Nyheter

Leif i Tillmansduellen

Ikväll kör Bollnäs och Ajlexes Leif har vissa möjligheter i Tillmansduellen, Maracanazo är heller inte chanslös i montéloppet. På torsdag är det dags för ett eldprov för Bel Canto på Gävle där Avantis Red Witch, Barry Wadd samt Rapida R.K. också startar. På fredag ska Thelma M.M. testa i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker, dit åker även Global Wildlife.

Nu fungerar tp-trav.se igen efter några dagars tekniska problem. Under tiden har ni kunnat läsa om de kommande starterna på Facebook https://www.facebook.com/groups/307078056093061/ . Där hittar ni även resultaten hur det gått för Tomas Petterssons och Jenni H Åsbergs hästar i loppen och deras resultat som kuskar och ryttare.

Ikväll är det alltså Bollnäs där Ajlexes Leif förhoppningsvis ska vara med över kortdistans i två lopp, försök och final i Tillmansduellen. Han har gått bra hittills i år, lugnat ner sig och ligger inte på lika mycket i loppen. Han är travsäker och lätt att placera i loppen.

”Senast gjorde han nog sitt bästa lopp hittills. Allt verkar bra med honom och vi fortsätter att köra barfota fram. Han har fötter så att han klarar både försök och final. Jag hoppas att vi kan vara bland de tre första i försöket”, säger Tomas Pettersson.

Maracanazo var seg när han startade i monté förra gången men har tränat bra efter det och var bra i sitt första lopp i Tomas träning. Den här gången är det kortdistans, vilket borde passa bra.

”Vi sätter på ett par skygglappar den här gången och hoppas han bli piggare. Han borde kunna vara med där framme. Det blir barfota fram.”

Bel Canto avslutade riktigt vasst senast som tvåa. Nu får han prova långdistans på Gävle där han möter ett helt gäng välstammade treåringar.

”Han borde vara ännu bättre nu, men han måste vara riktigt bra för att vinna det här loppet. Det ska bli spännande att se var han står. Långdistans ska inte vara en nackdel och autostart borde vara en klar fördel. Han får fortsätta att gå med öppet huvudlag”, säger Tomas.

Avantis Red Witch har fått bakspår i ett försök i Maharajahs stoserie. Hon är laddad bakom bilen och det gäller att komma helt rätt från början, annars kan det bli galopp. Möjligen är det lättare för henne att hålla sig i trav när hon är bakom andra hästar.

”Hon håller fin form, men fick ju dåligt spår. Det fanns inte så många andra lopp att gå ut i. Jag hoppas att hon håller sig trav och gör ett bra lopp. Det blir barfota runt om.”

Barry Wadd och R.K. Rapida möts i Gävle sista lopp. Tomas kör Barry och Jenni sitter upp bakom Rapida som fått springspår.

”Barry har gått ett lopp efter vila och allt verkar bra med honom. Han är inte så tokig och kan vara med i segerstriden. Rapida har bra form och gjort bra lopp. Kommer hon hyggligt till kan det räcka en bit.”

På Bergsåker har Thelma M.M. fått spår tre bakom bilen i Breeders Crown för tvååringar med hela 175 000 kronor i förstapris. Hon var tvåa i debuten på 17,1.

”Jag var jättenöjd med debuten som hon var nära att vinna. Därför provar vi i större sammanhang. Vi kommer att öva bakom bilen så får vi se hur långt det räcker”, säger Tomas.

Global Wildlife fungerade inte alls i Örebro senast. Men han har tränat bra och är en bättre häst än vad han visat hittills tycker Tomas.

”Nu blir det framskor på. Det är en inte så tokig häst, men jag ligger lågt till han visat bättre takter i lopp. Det blev ganska hårt motstånd här.”

Montéchans på Romme

Kimbee Dream har en hygglig chans i montéloppet på Romme imorgon kväll. Viggo Frontline har hyggligt läge och på tisdag kan det vara Ella Pace tur att sticka nosen först på Bollnästravet.

Det börjar med Viggo som satt fast senast på Hagmyren och nu tänker Tomas Pettersson ladda bakom bilen för att hamna långt fram från början.

”Han kändes ganska fin senast oc h har skaplig form. Han är ganska startsnabb och jag testar från spår sex och hoppas att vi är en bit fram när mållinjen passeras.”

Kimbee Dream vann senast och har trivts tidigare i monté med Jenni H Åsberg i sadeln även om det blev galopp senast. Han möter några bra montéhästar, men ska ha en hygglig chans tycker Tomas.

