Nyheter

Bra chans för Kimbee Crown

Lunch idag i Östersund, sedan Bollnäs fredag, Romme lördag och Hagmyren söndag. Totalt ska en tredjedel av hästarna i stallet ut på tävlingsbanan. Den bästa chansen kan vara den som startar först, Kimbee Crown.

Han var fin vid vinsten senast på Gävle och har bra förutsättningar i Östersund. Från innerspår på kortdistans kan han hålla ledningen hela vägen. Motståndet är inte allt för avskräckande.

”Det bör vara en riktigt bra chans”, säger Tomas Pettersson som kör barfota runt m och med helstängt huvudlag.

Front Pace följer med till Östersund och går ut från tillägg. Han har tagit fina placeringar i de senaste starterna och gick bra på Bollnäs senast. Orosmomentet är spår fem i volten, vilket innebär en viss galopprisk.

”Han står på tur för att vinna och kan mycket väl göra det om vi kommer iväg felfritt och får lite draghjälp. Motståndet ser ganska lämpligt ut på papperet.”

Bollnäs kör på fredagskvällen och först ut är R.K. Rapida som galopperat i sina fem senaste starter. Hon ska egentligen inte vara så osäker och galopperna har satt myror i huvudet på Tomas och Jenni H Åsberg.

”Vi kör med skor den här gången och ligger lågt. Hon borde kunna gå felfritt och vi är nöjda med hur hon tränar.”

Gossip’s Lord har gjort en start i år och gick bra ute i spåren och höll bra som fyra. Från spår åtta i tilläggsvolten bör han kunna kliva iväg felfritt i voltstart.

”Han borde vara bättre nu med det förra loppet i kroppen. Håller han sig i trav blir jag inte förvånad om vi är med en bit fram. Det blir skor och öppet huvudlag”, säger Tomas.

Barry Wadd är ute på djupt vatten i ett försök i Anders Kilströms Minne. Han var fyra efter ett tävlingsuppehåll senast.

”Vi är ute för att samla poäng i Anders Kilströms och med det här motståndet tror jag inte att han vinna.”

Viggo Frontline har inte startat sedan januari och kommer ut i comebackloppet.

”Han har svårt att hålla sig fräsch och behandlats. Sedan bestämde vi att han inte skulle starta med brodd. Nu känns han fin och är inte chanslös i det här loppet.”

I kvalloppet ska treåringarna Bellis Frontline och Kontur springa godkänt så att det går att börja leta debutlopp. Det borde inte vara några problem. Båda har gått 22 i snabbjobb.

På Romme möts Ella Pace och Kronbruden i ett stolopp på lördagskvällen.

Ella hoppade omotiverat i sista sväng senast. Hon har skaplig form, men behöver tur med positionerna från ett knepigt utgångsläge. Jenni kör.

”Hon klarar av att gå i spåren, men måste ha draghjälp.”

Kronbruden har spår sex bakom bilen och Tomas kommer att ladda från början och hoppas kunna hitta en bra rygg.

”Hon behöver lopp och kommer att gå med skor.”

På söndag ska Kimbee Dream som inte var till sin fördel senast göra ett nytt försök i monté med Jenni i sadeln.

”Han var riktigt laddad i ett banjobb, men montéloppen i vardagstravet är ganska tuffa. Vi får se hur han komma till från springspår på tillägg. Han känns i alla fall uppåt.”

På Hagmyren ska också Doyoucash In kvala efter upprepade galopper i de senaste fem starterna.

”Jag är ganska nollställd till dess han visar att han fungerar. Nu tynger vi ner honom och kör med öppet huvudlag och han borde inte ha några problem att bli godkänd.”

Läge för Whynot Me

Whynot Me har fått bra läge på Rättvik imorgon och kan ha vinstchans om han håller sig i trav. R.K. Rapida har också passande förutsättningar. På skärtorsdagens stortävlingar på Gävle får Doyoucash In en ny chans att gå felfritt, Quantum Estelle provar kortdistans och Alexander U.R. stöter på hårt motstånd på V75.

Whynot gick felfritt senast och skötte sig skapligt som fyra. Det blir öppet huvudlag, skor på och vanlig vagn igen.

”Det viktigaste är att han går felfritt, men han har fart för att räcka långt här”, säger Tomas Pettersson.

