace jaga placeringar och poäng.

Global Wildlife är en fin häst som varit träning hos Tomas och Jenni i tre månader. Han gick ett banjobb för en månad sedan och har tränat bra efter det.

”Det är en intressant häst, men han behöver något lopp för att få upp full fart. Idag kör vi med skor och öppet huvudlag”, säger Tomas Pettersson.

Alexander U.R. har gått ganska bra i loppen. Senast höll han helt okey från utvändigt ledaren. Idag är motståndet lite lättare och Tomas ser vissa möjligheter.

”Stämmer det på vägen ska vi vara med och göra upp om de främsta placeringarna.”

På Bollnäs börjar det med Stallion Töll som är en knepig herre som Jenni H Åsberg ska försöka lotsa runt felfritt.

”Han är svår att få till. Det handlar i första hand om att han ska fungera och göra ett skapligt lopp.”

Kronbruden gick rätt så bra näst senast och har nu en passande uppgift med stolopp, kort distans och bra spår. Linus Lönn som kör i lärlingsloppet får köra till från början och se vart det bär. Det blir barfota fram igen.

”Hon bör kunna vara på plats igen, men hon är ingen vinnartyp”, säger Tomas.

Avantis Red Witch fick ta en paus i februari efter att ha tappat formen. Hon fick en paus, men har nu tränat länge inför comebacken. Bakspår kan passa bra om Jenni hittar rätt ryggar.

”Hon har ganska bra kapacitet och borde kunna vara en bit fram. Det blir barfota runt om.”

Ella Pace har galopperat i de senaste starterna, men brukar inte vara osäker. Hon har rätt så bra form och är klart bättre än vad raden i programmet antyder.

”Hon borde kunna ta en framskjuten placering här.”

Comeback för My Gifted My

Springspår på tillägg och chans på en tredje, fjärdeplats. Så ser det ut när My Gifted My är tillbaka på tävlingsbanan på Romme imorgon kväll.

Inför den förra starten skadade han sig i hagen och var rejält halt. Ett tag såg det ut som om det var riktigt allvarligt. Men som tur var gick det över. Förmodligen hade han fått en rejäl vrickning. Men det tog ett tag innan han kunde träna som vanligt igen, men nu är allt bra.

”Han ser fin ut i träningen och ska gå med skor den här gången. Läget är bra och han ska kunna vara trea, fyra i det här sällskapet”, säger Tomas Pettersson.

Dags för Barry?

På tisdag kan det vara dags för Barry Wadds första seger i år när Bollnäs kör lunchtrav. Whynot Me borde också ha en hygglig chans i comebackloppet.

Barry har mött tuffa hästar i sina första två lopp i år och Tomas Pettersson är nöjd med hans utveckling.

”Det har varit meningen att matcha lite tufft. Han har gått framåt och känns bra i träningen. Nu är det dags att börja tävla på allvar. Han tillhör de bättre i det här loppet och han bör kunna vara med i striden.”

Whynot Me har spurtat bra i de senaste starterna, men hamnat i poängnöd och går därför ut i comebackloppet. Från spår tolv bakom bilen hamnar han långt bak, men det skulle han ha gjort ändå eftersom han är långsam ut.

”Spåret är snarare en fördel, då vi kan ta det lugnt från början. Går han felfritt bör han ha en vettig chans.”

Alfred R.G. är ett tvåårigt kallblod som ska premielopp på tisdag. Det ska inte vara några problem.

”Han är jättefin och har varit inne på banan och travat de tider som krävs för att bli godkänd”, säger Tomas Pettersson.