Aron skrällvann på Rättvik

Det blev en på det hela taget bra dag när sommartravet avslutades på Rättvik. Emelie Mårtensson vann med Chicago Aron (bilden) till knappt 90 gånger i lärlingsloppet. Ajlexes Daylight blev trea och Oppoppopp femma inom v75-spelet och VästerboMissSophie gick nytt rekord, vilket räckte till sista pengarna.

Det blev en på det hela taget bra dag när sommartravet avslutades på Rättvik. Emelie Mårtensson vann med Chicago Aron (bilden) till knappt 90 gånger i lärlingsloppet. Ajlexes Daylight blev trea och Oppoppopp femma inom V75-spelet och VästerboMissSophie gick nytt rekord, vilket räckte till sista pengarna.

Chicago Aron hade sämsta tänkbara utgångsläge och var alltså inte det minsta betrodd på spelet. Emelie körde spårsnålt och stabilt när konkurrenterna galopperade runt omkring. I utgången av sista sväng hade hon allt sparat och kunde backa ut och vinna lätt med fyra längder.

”Jag kände att nu måste jag hitta på något. Hästen var jättefin och jag tittade mig runt. Det fanns inget annat än att backa ut och det gick ju bra”, säger en överlycklig Emelie som tog sin första seger för året.

I V75ans lägsta klass möttes Ajlexes Daylight (”Tarzan”) och Oppoppopp. Tarzan var ytterst nära att galoppera från sitt andraspår, men det blev inte mer än två galoppsprång innan han ställde sig och fick en resa invändigt i det lustempo som By Air och Örjan Kihlström fick hålla första varvet. I rygg på Tomas Pettersson låg Oppoppopp och Jorma Kontio. När tempot skärptes under sista varvet gick fem hästar däribland Tarzan som kunde gå ut i sista sväng och spurta till en tredjeplats. Sista varvet hade Tomas 13,2. Oppoppopp är lite mer entaktad, men segade sig ikapp och fram till femteplats.

”Båda var jättebra och direkt missgynnade av det dåliga tempo som blev när ingen ville tävla under första varvet. Vi satt ju inlåsta invändigt och kunde inte göra så mycket åt saken. Oppoppopp gick bra hela vägen, det var bara sjätte starten och Tarzan skötte sig utmärkt när han väl bestämde sig för att trava iväg. Det finns mycket ork i honom”, sammanfattar Tomas Pettersson.

Han hade överlåtit åt Jorma Kontio att köra VästerboMissSophie som hamnade sist invändigt från sitt åttonde spår bakom bilen. Sedan var det knepigt att ta sig fram. MissSophie är heller inte den piggaste hästen i stallet. Nu gick hon ändå nytt rekord och hann fram till sista pengarna. Efteråt hade hon 81 i puls. Det är alltså inget fel på konditionen.

”Kontio var ändå nöjd med henne. Hon är trög, men han tyckte att hon gick bättre än när han körde henne i den förra starten.”