Nyheter

Fidusar torsdag och fredag

Viva, Adda och Attila Frontline och Ella Pace på Bollnäs i morgon och Ajlexes Leif på Romme på fredag kväll. Inga favoriter, men som kan vara långt framme med lite flyt.

Viva Frontline gör comeback efter att ha haft problem med halsen. Hon har tränat bra och hon ser ut att ha en lämplig uppgift på papperet. Viva är rankad etta i programmet, men Tomas Pettersson ligger lite lägre:

”Det ser billigt, men det finns nog några som står 20 meter bakom som kan bli för svåra.”

I loppet efter möts Adda och Attila Frontline. Bäst chans har Attila som körs av Jenni H Åsberg, medan Tomas tar hand om Adda som kan vara lite het. 

”Både borde vara lite bättre nu när de fått några lopp i kroppen. Men de måste visa bättre resultat innan de går att de ska vara med och slåss om segern.”

Ella Pace har inte startat på ett tag. Hon har behandlats och fått ladda om. Hon har inte gått något banjobb inför den här starten och behöver förmodligen något lopp i kroppen innan toppformen är på plats. Dessutom har hon ett tråkigt startspår långt ut på vingen bakom startbilen.

På fredag kväll har Ajlexes Leif, som vann i senaste starten i ledningen, läge för spets igen på Romme. Den här gången i ett treåringslopp med betydligt mer meriterade kullkamrater 20 meter bakom. 

”Han har gått bra i alla starter och det var skoj att han fick vinna senast. Det är tuffare nu, men han utvecklas hela tiden och det ska bli skoj att se hur långt han duger mot det här motståndet”, säger Tomas Pettersson.

Platschanser i Gävle och Stockholm

Lunch i Gävle och kväll på Solvalla idag. Imorgon kväll på Solvalla igen. Samtliga startande kan vara på plats om de håller sig i trav. Men ingen är någon given vinnare.

Först ut är Avid Frontline som startar i ett amatörlopp med Helena Ehn i sulkyn. Senast blev det en tredjeplats och nu har han fått ett hyggligt smygläge bakom bilen.

”Helena får köra lite på chans, men han är ganska bra. Löser det sig ska han vara med bland de femförsta här”,säger Tomas Pettersson.

Front Paceär en annan hygglig treåring i stallet som tyvärr galopperat bort en hel del pengar  under året. Han startar i ett lopp med spårtrappa i tredje ledet bakom bilen. Loppet är dock ganska ihåligt så Tomas har vissa förhoppningar.

”Han har varit klart bättre än tidigare i de senaste starterna. Han är osäker från start, men från det här läget hoppas jag att han kan ta det lugnt. Sedan tål han att gå ute i spåren så kommer vi bara iväg felfritt ska han kunna vara på plats.”

Därefteråker Tomas mot Stockholm för att först köra Whynot Me i ett tråringslopp på Solvalla. Det är också en galopplysten herre och när han kom tillbaka efter en tids träning senaste blev det galopp igen.

”Men det var ingen tokgalopp som tidigare utan mera att han slog ihop. När han väl kom ner i trav skötte han sig ganska bra och kommer vi bara iväg lugnt och sansat tror jag att han kan vara på plats här. Kapacitet finns, men han är som sagt osäker.”

R.K. Rapida galopperade också i den senaste starten, men hon känns bra och det har inte gått att hitta något fel på henne. Nu hamnade hon långt ut på vingen, vilket drar ner chansen till en framskjuten placering.

”Det är någon bra med,men vi kan vara en bit fram om vi kommer till någorlunda i loppet. Hon känns rätt så fin och har ju visat att hon kan vinna tidigare i år”, säger Tomas.

I morgononsdag åker han till Solvalla igen med Doyoucash In som har hög kapacitet, men som galopperar ofta.

”Senast tyckte jag att han uppförde sig bra. Det var en otursgalopp. Nu har vi bakspår på tillägg, vilket passar bra då vi förhoppningsvis kan ta det lugnt och komma iväg till andraspår långt bak för att sedan styra på. Han fick ganska tufft efter startgaloppen senast och har varit förvånansvärt fin efter den urblåsningen”, säger Tomas.