R.K. Rapida var fin i comebacken på Bollnäs och gick i ledningen när hon galopperade i sista sväng.

”Det var snöpligt. Hon fastnade i den smetiga banan när jag ökade farten. Jag tycker att hon ska räknas tidigt i det här loppet även om det var länge sedan hon gick riktigt bra.”

R.K. Rapida kommer att gå med öppet huvudlag. Barfota runt om och vanlig vagn.

På torsdag är Doyoucash In som galopperat i sina senaste fyra starter först ut. Den här gången från spåret längst bak i ett 15-hästars fält.

”Han känns rätt okey för dagen och borde hålla skaplig form. Lite mariga förutsättningar nu, men jag tycker att han ska spurta förbi ett gäng till slut. Vi får se hur långt det räcker om han håller sig i trav”, säger Tomas Pettersson.

Doyoucash In brukar gå med norskt huvudlag, men har inte riktigt bestämt hur det blir den här gången. Det blir skor på och vanlig vagn.

Quantum Estelle har blivit bättre och bättre för varje start i år och vann senast på Bollnäs, låt vara mot billigt motstånd. Nu är det tuffare emot och kortdistans i ett lärlingslopp där Niclas Hammarström kör. Hon kommer att gå barfota runt och med vanlig vagn och öppet huvudlag.

”Med lite överpace ska hon nog kunna duga en bit”, tror Tomas Pettersson.

Alexander U.R. blev tvåa när han debuterade i stallets regi. Han tränar allt bättre men möter nu tufft motstånd på Gävles V75:a. Alexander U.R. startar längst bak och kommer eventuellt att gå barfota runt om, men i alla fall fram. Det blir ryckhuva den här gången och vanlig vagn. Långdistans är passande och Tomas har inte givit slaget förlorat på förhand.

”Jag tror att han kommer att hänga med bra. Vi får försöka snirkla oss fram samtidigt som vi sparar på krutet så får vi se hur långt det räcker på upploppet.”

Ella på väg mot Bergsåker

Ella Pace provar långdistans ikväll efter en tids vila från tävlandet. Hon möter enbart ston i som fått startspår efter prissumma. Från spår fem bakom bilen hoppas Jenni H Åsberg att Tomas Pettersson ska hitta ner i en bra position.

”Hon blev behandlad efter den senaste starten och har sedan tränat på och skött sig fint. Hon är väl ingen startraket, men läget är ju hyggligt. Hon är duktig och fortsätter att utvecklas och gör hyggliga lopp”, säger Jenni.

Comeback för Doyoucash In

Romme idag, Gävle imorgon och Rättvik på tisdag. Med solen och våren kommer travdagarna tätt och stallet tar ut Doyoucash In, Kimbee Crown, Barry Wadd och Gossip´s Lord.

Ajlexes Leif skulle också ha startat idag på Romme. Men han levde rövare i hagen igår i nysnön och sträckte sig. Det är inget allvarligt men han får avstå från att åka till Borlänge.

Det gör däremot Doyoucash In som var rejält sliten i slutet av förra året och fått en rejäl genomgång hos veterinären med medföljande vila och sedan uppträning. Träningen har lagts om med mycket ridträning på tygeln och han känns fräsch och är mycket jobbad inför comebacken som blir i monté med Jenni H Åsberg i sadeln.

”Han fungerade bra i monté i den första starten för oss, men det är svårt att säga var han står nu. Han har varit fin i några banjobb, men det är möjligt att han kan behöva något lopp för att få upp tempot. Det blir skor runt om”, säger Tomas Pettersson.

Kimbee Crown har fått spår sju bakom bilen på Gävle imorgon kväll. Han var duktig tvåa senast, men kan få svårt från det här läget. Det gäller för Tomas att inte vara för långt ut i första sväng. Då är galopprisken påtaglig.

”Hemma travar han som en klocka och han har kapacitet att vara med en bit fram i det här loppet. Jag hoppas på lite tempo. Det blir barfota runt om och vanligt vagn.”

Barry Wadd är ensam på start på långdistans. Han har fått hämta andan ett tag och gått ett banjobb inför den här starten.

”Han är inte direkt vässad, men har visat att han duger bra och det ska bli roligt att prova honom över långdistans. Bara han stabiliserar sig har han mycket pengar att tjäna. Det skor på och vanlig vagn.”