”Bara han går felfritt ska han kunna vara bland de tre första.”

På tisdag går Ella Pace ut med 20 meters tillägg på Bollnäs. Hon har gått skapligt på senare tid utan att få sätta pricken över i.

”Hon står bra inne och har fått springspår med bara två på start. Stämmer det ska hon kunna vara bland de tre första.”

Maracanazo lunchar på Hagmyren

Monté för Maracanazo och bakskor på för Global Wildlife. Så ser det ut idag på Hagmyrens lunchtrav.

Maracanazo var duktig som tvåa i debuten för Tomas Pettersson. Nu rider Jenni H Åsberg honom i monté. En disciplin som han har visat att han gillar. Maracanazo kommer att gå barfota fram.

”Hon kommer att försöka ge honom ett snällt lopp, men får han rätt resa är det inte omöjligt med en framskjuten placering”, säger Tomas Pettersson.

Global Wildlife fick inte travet att stämma riktigt i den senaste starten. Därför får bakskorna sitta kvar den här gången.

”Han har bra form och kan vinna bara travet fungerar. Men travar han som förra gången blir det svårare. Då stämde det bara bitvis.”

Dags för Gossip och Bellis?

Trav hela helgen igen och det kan vara dags för Gossip’s Lord att få sticka nosen först på Rättvik på lördag. Bellis Frontline har fått kalasläge på Gävle imorgon och på söndag gör Thelma M.M. debut i ett tvååringslopp på Bergsåker. Övriga hästar som startar är Kimbee Crown på Gävle och R.K. Rapida på Rättvik.

Först ut är Bellis Frontline som fått ett bra läge på Gävle i ett treåringslopp för ston. Hon gick godkänt från ett svårt läge i debuten och borde vara lite bättre nu.

”Från spår ett bör vi komma iväg bra. Hon känns fin och det ska bli kul att se hur långt hon räcker här”, säger Tomas Pettersson.

Hans förhoppningar på Kimbee Crown, som startar i ett försök i damklubbens guldlopp där de fem första går vidare till final, är lägre. Från spår nio väntar en smygresa. Det är svårt att få honom att fungera hundraprocentigt och det har blivit galopp i sista sväng i de senaste starterna. Han har behandlats och formen är det inget fel på.

”Han är svårbedömd till dess han visat att han fungerar i lopp. Förhoppningsvis ska det nu bli två lopp så det blir ett snällt upplägg i försöket och vi väntar med att rycka skorna till en eventuell final.”

R.K. Rapida står långt bak på tillägg i ett fint stolopp på Rättvik. Hon spurtade bra senast på Oviken men Tomas ligger lågt.

”Formen är fin, men från det här läget får vi koncentrera oss på att komma igenom och tjäna och försöka tjäna så mycket pengar som möjligt.”

R.K. Rapida kommer att gå barfota runt om.

Gossip’s Lord har gått riktigt bra i de senaste starterna utan att få vinna. Nu kan det vara dags. Han står bra inne och motståndet är inte allt för avskräckande.

”Blir det inget strul är han segeraktuell”, säger Tomas.

Thelma M.M. gick 20,0 på ett bra sätt i kvalet och nu är det dags för debut i Bergsåkers Tvååringspremiär. Allt har varit väl med henne efter kvalet och Tomas och Jenni bestämde sig för att testa henne som tvååring.

”Vi får se var hon står. Felfri och ett schysst lopp är prio ett. Men hon är liten och kvick i benen och har mognat på senare tid. Det ska bli spännande. Det var ett tag sedan vi startade en tvååring.”

Hyggliga chanser i värmen

Romme, Hagmyren, Rättvik och Bollnäs. Travdagarna står tätt under högsommaren och stallet selar ut Bel Canto, Whynot Me, Quantum Estelle, Ajlexes Leif, Barry Wadd samt Ella och Front Pace de närmaste dagarna. Dessutom ska Senella Star T.H. och Salsapojken gå premielopp.

Bel Canto är först ut på Rommes midnattstrav ikväll. Senast hoppade han i en trång situation i volten från springspår. Nu har han fått det knepiga femtespåret, men Tomas tror att det ska gå bra.

”Romme har en bred bana och man måste ha inställningen att det ska gå bra. Kliver han bara iväg bör han ha en bra chans. Det kan ju alltid dölja sig någon som är extra bra i sådana här lopp. Men bara det löser sig bör vi vara ganska långt fram.”

Whynot Me gör debut i monté med Jenni H Åsberg i sadeln och såg ut att trivas i kvalet. Håller han sig i trav är det en framgång i sig.