Lunch i Gävle

Lunchtrav i Gävle och My Gifted My och R.K. Rapida har knepiga lägen, men kan vara en bit fram om det löser sig i början, tror Jenni H Åsberg som överlåter tömmarna åt Tomas Pettersson.

My Gifted My satt fast senast sedan Jenni hade att välja på dödens och femte inner.

”Där satt vi och kom aldrig fram. Han känns pigg i träningen, men kan vara lite bökig i volten och spår två kan vara knepigt. Jag tror att han klarar det och då är han snabb från start och kan få ett bra lopp och vara med i den främre träffen.”

R.K. Rapida var ute på Rommes V75-tävlingar med Per Lennartsson i sulkyn. Hon felade in i första sväng och utgick.

”Per var nöjd med hur hon kändes förutom galoppen. Hon är inte blixtrande från start och spår sex är kanske lite väl långt ut. Jag hoppas att Tomas kan lösa det och kommer de vettigt till så har hon visat att hon är duktig och kan vinna lopp”, säger Jenni.

 

Alliss på V7 och fullt ställ i Bollnäs

Alliss Wadd i Eskilstuna på lördag och full hand med Make My Day, Ajlexes Leif, Doyoucash In, Adore Sutola och Lovely Star på Bollnäs imorgon kväll. Det är inga givna vinnare som selas ut, men några halvchanser.

Make My Day var klart bättre i senaste starten och satt fast med krafter kvar. Nu har hon bra läge bakom bilen.

”Det är svårt att avgöra motståndet i sådana här lopp. Men det har inte varit några konstigheter efter loppet och går hon som då bör hon kunna vara med i den främre träffen”, säger Tomas Pettersson.

Stall Stora Hälla har tre hästar till start och först ut av dem är Ajlexes Leif som placerat sig i sina fem första starter, men ännu inte vunnit. Nu står han lite tufft inne i ett treåringslopp, men motståndet ser inte ut att vara så farligt som man kunde befara. Han ska kollas i halsen före starten eftersom han hostat till några gånger, men Tomas tror inte att det är någon fara.

”Vi gör det för säkerhetsskull. Innerspår i bakre volten tror jag kan vara bra eftersom han blivit lite het och legat på i sina första starter. Nu bör han hålla sig lugn, men å andra sidan är läget mer chansartat. Han har gått bra varje gång och med lite klaff har han en viss chans.”

Tomas avgör efter värmningen om han ska byta bett om Leif är väl ivrig.

Doyoucash In vann senast efter att ha svept fältet från bortre långsidan. Innan dess hade han galopperat i två starter men pg-skor och träning i tryckvagn i lugnt tempo gav resultat.

”Vi har fortsatt med det och 40 meters tillägg borde fungera. Han verkar ju gilla att komma bakifrån.”

Adore Sutola sitter Jenni H Åsberg upp på i montéloppet. Senast var det sulky och det blev galopp i början. Nu är det ganska bra hästar med och det handlar om att rida felfritt och försöka tjäna en slant. Jenni har inga större segerfunderingar.

Lovely Star avslutar i comebackloppet. Hon har inte blommat ut till den kapacitet som hon borde besitta med tanke på hur hon tränar. Därför har träningen lagts om och hon har nu enbart ridits i galoppintervaller. Från springspår på tillägg och bara en häst på start bör hon kunna ta sig fram i den främre träffen ganska omgående.

”Hon verkar nöjd med den träningen. Vi får se om det ger några resultat när hon ska tävla.”

På lördag åker Alliss Wadd till Sundbyholm i Eskilstuna för att starta i ett fyraåringslopp för ston inom V75. Hon har fått spår 4 på tillägg, men brukar vara stabil och hålla sig i trav.

”Hon står bra inne och är absolut i bättre form än som det ser ut i programmet. Hon gillar att anfalla bakifrån så jag hoppas att vi kan leverera en bra avslutning”, säger Tomas Pettersson.

Alliss kommer att gå barfota runt om. Alla andra går med skor. Alla kommer att gå i vanlig vagn. 

