Åt alla håll i midsommar

Det blir full huggning för Tomas Pettersson och Jenni H Åsberg under midsommarhelgen. Jenni åker till Dannero på torsdag när Tomas åker till Rättvik. På midsommarafton rider Jenni på Hagmyren och på midsommardagen åker Tomas till Lindesberg.

Dannero kör fina tävlingar och Leia Skywalker har bra chans att ta en topplacering igen. Vickie och Ukulele Frontline har också möjlighet att tjäna bra med pengar.

Vickie hade otur senast när hon klarade fyra omstarter innan det blev för mycket i den femte och den sjätte när loppet äntligen gick iväg. Hon spände sig och det blev passgång och galopp. Hon fick istället gå ett tuffare snabbjobb bakom fältet och möter ganska bra hästar i ett treåringslopp. Tomas är nöjd om Jenni kan lotsa Vickie till en hygglig placering:

”Hon har ett fint smygläge och borde komma iväg bra. Får hon pengar är jag nöjd.”

Ukulele är ute i ett riktigt styrkeprov och står i startvolten och ska springa drygt tre kilometer.  Han har bra hästar i tre tillägg bakom sig. Ett tufft upplägg, men Tomas tycker att det är värt att prova.

”Det brukar ju ta sådan tid för honom att få upp farten så jag tänkte att han skulle få gå riktigt långt. Jenni får sitta med på innerspår och hänga med, så hoppas jag att det räcker till en penningplacering.”

Då är förhoppningarna större på Leia Skywalker som vann senast och nu fått ett bra läge med springspår i ett lärlingslopp med Mats E Djuse i vagnen. Tomas hoppas på spets och slut.

”Jag hoppas att hon kommer till ledningen utan att det kostar för mycket och att Mats provar att köra där. Det blir barfota runt om och ett open eye huvudlag för att få henne lite raskare från början. Stämmer det kan hon mycket väl vinna.”

Samtidigt som Jenni anländer med hästarna till Dannero drar tävlingarna i Rättvik igång där Tomas börjar med M.J’S Frost. Förra gången blev det galopp direkt.

”Han blev spänd och jag har ingen bra förklaring på varför. Nu har vi skott om och provat att köra lite fortare en kort bit hemma. Det fungerade bra och jag tycker nog att motståndet ser lämpligare ut nu. Går han bara som i starten näst senast bör han vara en av de tre första.”

Symphonie One var stel och kantig när hon kom in i träning i slutet av april. Det har tagit en stund att fräscha upp henne, men nu ska hon vara startklar efter att ha gått några snabbjobb i 19-tempo. Hon startar i ett lärlingslopp med Jenny A Björk i vagnen.

”Det är en trevlig häst som är bra förberedd, men det kan möjligen fattas lite tempo eftersom hon inte startat på ett tag. Jenny får inte ge sig ut i någon tokkörning, men stämmer det på vägen bör hon ha en bra platschans.”

Twigs Dominator har gjort godkända insatser i de senaste starterna. Senast gick det i 14-tempo sista varvet. Nu står Dominator start i ett grundserielopp och Tomas hoppas att han når ledningen.

”Jag är riktigt sugen på att komma till ledningen och försöka köra där. Det är bra hästar 20 meter bakom, men på plats bör vi kunna vara om han håller sig på benen.”

I samma lopp startar Jenni Pecorino som står med 20 meters tillägg med Jorma Kontio i sulkyn. De dagar han håller sig i trav är han riktigt duglig, tyvärr blir det ofta galopp. Senast tog han några galoppsteg från start och hamnade långt bak och hann inte fram till mer än en femteplats. Nu har han springspår på tillägg och kommer han bara iväg felfritt till en bra position.

”Han är i fin form och kan nog överraska här”, säger Jenni som får följa loppet från Dannero.

På midsommarafton rider hon ett montélopp på Hagmyren, medan Tomas är körledig. Men på midsommardagen blir det avfärd på morgonen till Lindesbergs lunchtrav där Tomas ska köra Ajlexes Cubano i midsommarloppet och tar med sig Ajlexes Frisco och J.B. Burnout på utflykten till pittoreska Fornaboda.

Burnout har fått spår tre i volten och bör få en bra position. Senast hade han blivit minst tvåa om han inte trängts till galopp i sista sväng. Sedan blev han struken efter att ha skrapat sig i hagen. Han repade sig snabbt och har gått sina träningsjobb som vanligt.

”Motståndet ser inte avskräckande ut. Håller han sig bara i trav bör han ha en bra chans här”, säger Tomas.

Frisco hoppade senast när han blev lite generad av en galopperande häst framför och Tomas måste ta i honom. Nu kommer han gå med lite lättare balans.

”Det ser ut att vara några snabba hästar innanför så det kan bli svårt att nå ledningen. Men jag tycker nog att han ska duga en bit, men han har haft svårt att vinna hittills.”