Stall Pettersson till start
Läs vilka hästar Stall Pettersson har till start den kommande veckan:

» Kommande starter
Tomas på Twitter

Otur i spårlottningen

Casanova Boko och Why Not Me och Sidney Crosby på Bollnäs. Viggo Frontline och Like A Boeing på Hagmyren. Lovely Star och Viva Frontline på Rättvik. Så ser det ut de närmaste dagarna.

Casanova Boko är med i Bollnäs lopp för enbart kuskar från Ljusdals kommun och får Torsten Blomqvist i sulkyn. Casanova har gått hyggligt i sina starter i Jenni Åsbergs träning förutom senast då han var dålig.

”Vi tror att det berodde på att han gick barfota runt om och banan var lös. Han fick inte fäste och nu blir det bakskor med grepp och barfota fram. Han borde kunna smyga med till en hygglig placering om det stämmer för honom”, säger Tomas Pettersson.

Han kör och tränar Why Not Me som gick bra i debuten, men sedan blev ivrig och galopperade i sin andra start. Nu har han fått ett trist utgångsläge, men kommer han bara iväg felfritt så borde han kunna vara med och göra upp om segern i ett ganska billigt lopp, tror Tomas.

Sidney Crosby har trimmat på ganska bra och bör inte ha några problem med att göra ett godkänt premielopp.

Viggo Frontline fick det inte att stämma förra gången, men det har inte gått att hitta några fel på honom och han får därför prova igen på Hagmyren med en lite annan balans. Förhoppningsvis var det den lösa banan på Bollnäs som irriterade.  

”Nu är han ute i ett lämpligt lopp och fungerar bara travet ska han ha en bra chans”, säger Tomas.

Like A Boeing hade fått stå över lite inför den senaste starten och var sedan med i en snabb öppning. Han hängde med hyggligt till en prisplacering och borde vara ett snäpp bättre nu. Tyvärr fick han innerspår i bakre volten och en inte alltför rolig rygg framför. Det kan behövas lite tur för att nå en framskjuten placering.

På Rättvik möts Viva Frontline och Lovely Star i samma lopp för fyraåriga ston och här kan man verkligen tala om otur i spårlottningen. Viva fick spår elva bakom bilen och Lovely spår tolv.

Viva som är lite knepigare att köra får Tomas i sulkyn, medan Jenni kör Lovely.

”Det kan bli svårt att komma till från de här lägena. Båda är annars dugliga hästar och Lovely har nu gjort två bra lopp i de senaste starterna. Vi hade tänkt ladda med henne och köra barfota och med jänkarvagn. Nu får vi se hur vi gör. Det var synd att vi fick sådana spår med startsnabba och lättplacerade hästar”, säger Tomas. 

 

Fullt ös på Bollnäs

Bollnäs kör tätt i juli och idag är det lunchtrav och R.K. Rapida har en bra chans att vara först i mål.
”Senast körde jag för fort med henne in i första svängen och det blev galopp. Hon kändes bra och det var helt mitt fel”, säger Tomas Pettersson som kör och Jenni H Åsberg tränar.
Den här gången får skorna sitta på och det blir jänkarvagn från ett skapligt läge.
Viva Frontline var fin vid segern, men har haft dåliga blodvärden. Nu är hon bra igen, men det är svårt att säga hur formen påverkats.
”Jag tror att hon kan vara med och slåss om segern här. Vi har fått ett bra läge och distansen passar bra . Det blir barfota fram, kanske också bak.”
Victor Frontline har också haft dåliga blodvärden, man ska vara bra nu. Ikväll har han bakspår och kan smyga fram på en passande distans barfota runt om.
Ella Pace gick skapligt senast och borde vara bättre nu med det loppet i kroppen. Nu passar distansen och med lite tur kan hon vara bland de tre första, tror Tomas och Jenni som kör.
Attila Frontline ska kvala i samband med lunchtävlingarna och det ska inte vara några problem.