Dåliga lägen på Bergsåker

Lunchtrav på Bergsåker och Viggo, Abraham och Viva  Frontline har alla begåvats med dåliga lägen. Det handlar om att gå felfritt, tur på vägen och en bra spurt till slut.

Viggo Frontline blev trött i senaste starten efter att ha fått press i ledningen. Nu väntar spår tio bakom bilen på långdistans.

”Det är några hyggliga med, men han har också visat att han kan. Tomas får köra på chans och komma bakifrån på slutet”, säger Jenni H Åsberg.

Abraham Frontline galopperade senast men blev ändå femma. Nu har han femtespår på tillägg och det handlar först om att kliva iväg felfritt. Lyckas det kan han med lite tur på vägen vara en bit fram. Det är en i grunden fin häst som tränar bra.

Viva Frontline är hopplöst osäker, men har hög kapacitet när hon sätter fötterna rätt. Med samma utgångsläge som Abraham blir det en utmaning att få henne att göra det i starten.

”Tomas får i första hand koncentrera sig på att köra felfritt och sedan försöka ta sig förbi så många som möjligt på slutet.”

 

Bra läge för R.K. Rapida på Romme

Formen på topp och bra och bra spår i volten. R.K. Rapida kan ta en bra placering i klass 2 försöket när V75 körs på Romme imorgon.

Rapida har gjort bra lopp i alla starter den senaste tiden när hon hållit sig i trav. Från spår tre kan hon komma iväg bra och eventuellt ta spets med Per Lennartsson i sulkyn eftersom Tomas Pettersson är avstängd.

”Skulle hon nå dit får Per avgöra hur han ska köra. Jag tror inte att hon tål allt för tufft upplägg och motståndet är hårdare än tidigare. Men hon har en viss chans att vara långt framme om hon får ett vettigt lopp”, säger Jenni H Åsberg som har R.K. Rapida på sin träningslista i samarbetet med Tomas Pettersson på Runemo gård.

R.K. Rapida kommer att gå barfota fram och förmodligen i vanlig vagn. 

Alliss och Red Witch finalmöts

Avantis Red Witch och Alliss Wadd har båda kvalat in till finalen Maharajahs stoserie på Gävle imorgon kväll. Båda tillhör förhandsfavoriterna. Men Tomas Pettersson och Jenni H Åsberg överlåter styrningarna till Torbjörn Hansson och Henrik Svensson eftersom de åkt på kortsemester.

Avantis Red Witch har fått ett bra läge bakom bilen och kan mycket väl ta spets.

”Kommer Torbjörn dit får han nog att prova att köra där”, säger Tomas och Jenni.

Avantis Red Witch var bra som tvåa i den senaste starten i ett lopp som mest var uppladdning inför finalen på Gävle. 

”Nu blir det barfota runt om och hon borde vara ännu bättre nu.”

Allis Wadd var också tvåa senast i början av månaden och har sedan laddats inför den här starten.

”Hon har full form och bakspår kan passa ganska bra eftersom hon verkar bäst när hon får gå bakifrån sista 700. Vi kör barfota och med jänkarvagn. Vi hoppas att båda är en bit fram”, säger Tomas och Jenni.

 

Leif från start på Bollnäs

Ajlexes Leif står 20 meter före och har en bra chans att hålla undan till en bra placering på Bollnästravet under måndagskvällen. Viggo Frontline har också en vettig chans om han når spets, medan Adore Sutola jagar pengar. På tisdag provar Barry Wadd och Front Pace på Solvalla.

Det blev en bra avslutning på veckan med segrar för Doyoucash In på Hagmyren och R.K. Rapida på Solvalla som toppar.

Nu väntar måndag kväll och hemmaplan där Ajlexes Leif är först ut. Han och Global Uppermost står start och är topptippade i sitt lopp och Tomas Pettersson tror att Leif kan göra ett bra lopp igen.

”Han har gjort det bra hittills, senast gick det riktigt fort sista biten och han har lite svårt att snabbt växla tempo eftersom han är stor och tung. Han låg på lite under loppet och jag tror att det är bättre med voltstart. Vi borde kunna vara med och göra upp om segern. Han ser jättefin ut i träningen.”

