Debut för Tuva

Tre på Gävle torsdagkväll och fyra på Rommes stortävlingar på fredag kväll. Då gör Chicago Tuva debut i tvååringsloppet. Det är det tredje tvååriga stoet hittills som kommit till start. Stallet har ingen storfavorit till start, men väl en rad halvchanser.

Tre på Gävle torsdagkväll och fyra på Rommes stortävlingar på fredag kväll. Då gör Chicago Tuva debut i tvååringsloppet. Det är det tredje tvååriga stoet hittills som kommit till start.

Stallet har ingen storfavorit till start, men väl en rad halvchanser. Först ut är Ajlexes Cubano som har otur igen och fått bakspår bakom bilen. Han har i alla fall blivit nedstruken till spår tio varifrån han gick bra senast till en fjärdeplats.

”Han glänser aldrig i träningsjobben, men känns okey och borde bli bättre för varje start. Jag hoppas han kan vara trea, fyra igen”, säger Tomas Pettersson.

Banker Brodde har enbart startat i monté på senare tid och gjort det bra. Nu blir det sulky igen och dåligt läge bakom bilen. Det blir barfota fram, men inte bak.

”Ser bra ut i träningen, men läget är för dåligt för att jag ska tro på segerchans. Han går bäst när man kör i ryggar. Det ska bli kul att prova i vagn igen och se om montén har fått upp självförtroendet på honom. Men att det ska räcka längre än till hyggliga pengar är långsökt.”

Bäst chans på Gävle har Pasco Frontline i montéloppet med Jenni H Åsberg i sadeln.

”Han har gått bra på slutet och är på väg uppåt i form. Jag tycker inte att motståndet såg så blodigt ut. Han bör ha lite chans.”

På fredagkvällen kör Romme fina lopp med bland annat Charlie Mills och Bernth Martinssons lopp. Chicago Tuva får åka till Borlänge för att debutera.

Hon gick kvallopp tillsammans med XRay och Sessan Kimbee som båda gjort bra ifrån sig när de startat. Det finns fart, men också lite för mycket vilja i alla tre tvåårstona. Därför gäller det i första hand att köra felfritt. Tuva möter också Believeinme som imponerade storligen efter galopp i sitt kvallopp och Malin Sisu som besegrade XRay på mållinjen i sin debut, dock efter en smörresa.

”Jag tycker att det är svårbedömt. Tuva känns okomplicerad, men kan bli lite ivrig och springspår brukar inte vara någon höjdare med tvååringar. Jag tror att det blir svårt att slå Believeinme. Det är huvudsaken att Tuva sköter sig”

Efter Tuva startar helsystern Chicago Jenny i ett stolopp. Hon har fått en liten tävlingspaus men håller jättefin form. Tyvärr blev det spår 12 bakom bilen och Jenny trivs bäst när hon är med där framme.

”Hon riktigt lyser form, men det här ser ändå hopplöst ut på förhand.”

Trans Atlantic går ut i Charlie Mills Race, ett långlopp över tre varv. Han möter bland andra Iceland, som står 60 meter bakom, men Tomas tycker inte att motståndet är allt för tufft.

”Han var duktig senast, men fick upp farten lite för sent för att vinna. Nu står han perfekt inne och jag tycker att det är värt att prova över långdistans som bör passa honom bra. Vi kanske kan vara bland de tre första med lite tur.”

Make It Best avslutar på Romme i ett treåringslopp. Det blev tufft senast och Tomas tror att han utvecklas med den typen av urblåsningar. Spår ett bakom bilen bör också passa bra.

”Han är ganska snabb ut och jag tror att jag kan göra lite som jag vill, om jag vill köra i ledningen eller inte. Jag hoppas jag kan vara med där framme till slut.”