På tisdag kör Rättvik lunchtrav och Gossip´s Lord gör comeback från sämsta möjliga utgångsläge. Han har haft problem med halsen och kan behöva lopp i kroppen innan formen är på topp.

”Jag kommer att köra snällt och försöka ta några placeringar på slutet”, säger Tomas Pettersson.

Sol och värme – många till start

April, värme och sol innebär att det är dags att börja starta på allvar igen. Den närmaste veckan blir det tävling varannan dag. Men vi börjar med Bergsåker idag och Bollnäs på fredag.

På Bergsåker ikväll är My Gifted My och Why Not Me med i lopp där det spelas V86.

Jenni H Åsberg kör My Gifted My själv. Han har gjort jämna lopp i år med en trippel tredjeplatser i de senaste loppen. Nu har han ett bra läge och kommer att gå barfota runt om.

”Motståndet ser inte så blodigt ut för att vara på V86. Han borde nog kunna ta en plats igen om det stämmer på vägen”, säger Tomas Pettersson som kör Joakim Elfvings Luksom i samma lopp.

Whynot Me har hamnat långt ut på vingen i nästa lopp. Han har haft ont om passande lopp i år och galopperat i de två han startade i januari. Nu blir det skor runt om och vanlig vagn.

”Han behöver tid att mogna och är inte att lita på. Det går inte att ladda från början med honom så vi kommer att hamna långt bak från det här läget. Han får svårt att vinna.”

På Bollnäs på fredag är Front Pace först ut i ett fyraåringslopp. Han står längst bak på tillägg men mötte liknande hästar förra gången när han blev tvåa. Han kommer att gå med skor och vanlig vagn.

”Han borde vara ännu lite bättre nu och jag hoppas att vi kommer iväg felfritt. Han är osäker i volten och då kan bakspåret på tillägg vara bra eftersom det blir lite lugnare.”

R.K. Rapida hade en lång säsong förra året och fick vila och har sedan tränat över vintern. Hon är okomplicerad om än lite het i träningen, men i övrigt exemplarisk. Hon gör comeback barfota runt och med vanlig vagn.

”Det ser ut att vara någon bra med från tillägg, men hon står ganska bra till och borde kunna ta en plats”, säger Tomas.

Kronbruden har också fått hämta andan och träna över vintern. Hon har gått ett banjobb. Det blir barfota runt om men Tomas är osäker på utgången.

”Jag hoppas att andhämtningen gjort gott och att hon kan utvecklas vidare i år. Nu kommer vi att smyga och se vad vi kan få. Det verkar vara några bra med från tillägg.”

Quantum Estelle har fått två snälla lopp i år och nu väntar ett mer offensivt upplägg från springspår på tillägg och barfota fram. Motståndet är inte allt för avskräckande.

”Hon borde bli bättre och bättre. Den här gången kommer jag att köra lite tuffare om hon kliver iväg felfritt från start”, säger Tomas Pettersson.

Debut för Alexander

Quantum Estelle och Alexander U.R. åker till Bergsåkers lunchtrav imorgon. Det är debut för Alexander i Tomas Petterssons träning och såväl han som Estelle kommer att köras snällt.

Quantum Estelle gjorde comeback för några veckor sedan efter en lång frånvaro. Hon blev femma på ett bra sätt. Nu står hon med 20 meters tillägg och har spår tre i volten. Voltstart har tidigare varit ett orosmoment.

”Allt har varit okey med henne efter comebacken. Jag hoppas att hon kan gå felfritt från början och jag kommer att köra snällt igen. Hon kommer att gå med skor, men har bra kapacitet så med henne känner man sig aldrig slagen på förhand”, säger Tomas.

Alexander U.R. har varit i Runemo ungefär i en månad och känts bra i träningen även om han var lite tunn när han kom.

”Det finns lite att jobba med och han kan nog behöva några lopp i kroppen innan han är på topp. Nu har vi fått ett fint smygläge och han har visat förut att han klarar distansen. Jag kommer att köra snällt, med skor och vanlig vagn och försöka bygga upp hans självförtroende. ”

Tomas tror att det kan bli riktigt bra så småningom.

”Det känns som en ganska bra häst. Kan vi få honom lite rundare och när vinterpälsen försvinner så kan det bli en skojig sommar.”

Comeback för Stallion

Stallion Töll har inte startat sedan september förra året. Men nu är det dags för comeback på Romme där Stallion står på start.

