Stall Pettersson till start
Läs vilka hästar Stall Pettersson har till start den kommande veckan:

» Kommande starter
Tomas på Twitter

Symphonie från dåligt läge

Symphonie One och Leia Skywalker åker till Rättviks lunchtrav imorgon och båda har haft otur i spårlottningen. På onsdag går Kalcedon ut i monté på Solvalla och på fredag startar Viggo Frontline på Romme där R.K. Rapida gör debut i stallets träning.

Symphonie gick hyggligt som trea i senaste starten och är på väg upp i form. Nu har hon fått spåret längst bak på tillägg över kortdistans.

”Det är ett svårt läge, men motståndet ser inte allt för avskräckande ut. Med lite klaff ska vi nog kunna vara bland de tre första igen”, säger Tomas Pettersson.

Leia Skywalker gick bra förra året, men i årets två starter har det gått sämre. Hon var dålig senast på Gävle, men hon tränar bra och får prova igen.

”Spår elva bakom bilen på kortdistans är naturligtvis inget önskeläge. Först och främst vill jag se henne fungera, gör hon det kan vi titta framåt mot nya uppgifter.”

Jenni H Åsberg rider Kalcedon på Solvalla på onsdag. Han gick ganska bra senast, men kan bli riktigt het. Autostart är därför inte optimalt, men håller han sig bara lugn kan han vara på plats i ett fält som består av jämngoda hästar. Kalcedon kommer att gå barfota runt om.

På Romme gör Viggo Frontline comeback efter en liten paus för behandling. Han var fin inne på Bollnästravet i förra veckan och känns bra. Det är en fin häst som bara gjort sju starter och vunnit tre av dem.

R.K. Rapida har varit i Runemo i tre, fyra månader. Hon är okomplicerad och har tränat ordentligt. Hon har gått bra i ett provlopp och Tomas tror att hon har en del att hämta framöver.  Knepiga spår fyra i volten borde gå bra, säger Tomas Pettersson som har svårt att bedöma motståndet som på papperet inte ser oöverkomligt ut. 

 

Halvchanser i helgen och på måndag

Kronbruden, Adore Sutola, My Gifted My, Front Pace, Symphonie One och Alliss Wadd har alla chans att ta placeringar ikväll och de kommande dagarna. Alliss Wadd har läge för att ta tred je raka segern på Rättvik på måndag.

Det börjar ikväll med Kronbruden som fått ett bra läge bakom bilen på Bollnäs. Efter att ha varit besvärlig förra hösten i annan träning gick hon hyggligt i debuten för Tomas Pettersson och blev trea.

”Det saknades lite tempo då och hon borde vara bättre nu. Från det här läget kanske vi kan vara bland de tre första igen”, säger Tomas som även kör premielopp med nordsvenska M.J.’S Nova.

På söndag är det GS-75 tävlingar på Romme och Jenni H Åsberg selar ut tre Adore Sutola och My Gifted My. Adore är med i monté igen och i  förra starten kämpade han riktigt bra till seger med Jenni i sadeln. Nu står han bra inne, men möter några bättre hästar än senast. Men kliver han bara iväg felfritt från femte spår i volten så ska han kunna vara med på plats igen.

My Gifted My gör comeback efter en ganska lång vintervila med mycket träning. Han var bra förra hösten, men hade otur med positionerna, annars hade han tjänat ännu mer pengar. Nu är det ett lärlingslopp och Niclas Hammarström kör.

”Han är hyggligt förberedd, men det är naturligtvis svårt att veta var han står. Niclas får nog köra ganska snällt med honom från ett dåligt läge.”

På måndag är det meningen att Rättvik ska köra sin första tävlingsdag för året om banan tillåter det. Om inte flyttas lunchtävlingarna till Romme.

Tomas är avstängd och Jenni kör sin egentränade Front Pace och Tomas Symphonie One och Alliss Wadd.

Front Pace tränar jättebra, men har galopperat i sina två första starter. Nu får Jenni i första hand koncentrera sig på att komma iväg felfritt från springspår. Hittar han väl rytmen från början borde han kunna ha en viss chans, motståndet ser inte allt för blodigt ut.