 

Hektisk söndag och måndag

Bollnäs imorgon och Rättvik som vanligt på måndag kväll under sommaren. En rad hästar till start. Inga storfavoriter, men några hyggliga chanser.
Först ut är Stallion Töll och Viggo Frontline som möts i samma lopp.
Stallion har gjort några jämna och bra lopp och står i startvolten.
Viggo fick mjölksyra sista biten efter att ha gått i ledningen på Lindesberg i senaste starten. Han trampade av sig en sko häromdagen och blev lite trasig i hoven.
”Han går med skor, men har lätt för att bli hovöm så det var inte rätt häst som trampade av sig skon i hagen. Från spår tolv på tillägg kan det bli knepigt att hinna fram”, säger Tomas Pettersson som tillsammans med Jenni H Åsberg kommit fram till att Stallion Töll ska gå barfota.
”Vi provar det för att se om det kan höja honom några snäpp. Han har fått en liten tävlingspaus efter att ha gjort några täta starter.”
Avid Fontline har vunnit två av tre starter så här långt och tjänat ganska mycket pengar på kort tid och därför inte är helt lätt att matcha. Nu kommer han att få gå bakifrån och möter några hyggliga motståndare.
Lovely Star spurtade bra i comebacken i ett breddlopp senast och eftersom hon fortfarande saknar poäng blir det nu ett comebacklopp där hon står bra inne. Hon borde ha en bra chans, men har hittills inte vunnit.
”Jag hoppas att hon kan göra två bra lopp på rad och vara en bit fram här”, säger Tomas.
På Bollnäs ska Höstboballerina också gå premielopp och det ska inte vara några problem.
Abraham Frontline blev rädd för startbilen på Bollnäs och tog sedan inte i förrän sista 200 meterna.
”Vi plockar med ett helstängt huvudlag nu och sätter på det om han är ofokuserad i värmningen. Blir han trea, fyra är vi nöjda.”
Why Not Me var inte så långt ifrån att vinna samma lopp på Bollnäs. Han är stor, men verkar vara på väg ut rätt håll, men Tomas är nöjd om även han är tre eller fyra i det här loppet.
Like A Boeing var struken senast för dåliga blodvärden och duktig i starten innan. Nu är blodvärdena okey och han har i stort sett tränat som vanligt i den ofrivilliga tävlingspausen.
”Han är pigg och glad och jag hoppas att formen har hållit i sig. Det är några skapliga emot och jag är nöjd om han sköter sig och blir trea, fyra eller femma.”
Front Pace har gjort bra lopp utan att vinna. Nu väntar en treårsfinal med ganska tufft motstånd, dock från ett bra spår.
”Det är svårt att tro på seger. Jag hoppas han hänga med till en bra placering.”
Kronbruden var seg i senaste starten på Bollnäs och sprang och bröt och har blivit behandlad. Nu är hon ute mot ganska tufft motstånd.

 

Tuffare för Rapida

R.K. Rapida vann ganska enkelt senast och blir bättre och bättre för varje start. På Hagmyren väntar tuffare motstånd och spår långt ut på vingen. Men Tomas Pettersson tror att det kan gå ganska bra ändå.

”Hon är rätt så kvick ut och borde kunna hamna bra till från början. Vi kommer att köra barfota runt om och har provat rycktussar i veckan, vilket fungerade bra. Så det blir det för första gången nu. Vi får se hur långt det räcker.”

Hagmyren fortsätter med tävlingar på måndag där My Gifted My fått bakspår. Senast var han blek från spets utan att det fanns någon bra förklaring förutom att banan var lite lös. Nu får han behålla bakskorna på.

”Det kan vara bra att han får gå bakifrån med bra smygläge. Men jag ligger lågt med tanke på insatsen senast.”

Samtidigt kör Rättvik där Paymeback Rivner får Per Lisell i sulkyn. Hon var lite krasslig när hon skulle starta senast och blev struken. Men om hon inte tappat för mycket borde hon ha en bra chans här.

På onsdag kör Lindesberg fina tävlingar och Quantum Estelle startar från dåligt spår i Diamantstoet. Hon var godkänd i comebacken senast som trea efter ett snällt lopp med en bra avslutning. Nu är det spårtrappa och eftersom hon tillhör de som tjänat mest i fältet har spår 14 i tredje ledet bakom bilen.

”Hon är rejäl och klarar av att göra en del själv ute i spåren, men mer än en outsider är hon nog inte. Vi kommer att köra barfota runt om”, säger Tomas.

Avantis Red Witch blev trött i ledningen senast efter en rejäl öppning på en krävande bana. Nu blir det en resa bakifrån från 20 meters tillägg.

”Hon har gått så mycket i spets att det kan vara bra med ett annat upplägg. Får vi bara gå i bra ryggar så tror jag nog att vi kan spurta ner ganska många i det här sällskapet.”