”Han är jättefin i träningen, men har blivit ängslig i loppen och galopperat. Vi hoppas att han får upp självförtroendet med monté.

Både Bel Canto och Whynot Me kommer att gå med skor runt om.

På lördag har Hagmyren sin stora dag med jättefina lopp och spel på V75. Quantum Estelle ska vara med i ett stolopp över långdistans. Hon gick bra senast på Bergsåker, men galopperade när det blev ett speedryck. Hon är stark och tål hög, jämn fart. Det blir barfota runt om igen.

”Hon har bra form, men att hon ska kunna vinna ett sådant här lopp känns långsökt. Jag tror att vi kan vara fyra, femma”, säger Tomas.

På måndag kör Rättvik och Ajlexes Leif ska ut på passande kortdistans med bilstart. Tyvärr fick han spåret längst ut på vingen. Tomas kommer att ladda framåt för att försöka nå en så bra position som möjligt, men det finns risk för vingel.

”Han är startsnabb, men vi får se var vi hamnar. Han tar loppen väldigt bra och har mognat i år. Han är mycket lugnare och står stabilt på jorden med sina stora hovar. Han är okomplicerad och travsäker, en charmig häst.”

Leif kommer att gå barfota fram och det kommer även Barry Wadd att göra om hovarna ser ut att hålla för det. Barry har gått jämnt, men utan det lilla extra och fick därför en tävlingspauspaus med veterinärgenomgång, vila och träning.

”Det känns som att det borde finnas mer utveckling i honom. Jag hoppas att han släpper till nu. Det blev ett ganska tufft långlopp, men han står bra inne i loppet. Vi får se det som en test.”

På tisdag är det så dags för Bollnäs och Ella och Front Pace. Ella har gått bra i de senaste starterna och har fått kalasläge den här gången.

”Jag har goda förhoppningar om att vi ska vara bland de tre första”, säger Tomas.

Lika optimistiska är inte tongångarna om Front Pace. Han har haft aktionsproblem, men känns bättre och bättre i träningen.

”Han är duktig när travet fungerar. Det är bara att hålla tummarna för att det ska göra det framöver.”

Ella och Front Pace kommer att gå med skor. I premieloppet kommer Senella Star T.H. och Salsapojken att visa upp sig. Det är dock inte aktuellt med några tvååringsstarter för deras del.

Läge för den Röda Häxan

Fyra till start i Rättvik ikväll och av Kimbee Dream, Gossip’s Lord, My Gifted My och Avantis Red Witch är det nog den sistnämna som har bäst chans. Imorgon bär det av till Oviken med R.K.Rapida och Maracanazo som gör stalldebut.

Kimbee Dream trivdes inte på den lösa banan i Mariehamn, Åland, och de starterna är nog bara att glömma. Han har visat bra form tidigare och från springspår i startvolten tror Tomas Pettersson på en skaplig placering.

”Går han som innan Åland bör han vara en bit fram, men det är några skapliga emot 20 meter bakom.”

Gossip’s Lord blandar bra prestationer med bottennapp. Senast var han duktig som trea när han höll bra efter en tuff öppning. Nu har han fått bakspår på tillägg och behöver en del tur på vägen.

”Men klaffar det någorlunda bör även han vara en bit fram.”

My Gifted My har läge för spets i ett uttagningslopp till Dam-SM med Jenni H Åsberg i sulkyn. Om Jenni vill köra där återstår att se. My Gifted My gör alltid sitt bästa, men vinner inte så ofta. Tomas tippar att han blir 3:a, 4:a igen.

Med Avantis Red Witch har Tomas och Jenni siktet ställt lite högre. Hon har läge för spets i ett kortlopp för ston.

”Hon har bra form och står bra inne i loppet. Jag kommer att ladda för att nå ledningen och köra där om det lyckas. Avena Jet ser ut att vara svår att slå, men jag är ganska optimistisk”, säger Tomas.

Gossip’s Lord kommer att gå med skor, medan de andra tre från stallet går barfota runt om på Rättvik.

På Oviken hade Tomas och Jenni ingen tur i spårlottningen. Både R.K.Rapida och Maracanazo har hamnat på innerspår i bakre volten.

R.K. Rapida var med i en tuff öppning senast och blev stum till slut. Inte så mycket att säga om tycker Tomas som gillar bakspåret på Oviken.

”Det kan vara bra att hon slipper gå från start för en gångs skull och att vi får köra bakifrån. Klaffar det på vägen ska hon kunna vara ganska långt fram i det här gänget.”