Symphonie One galopperade två gånger senast. Första gången från start och sedan på grund av att hon blev störd av ekipaget framför. Hon är startsnabb och kan spetsa från spår två bakom bilen.

”Det har häxat för  henne i de senaste starterna. Hon är riktigt fin i träningen, men har fått dålig utdelning. Hon bör kunna vara bland de tre första. Men Global Unprotected lär bli svår att rå på även om han har sämst utgångsläge”, säger Tomas Pettersson.

Alliss Wadd har två raka i Tomas träning och nu spår ett bakom bilen.

”Det är väl inte alldeles omöjligt att hon kan vinna igen. Jag vet inte hur hon kan öppna bakom bilen. Men segrarna hon har tagit borde väl ha ett henne lite självförtroende.”

 

 

Annandag påsk på Hagmyren

Front Pace, Vamoose och Vici Frontline åker till Hagmyren på måndag. Alla tre kan vara med och göra upp vinsterna, förutsatt att de håller sig i trav och har lite tur med positionerna.

Front Pace hoppade i debuten i början av februari. Det är en fin häst som tränat bra sedan dess. Han har varit inne på Bollnästravet och gått i 21-tempo på ett fullt godkänt sätt.

”Han är lite klumpig och det kan bli svårt att komma iväg felfritt från femte spår. Men gör vi det tror jag att det krävs ganska bra hästar för att slå honom”, säger Tomas Pettersson.

Han kör också Vamoose åt Jenni H Åsberg. Han var struken senast för dåliga blodvärden, men har repat sig snabbt.

”Han behövde bara stå över ett riktigt träningsjobb och går helt okey i intervallerna. Han borde kunna komma bra till från och vara ganska långt fram när det avgörs.”

Tomas tränar Vici Frontline som står start i avslutningen på Hagmyren. Den senaste starten på Romme var en besvikelse. Nu ser motståndet billigt ut och Vici har tränat bra.

 

Remains sista start

Ikväll gör Remains sin sista start i Gävles V75:a. I nästa vecka blir hon förhoppnings välsignad med Readly Express och får leva en god tillvaro som avelssto.

Hon avslutar tävlingskarriären med formen på topp, satt fast senast i rygg på ledaren. Nu har hon tråkigt läge, men motståndet är inte allt för avskräckande.

”Får hon rätt lopp kan hon avsluta med att tjäna fina pengar”, säger Tomas Pettersson som kör åt Jenni H Åsberg som tränat Remains som hunnit bli åtta år.

Tomas har själv Viva Frontline och Leia Skywalker till start i kväll. Han kör Viva själv, medan Leia är med i ett lärlingslopp och Niclas Hammarström kör.

Viva har jättebra form och har hållit sig någorlunda lugn så Tomas tror att det kan gå bra över långdistans även om hon kan få svårt att vinna.

Leia gör sin andra start efter vila och vinterträning och kommer att behöva några lopp till innan hon är på topp. Blir det tempo på tillställningen, som det ser ut att göra, kan hon nog ta en bra placering.

 

Hyggliga chanser under tre dagar

Gävle i kväll, Bollnäs på lördag och Hagmyren i Hudiksvall på måndag. Totalt elva hästar till start och så gott som alla ser ut att ha möjligheter att vara långt framme i loppen.

Victor Frontline har gått jämnt och stabilt. Nu är det bilstart för första gången och han kommer att få göra några provstarter. Han är förnuftig så det borde inte vara några problem.

”Får vi ett vettigt lopp tycker jag att han ska kunna vara med bland de tre första. Det blir skor runt och vanlig vagn”, säger Tomas Pettersson.

M.J.’S Storm har inte rosat marknaden i sina senaste starter och nu gör han comeback med att för första gången starta i monté. Jenni H Åsberg sitter i sadeln. Men Tomas har inga större förhoppningar.