 

Lovely tillbaka

Bollnäs kör breddtrav imorgon torsdag och Lovely Star och Casanova Boko ska försöka öka sin poängmängd för att platsa i större sammanhang. Lovely Har gjort bra lopp, men var riktigt dålig senast. Förklaring, hon hade en infektion i kroppen.

Efter friskförklaring har hon tränat på och borde ha en bra chans trots spår tolv bakom bilen.

”Jag tycker att hon borde kunna hävda sig bra här, men jag är osäker på formen. Vi provar barfota runt om den här gången”, säger Tomas Pettersson.

Eftersom det är breddtrav får Tomas inte köra och Jenni H Åsberg sitter i sulkyn. Hennes träningen ”gamlingen” Casanova Boko har blivit bättre och bättre och var trea i senaste starten. Nu kör Jenni själv från ett bra läge och en ny platsplacering är inte omöjlig.

På Bollnäs ska också Ajlexes Leif kvala efter att ha gått två snabbjobb inne på Bollnästravet i 23-tempo. Hur långt han har till start beror på vad han presterar i kvalloppet.

 

 

 

Midsommar = trav!

Midsommarhelgen är lika med trav och stall Pettersson och Åsberg selar ut hästar på Rättvik, Hagmyren och Lindesberg under dagarna tre. Någon klockren vinnare kan vi inte utlova, men väl en rad halvchanser.

Det börjar på Rättvik ikväll med att Victor Frontline och Like A Boeing möts i en spårtrappa där hästarna får startspår bakom bilen efter hur mycket pengar de tjänat. Boeing har tjänat mest i loppet och handikappas därmed med det sämsta spåret, nummer 15. Victor står bättre till med spår tio.

Han hoppade i första sväng på Bollnäs senast och blev diskad, men håller han sig bara i trav för Kajsa Frick kan han vara långt fram.

”Det var lite lös bana på Bollnäs och det var nog därför han galopperade. Han känns uppåt och är bra i ordning. Den här gången får han behålla bakskorna och gå barfota fram”, säger Tomas Pettersson.

Like A Boeing går också med den balansen som han gjort i de senaste två starterna. Han var duktig senast i ledningen, nu måste han attackera bakifrån och Tomas som kör hoppas att det blir fart på tillställningen. 

”Han känns bra och löser det sig någorlunda tror jag att både Boeing och Victor kan få framskjutna placeringar den här gången.”

Front Pace satt fast senast och har nu ett bra läge bakom bilen i ett treåringslopp där han möter ganska tufft motstånd.

”Han ser fin ut och är under utveckling. Det kanske är svårt att tro att han ska vinna här, men en placering bör han kunna ta.”

På midsommarafton kör Hagmyren traditionsenligt trav med midsommarfirande från lunch och under eftermiddagen. Avid Frontline har fått spår ett i startvolten i ett treåringslopp. Han vann sin debut och galopperade i den andra starten när det gick väldigt fort. H har fått stå över lite i träningen på grund av ett sår som han fick i hagen.

”Det ser ut som om han möter en del duktiga treåringar, men han är bra han också, dock lite svårbedömd nu eftersom han inte tränat fullt ut den senaste tiden.”

På midsommardagen får Twigs Ceasar åka till Rättvik, medan Tomas och Jenni lastar hästbussen full och precis som förra året själva åker till Fornaboda i Lindesberg.

Ceasar får Björn Goop i sulkyn. Senast höll han sig på benen och blev fyra efter ett lopp i ledningen. 

”Jag hade kanske väntat mig lite mer, men vi har kollat upp honom och han är fullt frisk. Det är bara att prova igen och det ska bli spännande med Björn Goop i vagnen igen. Normalt sett borde han ha en hygglig chans i ett sådant här lopp. Jag sätter på lite lättare skor, men han får gå i en vanlig vagn”, säger Tomas.

På Fornaboda möts först Alliss Wadd och Viva Frontline i ett lopp för fyraåriga ston. Viva gick riktigt bra vid segern på Rättvik, Alliss var sjuk i näst senaste starten och borde vara bättre nu än i den senaste starten som hon var lite tunt jobbad inför. Båda har bra spår på start och Jenni som är tillbaka bakom Viva efter några dagars avstängning och Tomas bakom Alliss får slåss om att ta ledningen.