Adore Sutola och Viggo Frontline möts i samma lopp där de står start. Jenni H Åsberg kör Adore som gjorde det han kunde senast i monté. Då hade han inte startat på ett tag och det är möjligt att han är lite piggare nu när han fått en genomkörare. Jenni kommer att köra snällt och hoppas att hon kommer fram invändigt till en hygglig placering.

Viggo Frontline var ute i hetluften på Solvalla senast och gick en bra tid. Nu har han bra läge och kan ta spets.

”Det känns som en vettig chans. Han känns bra för dagen och står hyggligt inne i loppet”, säger Tomas.

På tisdag kväll går transporten åter till Solvalla och Barry Wadd ska förhoppningsvis kliva iväg felfritt från spår fyra i volten och sedan hålla sig i trav hela loppet.

”Han behöver rutin och det var dåligt anmält. Han är inte sämre än de hästar han möter här. Men det handlar i första hand om att han ska sköta sig.”

Front Pace var trea senast på Solvalla med krafter kvar och har ryckt upp sig. Läget är bra, men motståndet är ganska tufft.

”Men vi bör kunna hamna bland de fem första”, gissar Tomas Pettersson. 

 

Vinst för Kimbee Dream igen?

Idag lunchtrav på Hagmyren där Kimbee Dream startar mot beskedligt motstånd igen. Doyoucash Inn och Abraham Frontline har också hyggliga möjligheter att vara med i segerstriden. Imorgon Solvalla R.K. Rapida, My Gifted My, Avid Frontline och Kronbruden och på lördag har Victor Frontline en lämplig uppgift på Gävle.

På Hagmyren börjar det med Doyoucash In som har stora fartresurser, men också lätt för att galoppera. Senast blev det galopp med andraplatsen klar i ett V75-lopp på Solvalla på Kriteriesöndagen. Tomas Pettersson tror att det ska gå vägen den här gången:

”Han känns jättefin i ganska lugn träning efter senaste starten. Jag har lagt på pg-skor och hoppas att det ska göra honom stabilare. Det är några bra hästar med, men håller han sig i skinnet ska han vara bland de tre första i det här loppet.”

Abraham Frontline har blivit behandlad och sedan trimmat på och gick ett snabbjobb i 20-tempo på Bollnästravet tillsammans med Avid Frontline i förra veckan. Dagens uppgift ser lämplig ut på papperet. Det är ett par, tre hästar som kan göra upp om segern och Abraham är en av dem enligt Tomas.

Kimbee Dream vann ett comebacklopp senast och nu startar han mot samma typ av motstånd igen. 

”Han har ju betett sig konstigt och galopperade i ett antal lopp så vi blev tvungna att kvala. Han känns jättefin och formen är bra. Vi tänkte att han kunde få starta i ett billigt lopp igen för att få upp självförtroendet. Håller han sig bara i trav har en bra segerchans.”

På fredag eftermiddag är det Solvalla som gäller och R.K. Rapida som vann senast trots att hon var lite knackig och därför fått en tids vila och behandling har fått bakspår bakom bilen.

”Jag tror att det är ett ganska bra läge. Hon känns jättefin i jobben och med lite draghjälp ska hon vara med i segerstriden”, säger Tomas.

My Gifted My vann ett comebacklopp senast på Bollnäs efter en rad sämre prestationer. Nu är motståndet betydligt tuffare och från tillägg får han smyga med och ta den placering som går. Formen verkar på väg uppåt.

Avid Frontline har också fått en liten vila och behandling och var jättefin i förra veckans banjobb och ska kunna vara en bit fram på Valla även om det kan bli svårt att vinna.

Kronbruden var på väg att lämna stallet när hon plötsligt började gå bra igen. Senast satt hon fast med krafter kvar på Bollnäs.

”Hon är på rätt väg och står bra inne, stona på tillägg verkar inte vara några monster. Ägaren tyckte att det var en rolig grej att starta på Valla och vi får se hur långt det räcker.”

Kronbruden kommer att gå barfota runt precis som My Gifted My och Avid Frontline.

