Från Bollnäs till Östersund

Tretton hästar till start från tisdag till söndag. Från Rättvik till Östersund via Bollnäs, Bergsåker och Hagmyren. Ingen given vinnare, men bäst chans verkar Barry Wadd ha på Bergsåker, förutsatt att han sköter sig.

Det börjar med lunchtrav på Rättvik imorgon där Lovely Star kommer tillbaka efter tävlingsuppehåll och behandling.

”Hon var inte som bäst i senaste starten och fick hämta andan. Hon känns fin i träningen och jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp. Det blir barfota runt om och vanlig vagn”, säger Tomas Pettersson.

Lovely är lågt rankad i tipsen, men är möjligen bättre än det ser ut i programmet.

Kimbee Dream inledde bra i Tomas träning, men har galopperat oförklarligt i de två senaste montéstarterna.

”Vi har inte hittat något fel på honom och han tränar bra. Nu har han ett visset läge och han måste visa att han kan sköta sig innan jag har några större förhoppningar. Det blir skor och vanlig vagn.”

Whynot My har också hoppat i de senaste starterna efter att ha inlett karriären bra i de första två starterna. Inför den här starten har han varit inne och gått snabbjobb på Bollnästravet och skött sig fint. Nu blir det också provstarter bakom bilen.

”Det handlar i första hand om att köra felfritt, han måste mogna. Sköter han sig duger han gott i den klass han är i. Det är ingen oäven häst.”

På torsdag är det Bollnäs som kör lunchtrav och Attila Frontline och Make My Dag möts. Båda startar från den bakre volten. Det är debut för Attila som är mycket jobbad och rejält förberedd med ett antal snabbjobb i 20-tempo som snabbast.

”Det har varit okomplicerat hittills, men jag vet inte om vi kan gå ut och köra 17 direkt. Jag kommer att köra snällt och hoppas at han sköter sig”, säger Tomas körde Make My Day i den senaste starten. Det borde han inte gjort.

”Jag körde ett ruggigt dåligt lopp. Det var inte hästens fel att vi var oplacerade. Jag tycker att hon ser fin ut och tror att hon kan duga en bra bit fram här nu när Jenni kör.”

Det blir skor runt om den här gången.

Kronbruden staplade tredjeplatser på varandra när hon började starta i Tomas regi, men i de senaste starterna har hon inte visat någon geist alls. Hon tränar bra och får därför försöka en gång till i ett stolopp.

”Vi sätter på helstängt och hoppas att det blir mer fart på henne. Men det är pengar som gäller. Jag hoppas att hon hänger med när börjar gå  fort.”’

På Bergsåker möts Barry Wadd och Front Pace i ett treåringslopp. De möttes senast också och då gick båda bra även om Barry Wadd hoppade bort 20-30 meter. Båda tränar bra och borde bli bättre för varje start de gör. Front Pace har fått knepiga spår fem i volten och kan få svårt att komma iväg bra med sina långa ben.

”Skulle Barry fungera och hålla sig i trav så kan han vara med i segerstriden. Det är bra häst, men han måste mogna innan man kan lita på honom.”

Jenni H Åsberg kör Front Pace, som hon tränar, liksom Avantis Red Witch som Tomas för förtroendet att sitta upp bakom i loppet efter. Senast vann ekipaget från spets i ett kortlopp. Nu är det kortdistans igen, men den här gången bakspår och det lär inte gå att nå ledningen.

”Hon är ju klart bäst i ledningen, men hon kan inte gå där varje gång. Hon kan nog ha nytta av gå bakifrån, löser det sig kan vi nog vara en bra bit fram i fältet igen. Jag skulle tro att det barfota igen.”

Ella Pace gör det bra varje gång hon startar och senast spurtade hon rejält till en tredjeplats. Nu är det långdistans och bakspår.

”Hon klarar distansen. Jag kommer att smyga med och köra till slut.”

På lördag har Hagmyren årets stordag med V75 och riktigt fina lopp. I upptakten startar Viggo Frontline som inte kom till sin rätt i finalen i Tillmansduellen senast när han satt instängd.

”Jag tror att har en ganska bra chans här. Det ser inte så tufft ut.”

På söndag är det Östersund som har stortävlingar med bland annat Mastersfinalen.

Happy Celebration var riktigt bra senast som trea i Norrländskt treåringsmästerskap. Tomas och ägarna funderade ett tag på om de skulle gå ut i försöken till Oaks, det största loppet för treåriga ston, men valde att avstå och nu blir det ett treåringslopp i Östersund istället.

”Senast körde vi med öppet och norskt för att hon inte skulle bli för het från början. Det fungerade bra, det gick riktigt fort sista varvet så vi kör likadant igen och barfota fram. Hon ska inte göra allt för mycket grovjobb själv, men hon är under utveckling och med rätt lopp kan hon ha en bra chans.”

Alliss Wadd har vunnit två hundratusenkronorssegrar i år och snabbt tjänat ihop en prissumma som gör att hon får möta tuffare motstånd. Nu går hon ut i ett försök i Diamantstoet.

”Vi får se hur hon står sig i den här konkurrensen. Det känns som att hon håller formen. Hon är riktigt laddad och tar i rejält i träningen.”