Maracanazo är en femårig välstammad valack som gått bra i monté i år och som är ny i Tomas och Jennis träning. Nu är det sulky som gäller och ett första test efter att ha gått i lugn träning i några veckor.

”Från spår åtta får jag köra lite på chans. Men i det här gänget tycker jag att han bör ta en framskjuten placering”, säger Tomas.

Både R.K. Rapida och Maracanazo går barfota fram.

Estelle mot eliten

Ikväll gör Quantum Estelle ett försök i Norrlands elitserie för ston på Bergsåker. Imorgon kör Bollnäs och Ella Pace och Global Wildlife har platschans.

Quantum Estelles form är lite diffus, men hon tränar ok och kan ta en plats om hon får ett lämpligt lopp, tror Tomas Pettersson och Jenni H Åsberg. De har bestämt sig för att köra barfota runt om ikväll.

Ella Pace startar i ett stolopp på Bollnäs. Hon har gått riktigt bra i de senaste starterna och formen är i stigande.

”Hon har fått ett bökigt läge, men bara det löser sig någorlunda borde vi kunna vara en bit fram igen”, säger Tomas.

Global Wildlife stämde det inte för i den senaste starten och han blev behandlad. Nu känns det bättre och har fått ett bra läge med springspår. Han kommer att gå barfota runt om.

”Han har kunnandet. men han måste prestera i lopp innan jag kan tro helt och fullt på honom. Nu är det några hyggliga emot så vi får se hur långt det räcker.”

Rättvik och Hagmyren i början av veckan

Make My Day på Rättvik måndag kväll och Ajlexes Leif, Bel Canto och Viggo Frontline till Hagmyrens lunchtrav på tisdag. Så börjar nästa vecka med några hyggliga chanser.

Make My Day bjöds på en helt omöjlig resa i ett lärlingslopp senast och blev av förklarliga skäl trött. Hon verkar inte ha tagit skada av den urblåsningen utan tränat bra. Tomas Pettersson tror att Jenni H Åsberg kan lotsa fram henne till en bra placering.

”Hon borde vara bättre nu med två lopp i kroppen och om det vore kul att se vad hon kan göra med ett vettigt lopp. Hon står bra inne i loppet.”

På Hagmyren är Ajlexes Leif först ut från spår två i startvolten över medeldistans. Han satt fast senast med krafter kvar och Tomas tror att han kan göra ett bra lopp nu.

”Han är stabil så spår två borde inte vara några större problem. Kliver han bara iväg får vi prova en bit för ledningen. Han var laddad i ett träningsjobb i fredags.”

Bel Canto gjorde en riktigt bra debut som trea på 16,8. Nu väntar ett treåringslopp över kortdistans med voltstart. Bel Canto har springspår, men var ganska stökig i volten senast och det är osäkert om han kan utnyttja springspåret.

”Det viktiga är att han kliver iväg felfritt och jag byter till öppet huvudlag för att få stabilare. Han var duktig senast, men det är alltid svårt att bedöma motståndet i sådana här lopp. Jag tror också att han är bättre över längre distanser.”

Viggo Frontline har inte fått till det riktigt i år. Senast var han ute i ett montékval och nu väntar ett comebacklopp.

”Han tränar bra och borde duga en bit mot det här motståndet. Han ska ha en hygglig chans”, säger Tomas Pettersson.

Sidney i Anders Kilströms

Sidney Crosby har börjat karriären med att placera sig i sina fem första starter. Nu har han fått perfekt läge i ett försök för treåringar i Anders Kilströms minne på Bollnäs imorgonkväll.

Det är första gången bakom bilen och Tomas Pettersson tror inte att han ta spets från spår ett.

”Han är nog ingen startraket, men vi borde få ett bra lopp och även om motståndet blir tuffare för varje start tror jag att han kan vara trea, fyra, femma igen.”

Tvååriga Thelma M.M. ska kvala, liksom Whynot Me som Jenni H Åsberg rider i montékvalet.

Debut för Bellis

Bellis Frontline är ett fint sto som gör debut på Rättvik ikväll i ett treåringslopp för ston. Tyvärr fick hon sämsta tänkbara utgångsläge och på papperet möter hon några tuffa konkurrenter.

”Det är alltid svårt att bedöma debutanter, men av stamtavlorna att döma är det några som kan vara riktigt bra. Bellis har tränat bra med treåringarna en längre tid. Vi får se vad det räcker till här”, säger Tomas Pettersson.