Det innebär att Tomas, som kör ett antal lopp på Romme på fredagskvällen och får skynda sig från Solvalla,  har jobb att göra med att slå på skor på lördag morgon. Då åker Jenni H Åsberg till Gävles breddtrav för att rida  Victor Frontline.  Första montéloppet för Victor gav en fjärdeplats och Tomas tror att det kan bli vinst nu.

”Jenni var nöjd med honom i loppet i måndags och det känns som att han fått dålig utdelning i de senaste starterna. Motståndet verkar ganska tunt här.”

 

Hyggliga chanser på Bollnäs och Rättvik

Lunchtrav  på Bollnäs och Rättvik måndag och tisdag och Tomas Pettersson och Jenni Åsberg har en del hyggliga chanser. Happy Celebration, Gossip´s Lord och Avantis Red Witch verkar var de som har bäst möjligheter att vinna. Men Like A Boeing, Victor Frontline och Make My Day kan också vara en bit fram om det stämmer.

Det är bedömningen från Tomas och Jenni när de är på väg hem från Göteborg och Jennis succé med dubbla segrar i monté-SM på Åby under lördagen.

Tillbaka i vardagen börjar det med att Like A Boeing och Victor Frontline möts i första loppet på Bollnäs. Tomas kör Boeing och Jenni Victor som båda fått spår långt ut på vingen i första ledet.

Boeing har varit sjuk och inte startat sedan sista augusti då han klappade igenom. Förklaringen var en rejäl förkylning som det tagit ett tag att bli kurerad från.

”Jag hoppas att han gör ett bra lopp nu. Han har tränat bra, men från spår åtta bakom bilen har jag inte allt för stora förhoppningar. Det viktiga är att han kämpar hela vägen. Han kommer att gå med skor”, säger Tomas Pettersson.

Victor Frontline gick godkänt på Bollnäs senast. Han hade inte startat på ett tag och gick en bra tid. Han  har spåret innanför Boeing och den i stallet som på förhand har lite bättre möjligheter till en framskjuten placering enligt Tomas. Det blir barfota runt om igen och kanske jänkarvagn.

Make My Day var också förkyld efter senaste starten i senaste starten där hon var blek. Nu har hon fått ett risigt utgångsläge och behöver sannolikt lopp i kroppen. Hon tränar bra, men är svårbedömd precis som Boeing. Det blir skor på.

I det sjunde loppet möts Lovely Star och Happy Celebration. Happy har gått bra och dragit på sig en hygglig prissumma i treåringsloppen och har inte alldeles lätt att hitta lämpliga uppgifter. Hon har ordentlig fart i kroppen, men också lätt för att galoppera. Från bakspår på 20 meters tillägg kan det bli knepigt att ta sig fram. Men Tomas tror ändå på en viss segerchans:

”Kapacitetsmässigt och med den form hon är i borde hon kunna vinna ett sådant här lopp om det stämmer på vägen. Det kan bli så att hon går med skor den här gången.”

Lovely har gått skapligt i de senaste två starterna. Förra gången fick hon gå för tidigt i spåren och stumnade på slutet. Hon kommer att gå med skor. ”Kan Jenni spara speeden kan hon vara en bit fram.”

Kontur är en fin tvååring efter Varenne som kommer att gå premielopp på Bollnäs och han ska inte ha några problem att bärga sin premie på 20 000 kronor.

På Rättvik börjar det med Gossip´s Lord som satt fast och blev fyra på Solvalla i den senaste starten med ganska mycket krafter kvar. 

”Efter en del strul i år kan han nog visa sin riktiga kapacitet nu och de är läge för ett mer offensivt upplägg. Quito Lane som har spåret innanför kan bli svår att ta sig förbi, men han är klar andrahäst i loppet”, säger Tomas som kör Jennis träning som kommer att gå med skor och vanlig vagn.

Avantis Red Witch som också finns på Jennis lista har kvalat in i Maharajahs stoseriefinal på Gävle och behöver loppet på Rättvik inför det loppet. Från spår två bakom bilen kan det mycket väl bli spets och slut även om hon får behålla skorna på den här gången.