”Han behöver nog några lopp i kroppen för att få upp den rätta farten och det har varit mycket galopp för honom. Håller han sig i trav och bjuder till är vi nöjda.”

Remains gör sannolikt sitt sista lopp innan avelsboxen väntar. Hon har fått spår ett bakom bilen och vann för inte så länge sedan när hon gick i spets. Tomas kommer att satsa för fullt från början och det blir barfota runt om. Hon är stark och fungerar planen är det inte helt omöjligt att hon får avsluta tävlingskarriären med en seger.

Symphonie One är också snabb från start och har fått springspår i den främre volten. Hon möter några riktigt bra hästar, men är nog själv bättre än vad resultatraden visar. Senast spurtade hon rejält till en tredjeplats, låt vara i ett ganska enkelt lopp.

”Formen är på väg uppåt, men förberedelserna har inte varit optimala eftersom hon trampade sig i hagen och fick stå över några träningsjobb. Hon var fin under en joggingtur i tisdags och jag hoppas att vi kommer bra till från början. Det är några till startsnabba i främre volten, men jag tänker prova att spetsa”, säger Tomas.

Bollnäs kör trav på lördagskvällen med varierande kvalitet på de startande hästarna. Kronbruden gör debut i Tomas regi. Hon har varit besvärlig i tidigare träning, men skötte sig bra i kvalet och har fått gott om tid att förbereda sig för start.

”Hon är bra förberedd och kommer vi bara iväg felfritt från spår två så tycker jag att det ser ut som en hygglig chans. Hon kan gå mellan 18-19 och det tror jag att man kan vinna på med det motstånd hon ställs mot.”

Vici Frontline vann ett billigt breddlopp senast. Hon har blivit bättre och bättre och är rejäl när hon håller sig i trav. Gör hon det den här gången har hon en bra chans att vinna, tror Tomas.

Ajlexes Frisco vek ner sig över upploppet efter att ha fått gå i tredje och fjärdespår genom sista sväng. Nu har han spår ett på tillägg, men med enbart tre hästar på start är det vanskligt att bedöma var han kommer att hamna.

”Jag blev besviken senast. Han känns fin och står bra inne och borde egentligen duga bra i ett sådant här lopp.”

Kalcedon är med i samma lopp. Han gick bra i höstas, men har inte fungerat i de senaste starterna. Senast blev det en omotiverad galopp i monté. Han borde annars också vara en av de 3-4 hästar i loppet som har möjlighet att göra upp segern enligt Tomas bedömning. Kalcedon kommer att gå barfota runt om.

Lovely Star gick riktigt bra utan att vinna i slutet av förra året. Hon fick sedan en paus och träning och gör nu årsdebut i ett stolopp. Hon har gått ett snabbjobb på Bollnästravet i 22-23-tempo på ett bra sätt.

”Jag tycker att hon ser ut som en bra chans. Det är ett ganska ihåligt lopp hon är med i”, säger Tomas.

Twigs Ceasar galopperade i comebacken när Tomas skulle flytta ut honom ett spår och det blev lite trångt. Han har känts fin i träningen efter loppet och kliver han bara iväg felfritt från spår fem så kan det gå bra.

”Jag hoppas att jag kan komma till ledningen. Jag tror att han växer någon klass där.”

På måndag åker Alliss Wadd till Hagmyren. Hon vann ett comebacklopp i Gävle i söndags på ett bra sätt. Det var första starten i Tomas träning.

”Hon var duktig. Vi var med i körningen från början och hon avslutade bra när vi kom ut. Hon har tydligen varit knepig tidigare och saknat stridsmoral. Sköter hon sig lika bra som i Gävle ska hon kunna vara med i segerstriden igen.” 

 

Bra läge för Viva och comeback för Estelle

Viva Frontline har en bra chans på Bollnäs i kväll. Vamoose är struken för dåliga blodvärden, medan alla andra som startar i helgen är kollade och ligger har bra värden.

Från spår tre bakom bilen bör Viva få en bra position. Hon har avslutat bra i de senaste starterna och Tomas Pettersson hoppas kunna köra i ledningen.

