Full fart på tävlandet

Östersund idag, Gävle imorgon, Romme fredag, Rättvik lördag med The World Is Mine och Matadoren Eme i rikstoton och Dannero på söndag. Det är full fart på tävlandet så här års och de närmaste dagarna ska även Annie Lennox, Kontur, Aspen Broline, Avantis Red Witch, Bellis Frontline, Barry Wadd, Katrine Hill och Ajlexes Elise starta.

Annie Lennox inleder idag på Östersund i treåringslopp med bara sju startande. Hon har springspår, men har inte startat på ett tag och Tomas Pettersson ligger lågt:

”Vi tyckte att hon behövde lite mer tid på sig och har därför fått träna ett tag. Nu ligger hon bättre i puls och känns starkare. Jag tror att hon kan få en fin höst, men det kan fattas lite tempo. Det viktiga idag är att hon gör ett bra lopp, sedan får vi se hur långt det räcker.”

Kontur blev seg i montéloppet senast och har nu fått sämsta möjliga läge bakom bilen på kortdistans.

”Vi får ta det som går att ta. Han får prova barfota runt om, vilket borde passa honom.”

På Gävle gör även Aspen Broline comeback efter behandling och en träningsperiod. Han rör sig bättre i låga farter och Tomas tror på en ljus framtid de närmaste månaderna.

”Han är jättefin i träningen och jag ser fram mot hösten där han borde kunna tjäna fina pengar. Det kanske fattas lite tempo och från tillägg får vi spurta bakifrån och se hur långt fram vi kan vara över mållinjen.”

På fredag kväll kör Romme försök till E3. Men även ett E3 ungdomslopp där Avantis Red Witch startar med Linnea Nyrén i sulkyn. Red Witch hade inte startat på en månad när hon startade senast på Gävle och var lite seg.

”Täta starter ska vara en fördel, men hon har fått ett svårt läge och har en orutinerad kusk. Vi är glada om hon fungerar och tjänar lite pengar. Skorna får sitta på den här gången så blir hon mer lättkörd.”

På lördag är det dags för Sommartravets final och en mängd andra fina lopp på Rättvik.

Emelie Pettersson har kvalat in i finalen i Juniorchansen och kör Bellis Frontline som hoppade senast, men som varit tvåa och trea i starterna före det. Spår elva bakom bilen i ett 15-hästarsfält är inte optimalt.

”Hon har bra form, sedan får vi se var Emelie kan placera henne. Hon ska ju gå på rulle. Med rätt ryggar kan det gå bra, men vi får se.”

Barry Wadd har kvalat in i finalen för Sommatravsmontén. Senast fullföljde han bra på Solvalla, men det blir svårt att vinna.

”Han har bra form, men det är ett tufft lopp. Kan han hänga med till en tredje, fjärdeplats är det jättebra.”

The World Is Mine har inte startat sedan han var med i klass 2 finalen på Färjestad utan fått träna med det här försöket över långdistans i klass 2 i sikte.

”Från bakspår och med tufft motstånd kan det bli svårt. Vi får se hur långt det räcker. Vi kommer att prova barfota runt om och med urryckare för första gången. Jag har provat urryckarna i träning och det har fungerat bra.”

Matadoren Eme staplar framskjutna placeringar efter varandra och provar nu i Bronsdivisionen från bakspår bakom bilen. Ett läge som Tomas faktiskt är nöjd med.

”Han har bra form och borde duga i klassen. Det blev lite styggt senast så det kan vara skönt med smygläge . Sedan får vi se om vi har lite tur och hur långt fram vi kan vara. Det blir barfota runt om.”

På söndag kör Dannero storlopp för kallblod, men varmbloden får vara med som inramning.

Katrine Hill som vann senast på Solänget har fått bra läge i ett treåringslopp.

”Även om det inte är så många hästar är det tuffare motstånd nu. Men hon är under utveckling. Vi får se hur långt det räcker.”

Ajlexes Elise var tillbaka som tvåa på Solvalla i senaste starten efter tuffa försök i Breeders Crown och Stochampionatet.

”Hon gick godkänt på Valla och har ätit bra och är på gott humör. Hon ska gå ett lätt träningsjobb imorgon. Vi får se var vi hamnar från spår sju bakom bilen. Men strular det inte allt för mycket bör hon kunna vara med i segerstriden. Det blir samma utrustning som senast. Ryckhuva, öppet huvudlag och skor runt om.”