Framtidsspaning: 2013 kan bli ett bra år

Travgalan avklarad med en hel del priser till stallet. Tomas ögonoperation överstökad. Det är det dags att titta framåt. Vad kan vi förvänta oss av 2013?

Travgalan avklarad med en hel del priser till stallet. Tomas ögonoperation överstökad. Det är det dags att titta framåt. Vad kan vi förvänta oss av 2013?

Det ser ganska bra ut. Med lite fler äldre hästar som kan hävda sig och välfyllt på unghästfronten finns goda förutsättningar att överträffa fjolårets goda resultat.

”Jag tycker att det ser skapligt ut i stallet. Vi har lite färre unghästar eftersom Frontline delvis lagt om verksamheten. Men vi har ändå 10-11 tvååringar som verkar lovande. Antalet i sig har inte så stor betydelse.”

Förra året körde stallet in mer pengar än året innan, trots färre starter?

”Ja, och ambitionen är att vi ska fortsätta så. Tumregeln är att vi inte ska starta om det inte finns en möjlighet att vara med och slåss om segern. Strävan är att fortsätta höja siffran för inkört per start.”

Alla hästägare vet att kostnaderna för att ha häst i proffsträning ökar rejält när hästen börjar tävla. Det blir kostnader för resor, utselning och gästboxar. Därför är det naturligtvis tacknämligt om det finns realistiska förhoppningar på framgångar när man ger sig iväg. Annars är det lika bra att vänta med tävlandet och stanna hemma och trimma på.

Hur tycker du att 2013 börjat?

”Bra, de som startat har gått betydligt bättre än förra året. Med över 400 000 inkört hittills ligger vi bättre till nu. Vi startade väldigt lite under våren förra året. Det var först under sommaren som det började lossna.”

Om vi då går igenom stallet och börjar med tvååringarna. Hur ligger det till?

”Vi följer samma upplägg som vi gjorde förra året med viss framgång. Först grundträning under hösten som ettåringar och en bit in i januari. I slutet av januari av januari började de gå på rakbanan. Jämför jag med förra året ligger vi ungefär i samma fas nu som då.”

Förra året var ju treåringarna besvikelsen, medan flera tvååringar gick bra. Betyder det att årets treåringar kommer att gå bättre?

”Ja, det borde ju bli så. Det ska bli spännade att se hur de utvecklas. Det är en bra kull, även de som inte startade som tvååringar.”

Den som stack ut mest var Sally Hill som vann Breeders Crown och blev årets tvååring i Trav Gävleborg. När får vi se henne till start igen?

”Det får vi se. Det kommer nog att dröja ett tag till, en ganska lång bit in på säsongen. Hon har fått mycket grundträning i vinter och ägarna är mån om att det ska ha en bra häst i många år framåt.”

Västerbo Pompadour var också duktig som tvååring?

”Hon fick en oturlig skada i slutet av förra säsongen, men har jobbat på lite tuffare än Sally hittills. Hon får dock vänta med att starta till det blir sommarbana.”

Och resten av kullen?

”Det var ju några fler som startade och det verkar bra med dem. Bland de ostartade tränar exempelvis Make It Best, Googla Sutola och Ajlexes Cubano på bra. Men det är svårt att nämna någon särskild som har förutsättningar att utvecklas till en riktig stjärna. Jag hoppas att de kan börja starta under första halvåret och kan de tjäna 100 – 150 000 kronor per år får man vara nöjd.”

Och de äldre hästarna?

”Det är ju flera som går jämt och bra och klarar att starta ganska tätt. Några är renoverade i vinter och vi hoppas att de kommer tillbaka och ger utdelning längre fram. Med de som är bäst siktar vi på att vara med i V65 och V64 och starta i V75 när de är som allra bäst.”

Vilka tänker du på då?

”Tarzan (Ajlexes Daylight) har utvecklats oerhört. Han har blivit hård, startsnabb och travsäker. Benen verkar också vara stenhårda numera. Håller det i sig har han mer att hämta. Han får starta på utan några direkta långsiktiga mål när han är i form, vilket han varit väldigt länge.”

”Pasco Frontline kan också vara med i större sammanhang när han är som bäst. Det är likadant med Banker Brodde som utsågs till årets fyraåring i Trav Gävleborg. Men båda kanske får koncentrera sig på uppgifter under rikstototon om de inte utvecklas väldigt mycket mer.”

Du verkar inte vilja trissa upp förhoppningarna för mycket?

”Jag tycker att det är bättre att vara realist. Går det bättre får det bli en trevlig överraskning. Om vi tar Banker som exempel så är det en jätteduktig häst som mycket väl kan utvecklas. Han är inte så hårt jobbad än. Nu verkar han hålla hullet bättre och kan kanske starta lite tätare. Han är korrekt och fin i benen.”

Fler?

”Jag hoppas att Pam Frontline och Chicago Jenny kommer att duga gott i stoloppen fram mot sommaren.”

Nyförvärvet Mitt Hjärtas Frode såg väldigt bra ut i tävlingsdebuten för stallet?

”Han var jättefin och fortsätter det som det kändes då undrar jag om det inte är han som kan tjäna mest pengar av alla i stallet under 2013. Det finns en väldig kapacitet i hästen och han har inte så mycket på sig än så länge.”

Fler?

”M.T. Gerrard är opererad och kan vara en fidus om det fungerar. Quando Frontline har förutsättningar för en väldig utveckling om vi får till det. Quentin Frontline borde kunna vinna några lopp. Ajlexes Etoile började bra som treåring, men sedan gick det snett. Skulle vi få ordning på honom finns kapacitet.”.

”Men egentligen är det inte så stor idé att bedöma de som inte startat så mycket. Det är först när de varit igång ett tag som det går att bedöma vilka förutsättningar de har.”

Om du skulle sammanfatta filosofin för verksamheten framöver, vad är det viktigaste?

”Vi ska starta i lopp där vi tror oss veta att hästarna räcker. Vi ska bygga vidare med roliga dagar för hästägarna som slädturen senast. Det är jätteskoj när ägare kommer hit och är med och kör. God trivsel och bra kommunikation är ledord.”

”Nu när Bollnäs kör året runt och det inte är så långt till Gävle, Romme och Bergsåker är det inte så dumt att ha häst på en mindre bana. Det är lättare att hitta lämpliga lopp om hästen är lite enklare. Med en bra häst kan vi åka längre.”