”Viva får behålla skorna på bak den här gången och går hon som senast kan hon ha en hygglig chans. Alliss är lite svårare att tro på så länge hon inte har visat riktig form. Jag kommer att sätta på ett norskt huvudlag för att få henne lite piggare på slutet av loppet.”

Viggo Frontline ska vara med i ett riktigt styrkeprov över tre varv på Fornabodas oval som är rundare än många andra banor och alltså har långa kurvor. Viggo står start och Tomas siktar mot ledningen.

”Jag tror att distansen ska passa honom och förhoppningen är att vi ska leda så länge som möjligt.”

Barry Wadd har fått ett tråkigt läge och hittills inte fått riktig utdelning på sin kapacitet. Han ser ut att möta några skapliga treåringar och det kan bli svårt att vinna. Tomas sätter på ett helstängt huvudlag för att se om han kan bli lite mer fokuserad.

Höstbo Elis gick nytt rekord senast, men Tomas tycker ändå att han var lite seg. Nu står han hårt inne i loppet, men är under utveckling och har blivit stabilare efter kastration.

”Det kommer att lossna ganska snart och jag tycker nog att vi ska vara med i segerstriden här.”

 

Bra chans för Abraham på Bollnäs

Abraham Frontline är förmodligen den bästa chansen från stallet på Bollnäs lunchtrav. Tomas Pettersson låter Ulf Eriksson sköta tömmarna eftersom han själv kör nykomlingen Whynot Me i samma lopp och Jenni H Åsberg är avstängd.

Men först ut är Kronbruden och Ella Pace som möts i samma stolopp. Här kör Ulf Eriksson Jennis träning Ella Pace som galopperade senast, men gick bra efter galoppen. Hon verkar uppåt i formen, men har spår sju bakom bilen och kan få det besvärligt med positionerna under loppet.

Det gäller också Kronbruden som fått spåret utanför och därmed  ett ännu knepigare läge. Hon har varit jämn hittills med fyra raka tredjeplatser och nu väntar ett snällt upplägg.

 ”Jag tar det lugnt från start och hoppas att det blir körning i loppet och att vi kan knäppa några till slut”, säger Tomas.

Quantum Estelle var inte till sin fördel i comebacken i mars efter vintervila. Nu är det dags att försöka igen och hon har fått ordning på kroppen och ser fin ut. Hon är rejält grundjobbad i Runemo, men har inte gått fortare än 20 över 2100 meter på ett bra sätt.

”Jag kommer att köra efter hur det känns och det blir ett försiktigt upplägg från ett tråkigt utgångsläge och behåller skorna på den här gången.”

Whynot Me hade  gjort en start innan han kom i träning för inte så länge sedan. Han har fått ett bra spår, men är ingen raket ut. Han är stor och rejäl, men är inte provad i något snabbjobb inför den här starten.

”Han är svårbedömd, men en spännande häst lite längre fram.”

Abraham Frontline har startar några spår längre ut bakom bilen. Han gick bra i debuten och allt har varit bra efter den. Han  borde duga rätt bra i det här loppet tror Tomas Pettersson.

Samtliga hästar kommer att gå med skorna på och få vanliga vagnar bakom sig på Bollnäs imorgon.

 

Bra chanser i veckan

Lunch på Rättvik, Hagmyren och Romme på måndag, tisdag och torsdag. På onsdag tävlingsfritt och snabbjobb på Bollnästravet istället. Det ser ut som att det finns ganska goda förutsättningar för framskjutna placeringar under veckan.

Viva Frontline är först ut från bra läge på Rättvik. Senast blev det galopp, men sedan gick hon bra. Håller  hon sig bara i trav har hon en viss vinstchans i det här sällskapet tror Jenni H Åsberg och Tomas Pettersson. Hon kommer att gå barfota runt om igen.

Jennis träning Avantis Red Witch har vunnit ganska enkelt i de senaste starten och har nu fått ett perfekt läge med spår två bakom bilen.

”Vi åker till Rättvik med ganska stora förhoppningar på henne. Det finns inget som tyder på att formen inte håller i sig”, säger Jenni som låter Tomas köra precis som tidigare.

Stallion Töll har ryckt upp sig med två tredjeplatser sedan han gjorde comeback. Nå finns det viss risk för galopp från spår fem i volten.

”Jag tror att det ska gå bra men jag vet inte hur långt det kan räcka om han håller sig i trav från början.”