”Jag kommer att testa ryckhuva för första gången i lopp. Det blir vanlig vagn och skor runt om. Hon borde kunna vara med i slutstriden.”

I morgon lördag åker Jenni H Åsberg med Kalcedon ändå till Örebro för att gå i ett för honom lämpligt montélopp. 

”Formen är lite diffus efter att han varit sjuk och galopperade senast. Men han är mycket tränad och bör ha en hygglig chans om han håller sig lugn kan spara speeden till upploppet”, säger Jenni.

På söndag åker fyra hästar till Gävles tävlingar med GS75.

Alliss Wadd gör sin första start i Tomas träning i ett comebacklopp. Det snabbaste hon har gått sedan hon kom in är montékvalet som gick i 21-tempo.

”Hon känns finare nu än när hon kom in. Men hon är lite väl vass i träningen och svår bedömd. Det blir skor och vanlig vagn”, säger Tomas.

Adore Sutola provar i monté igen med Jenni i sadeln. I comebacken senast blev det väl tufft.

”Normalt sett borde det här vara en lämplig uppgift, men det finns ett frågetecken för formen”, säger Jenni.

Barry Wadd har gått fort mellan galopperna i sina två första starter. Nu har han springspår i ett treåringslopp.

”Men i första hand gäller det att köra felfritt så jag kan inte ladda för fullt. Det är rejäl häst som jag tror mycket på. Vi behöver lära oss varandra så kommer det här att bli bra så småningom”, säger Tomas.

Barry kommer att gå med skor och vanlig vagn, men om det går att skruva ur brodden är det en fördel.

Quantum Estelle, som gick riktigt bra i höstas, gör comeback i ett försök i Diamantstoet från dåligt spår. Jenni, tränar och Tomas kör Estelle som de äger tillsammans. Hon har vintertränat ganska lugnt och gått 20 över 2 100 meter som fortast inför återkomsten på tävlingsbanan. 

”Jag kommer att backa från start och söka ryggar att avancera i om hon känns bra.” 

 

Platschanser i helgen och storlopp på tisdag

Ajlexes Frisco på Romme ikväll, Vici Frontline och Symphonie One på Bollnäs imorgon och Victor Frontline och Leia Skywalker på Östersund på söndag. Sedan träning måndag innan Happy Celebration provar lyckan i storlopp på Solvalla på tisdag.

Frisco är med i en så kallad spårtrappa med 15 hästar bakom bilen. Spåren fördelas efter hur mycket hästarna sprungit in och Frisco har fått dåligt utgångsläge med spår 12. 

”Det blir chansartat, men han är i form och löser det sig någorlunda på vägen tycker jag att han ska kunna vara på plats”, säger Tomas Pettersson.

Bollnäs kör breddtrav och Vici Frontline som galopperat mycket jagar poäng från ett bra utgångsläge för att vara med i större sammanhang. Hon har blivit behandlad och sedan tränat ett tag.

”Hon känns ganska bra. Håller hon sig bara i trav så borde hon ha en bra chans med det här motståndet.”

Samma sak gäller för Symphonie One som dock hamnat i bakre ledet och inte kommer att kunna utnyttja sin startsnabbhet. Tomas tycker ändå att spår 9 är ett vettigt läge. 

”Bara de inte är allt för långsamma ut från innerspåren i första ledet så borde vi hamna hyggligt till och jag tror nog att tål lite grovjobb. Hon ser jättefin ut och borde vara en bra chans om det inte strular för mycket.”

Victor Frontline gör resan till Östersunds GS75-tävlingar tillsammans med Leia Skywalker.

Victor har gått jämnt och ganska skapligt och står nu start över långdistans.

”Två och ett halvt varv ska inte vara några problem och han borde kunna hävda sig mot tilläggshästarna och ta en plats. Han kommer att gå med samma utselning som tidigare.”

Leia Skywalker har inte startat sedan i oktober. Det har inte varit några allvarliga fel, men hon hade tävlat länge och hade behov av att ladda batterierna.