Han har tränat bra efter en halsoperation, men Jenni H Åsberg kan inte utlova några stordåd direkt.

”Han kommer att behöva några lopp för att få upp farten. Jag kommer att köra snällt och hoppas att han kommer att fungera fullt ut.”

Kimbee Dream i monté igen

Kimbee Dream vann senast det handlade om monté, i förra starten blev det galopp framför vagn. Nu har han en bra chans på Bollnäs i monté om han håller sig i trav. My Gifted My vinner inte ofta men tar pengar för det mesta. Så kan det bli imorgon kväll igen.

Kimbee Dream har ett bra läge och möter ungefär samma motstånd som när han vann i monté med Jenni H Åsberg i sadeln och hon tror att det kan sluta likadant igen.

”Sköter han sig bör vi vara med i den främre träffen i igen.”

Jenni tränar My Gifted My men överlåter tömmarna åt Tomas Pettersson. Nu handlar det om spår fyra och voltstart något som tidigare inneburit galopp för My Gifted My.

”Jag tycker att han blivit stabilare och borde klara voltstarten från ett snävt spår. Kommer han bara iväg felfritt kommer han säkert att få en fin placering. Men han är inte någon segerstaplare.”

Debut för Sidney Crosby

Sidney Crosby, med hedersmärren Laura Frontline som mamma, gör debut i ett treåringslopp på Romme imorgon kväll. På söndag gör Quantum Estelle comeback på Gävle efter lång frånvaro från tävlingsbanan. Avantis Red Witch startar tätt och kan ta spets på Romme.

Sidney Crosby har trimmat på ganska ordentligt efter årsskiftet och blir först ut av treåringarna. Tomas Pettersson tyckte att de treåringslopp han sett hittills inte varit alltför blodiga och valde att starta istället för att köra ett snabbjobb till.

”Jag vet inte om han är redo för några stordåd. Han har gått två banjobb i 22-tempo och jag tänker inte pressa honom för hårt. Vi har ett bra smygläge och han har visat en bra uppfattning så här långt”, säger Tomas Pettersson som har svårt att bedöma chanserna i E3-Bonusloppet för debutanter.

Avantis Red Witch startar tätt och tycks tåla det. Senast gjorde hon ett bra lopp som femma och Tomas kommer att ladda för ledningen.

”Per Nordlunds True Vision har spår innanför och är också startsnabb. Men hon kan bli lite het och jag hoppas att Per har vett att släppa över medeldistans. Får vi ledningen bör hon vara med i segerstriden.”

På söndag gör Quantum Estelle, som inte startat sedan den sista augusti förra året comeback. Hon har haft muskelproblem och infektioner men nu gått ett 21-jobb på ett bra sätt. Tomas äger henne tillsammans med Jenni H Åsberg och de har inga krav på henne.

”Vi hoppas att det går att tävla en säsong till och hon känns stark och fin. Men om det inte fungerar får hon bli mamma istället.”

Bra chanser på Romme

Ella Pace, Avantis Red Witch och Kimbee Dream till start ikväll på Romme. Alla tre har bra chans och Tomas Pettersson hoppas att han och Jenni H Åsberg åker hem med åtminstone en seger.

Ella Pace står bra inne i ett stolopp med inte allt för hårt motstånd. Förra gången körde Tomas fast och hon gick i mål med allt sparat.

”Hon känns fin och även om hon behöver snälla lopp tror jag att vi kan vara med en bit fram den här gången”, säger Tomas.

Avantis Red Witch provade monté för första gången, men hon gillar inte voltstart och det blev en stor galopp direkt. Sedan gick hon bra och formen går inte att klaga på och läget är nu perfekt bakom bilen.

”Jag kommer att prova för att ta ledningen och där brukar hon trivas. Går det som jag tänkt bör vi vara bland de tre första över mållinjen.”

Kimbee Dream vann senast säkert i monté och har en stigande formkurva. Nu har han bra läge bakom bilen och inte så hårt motstånd. Tomas är dock lite osäker på hur han fungerar med autostart och kortdistans.

”Vi får se var vi hamnar. Men stämmer det på vägen ska han kunna vinna det här loppet. Det gäller för alla tre idag. Stämmer det någorlunda borde vi kunna åka hem med åtminstone en seger”, säger Tomas när han plockar ur diskmaskinen på lördagsmorgonen.