På tisdag har Happy Celebration ett fint läge i comebacken på Hagmyren. Hon har varit ifrån för dåliga blodvärden och halsen. Nu ska allt vara bra och hon har tränat fint inför den här starten, bland annat i ett snabbjobb inne på Bollnästravet.

”Men hon kan nog behöva några lopp innan formen är på topp. Här får hon också möta äldre hästar”, säger Jenni. 

My Gifted My har en bra vinstchans bara han klarar av att kliva iväg felfritt från snäva spår två i volten. Han växer i spets och vann ganska enkelt på Solvalla i den senaste starten. Det blir barfota runt om.

Paymeback Rivner har fått springspår och är startsnabb. Når Tomas ledningen kan det bli en ny bra insats.

Vickie Frontline är väldigt osäker och blev tvungen att gå ett kvallopp efter upprepade galopper. Där skötte hon sig fint och nu hoppas Tomas och Jenni att hon ska göra det i lopp också.

Jenni har också Avantis Donna i träning som ska kvala på Hagmyren, vilket inte ska vara några problem.

På torsdag har R.K. Rapida springspår på Rommes lunch. Hon har gjort det bra hittills och satt fast med mycket kvar i senaste starten. Hon kan öppna bra och har en hygglig chans att nå ledningen. Sedan återstår att se om några av stona från tillägg rår på henne i slutstriden.

 

Alliss tillbaka

Alliss Wadd är först när veckan avslutas med trav i Bollnäs idag och på Östersund och Romme imorgon. Senast hade hon lite ont i halsen och gjorde inte sitt bästa.

”Hon har fått stå över några träningspass på grund av det, men var fin i måndags. Är hon bara i normal författning ska hon kunna vara med i tätstriden här. Men det finns naturligtvis en osäkerhet efter insatsen förra gången”, säger Tomas Pettersson.

På Bollnäs startar också Victor Frontline och Ella Pace och har spåren bredvid varandra. 

Victor har gått jämna och bra lopp och har spännande förutsättningar nu med bra spår bakom bilen. Tomas tänker ladda:

”Jag sätter på helstängt och det blir barfota fram igen.”

Ella behöver förmodligen några lopp till för att komma i toppform och distansen kan vara väl kort för henne. Jenni H Åsberg kör henne.

I morgon fredag åker Jenni till Romme och Tomas till Östersund.

Tomas provar igen med Höstbo Elis som hade segern klar på Dannero senast när han hoppade rakt upp precis på mållinjen.

”Det var helt oförklarligt och han har känts fin efteråt. Nu är det ett lämpligt lopp. Håller han sig bara på benen borde vi bra utdelning.”

Barry Wadd var bra senast och är under utveckling. Han står perfekt inne i loppet och har fått ett smygläge som Jenni kan lotsa honom till en bra placering.

Front Pace var med i samma lopp som Barry senast och gick bra. Nu har han hittat en lättare uppgift och bilstart från spår ett borde passa bra. Kommer han iväg till en hygglig position kan han vinstchans.

  

Knepigt läge för Stallion Töll

Efter en hygglig helg med fina placeringar väntar lunchtrav på Rättvik i morgon för Stallion Töll och Casanova Boko. Jenni H Åsberg tränar och Tomas Pettersson kör.

Stallion var godkänd i sin comeback och borde vara ännu bättre nu. Men Tomas har vissa reservationer:

”Han är speciell i stilen och har knepigt utgångsläge, men blir det bara lite fart på tillställningen ska han kunna vara med och göra upp om segern.”

Casanova Boko är en gammal kämpe som kommit igång igen och kunnat starta i tre lopp på raken, dock utan att glänsa. Nu är dock utgångsläget långt bättre än tidigare.

”Jag tror inte att det är en vinnare, men med bättre läge och hans fina uppförande i träningen så kan vi hoppas på en positiv insats och en hygglig placering”, säger Tomas Pettersson.

I lördags var Like A Boeing en hårsmån från att vinna från spets. Han blev nu tvåa på fina 14,9 med voltstart över medeldistans. Idag på Bergsåker blev Twigs Ceasar fyra, R.K. Rapida femma, Kronbruden trea och Paymeback Rivner tvåa.

Team Åsberg till start
Läs vilka hästar Team Åsberg har till start den kommande veckan:

» Kommande starter