”Hon är ganska mycket jobbad inför comebacken, men var lite småseg i ett banjobb. Hon får börja att starta igång och har ett bra läge i ett lämpligt lopp här. Men det kan fattas lite tempo i henne.”

På tisdag startar Happy Celebration i Margaretas tidiga unghästserie för treåriga ston med hela 300 000 kronor i förstapris. Hon har fått spår sex bakom bilen och i sulkyn sitter Björn Goop.

”Jag hade hoppats på ett ännu bättre läge och hur det än är om Björn kommer till spets har han större respekt mot de andra kuskarna än vad jag har”, säger Tomas.

Det är full laddning som gäller med lätta balans och helstängt huvudlag. Tomas hoppas att Happy kan gå sommarskodd.

”Det skulle gynna henne eftersom hon slår sig lite på spatten med vinterskor. Jag hoppas på en god utdelning. Det har hon gjort sig förtjänt av.”

 

Avantis segerbud på Gävle

Lunchtrav i Gävle och Tomas Pettersson kör Jenni H Åsbergs Remains och Avantis Red Witch. Den senare kan nog vara en vinnare, medan Remains tävlingskarriär sjunger på sista versen och tränare och kusk är nöjda om hon blir trea, fyra. På onsdag väntar Bergsåker där Viva Frontline kan komma långt fram om hon håller sig i trav och Höstbo Elis gör årsdebut.

Remains hamnade riktigt på vingel i senaste starten. ”Men hon kändes okey och motståndet nu ser väl ut att vara lite enklare. Kan hon vara trea, fyra är det bra”, säger Tomas Pettersson.

Avantis Red Witch hoppade från start i sin comeback senast. Men nu borde det gå bättre.

”Hon är på väg upp i form och loppet ser intressant ut. Hon borde vara med i segerstriden om hon håller sig på benen”, tycker Tomas.

På Bergsåker är tongångarna också optimistiska om Viva Frontlines möjligheter.

”Hon gick bra på Bollnäs senast och det känns som om hon är på väg uppåt i form. Loppet ser lite ihåligt ut och går hon bara felfritt borde hon ha en hygglig chans.”

Att begära att Höstbo Elis ska vinna i sin årsdebut är nog att ta i. Han har tränat rejält i backen under sitt tävlingsuppehåll, men inte gått några snabbjobb inne på Bollnästravet.

”Han har styrkan och jag hoppas att han fungerar i travet. Han har ju varit lite rullig tidigare”, säger Tomas. 

Symphonie på Valla och comeback för Ceasar

Symphonie One går ut på Solvalla ikväll och på Bollnäs kvällstrav på fredag  laddar stallet med Avid Frontline (debut), Adore Sutola i monté, Like A Boeing och Kalcedon i samma lopp, comeback för Twigs Ceasar och kval för Kronbruden.

Symphonie kom med som sista häst i loppet på Valla, men borde ha en bättre chans än vad poängen visar från ett bra läge bakom bilen. Galoppen senast var ett olycksfall i arbetet och Tomas Pettersson har lättat henne lite för att hon inte ska slå ihop och galoppera igen. 

”Hon borde bli bättre för varje start och jag kommer att köra en bit från start för att få ett så bra läge som möjligt. Sedan får vi se vad som händer.”

Avid Frontline är en fin treåring som fick oväntat hårt motstånd i debuten. 

”Jag trodde att vi bara skulle kunna gå ut och vinna i det här loppet när jag såg propositionen, men efter anmälningarna kan det bli svårt. Det ser ut att vara några riktigt fina emot.”

Adore Sutola har inte startat på ett tag. Det har inte varit något fel utan tiden har ägnats åt vinterträning. Han har gått bra tidigare i monté och känns jättefin enligt Jenni H Åsberg som tränar och rider.

”Det kanske kan saknas lite tempo, men han borde räcka en bit i det här loppet.”

Like A Boeing och Kalcedon möts i samma lopp. Boeing har fått bra läge på start, medan Kalcedon dåligt på tillägg.

Tomas kör Like A Boeing som gick bra i den senaste starten som trea på Solvalla. Han bör ha en liten segerchans, motståndet ser inte allt för tufft ut, tycker Jenni.

Hon låter Henrik Svensson sitta upp bakom Kalcedon som kan bli riktigt het. Han får försöka ta sig iväg felfritt och sedan smyga med för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Twigs Ceasar gör comeback efter en lång frånvaro på grund av skada. Att han har hög kapacitet visade han i sina första starter i Tomas träning och sedan i några för Björn Goop innan han blev skadad igen. Nu siktar Tomas mot spets, når han inte dit blir det ett snällt upplägg och skorna kommer att sitta på.

Ceasar har gått två banjobb inför comebacken, men är långt ifrån toppform. Tanken är att han ska starta igång, meddelar Jenni.

Kronbruden har varit en besvärlig dam som Tomas haft i träning i fyra månader nu. Egentligen skulle hon gå ett snabbjobb till innan det var dags att titta i propositionerna. Men eftersom hon måste kvala för att få starta blev det kvallopp istället för snabbjobb. Hon har skött sig bra sedan hon kom i träning. 

 

 

 

Barry på Valla

Barry Wadd på Solvalla ikväll och Happy Celebration och Remains på Bergsåker på söndag. Däremellan Ajlexes Frisco, Viggo Frontline och Avantis Red Witch på Bollnäs lunchtrav i morgon och Victor Frontline och Vamoose på Rommes lunchtrav på fredag. Så ser tävlingsveckan ut.

Barry Wadd hoppade i debuten på Bergsåker. Tomas Pettersson tror att det berodde på att banan inte passade honom och tror att det kan gå bättre nu från ett bra läge.

”Han känns rätt så rejäl. Sköter han sig nu har jag lite förhoppningar om att vara med i segerstriden.”

Ajlexes Frisco vann ganska enkelt från spets på Gävle för en och halv vecka sedan. Nu har han fått bakspår på Bollnäs och lär inte nå täten. Han har sett fin ut efter den förra starten och ätit bra.

”Det är lite chansartat nu med smygläge. Han har ju visat förut att han brukar gilla att gå i ryggar. Bland hästarna som står start hävdar han sig väl. Det är möjligt att några av dem som står 20 meter efter är tuffare att slå.”

Viggo Frontline hoppade en bit efter start senast och trampade av sig en baksko. Han gick okey efter det och i grunden är det en ganska bra häst.

”Håller han sig bara i trav kan vi nog vara med och bland de första.”

Avantis Red Witch som körs av Jenni H Åsberg har fått det absolut sämsta utgångsläget och det kommer att bli svårt att vinna. Men hon har ett lopp i kroppen efter lite vintervila och är på väg upp i form igen så får Jenni lite hjälp på vägen vet man aldrig.

Jenni sitter också upp på Alis Wadd för att rida montékval. Alis har varit i träning i tre, fyra veckor och har gången för monté även om hon är ganska liten. Hon ligger bra i puls efter träningspassen så orken borde finnas där.

Victor Frontline och Vamoose har gått bättre och bättre i de senaste starterna och har nu fått framspår i samma lopp på Romme. Tomas kör Victor och Jorma Kontio Vamoose. Bedömningen från stallet är att båda kan vara med i tätstriden om det stämmer på vägen. 

På söndag kör Bergsåker en extra V75-omgång. Happy Celebration går ut i ett treåringslopp utanför V75. Senast gick hon inte som förväntat på Solvalla.

”Det var som om hon inte förstod att man kan springa förbi på insidan. Men hon känns fin i träningen och jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp nu och ska vara en av dem som kan göra upp om segern.”

Remains tävlingskarriär är förmodligen på väg att gå mot sitt slut. Nu är hon med i ett stolopp med hela 100 000 i första pris och förhoppningarna är att det ska bli en hygglig penningplacering.

 

Team Åsberg till start
Läs vilka hästar Team Åsberg har till start den kommande veckan:

» Kommande starter