Generalmönstring på Bollnäs

En tredjedel av hästarna i stallet kommer ut på Bollnästravet under torsdagskvällen, däribland debutanterna Lovely Star, M.J.’S Frost och Twigs Dominator. Vickie Frontline och Ajlexes Frisco startar i försök i Anders Kilströms minne och M.J.’S Storm i en försöksavdelning i Sleipner Cup. Som om det inte vore nog kör stallet ensamma i premieloppet för tvååringar med Ajlexes Leif, H.P.R. Martinique och Happy Celebration.

Först ut bland tävlingshästarna är välstammade Lovely Star som hoppade i kvalloppet på en väldigt tung bana. Därefter har hon gått två snabbjobb på Bollnäs på ett bra sätt.

”Hon har känts fin, vi får se hur långt det kan räcka om hon håller sig i trav. Det kan nog vara bra med bakspår då hon är lite knepig att hålla i rätt gångart från början”, säger Tomas Pettersson.

Vickie Frontline vann i debuten, galopperade i andra starten och satt fast invändigt i senaste starten.

”Hon har börjat bra. Sköter hon sig tror jag ingen i det här fältet springer ifrån henne. Det ser visserligen ut att vara tuffare motstånd än tidigare, men hon är inte oäven själv heller.”

M.J. Storm gjorde en bra treåringssäsong. I år är han inte anmäld till årgångsloppen och Tomas satsar istället på Sleipner Cup.

”Han var lite segare än väntat i årsdebuten, men förhoppningsvis behövde han det loppet och är bättre nu. Det känns i alla  fall så i träningen. Nu testar vi helstängt för att få honom mer fokuserad. Han möter några som är för bra, men trea, fyra ska han kunna vara och tjäna poäng för att komma med i finalen där han står bra inne.”

Ajlexes Frisco avslutade bra senast och hann så när fram till vinst. Nu är det kortdistans igen, men bättre läge om han klarar autostart. Det är första gången han provar och Tomas göra några provstarter innan det är dags för allvar.

”Jag hoppas att det går bra. Det såg väl ut som att han möter några hästar som är på väg uppåt, men han känns inte så tokig själv.”

Twigs Dominator har tagit lång tid på sig, bland annat på grund en gaffelbandsskada. Han är stor och tung och har behövt tiden för att kunna komma till sin rätt. Nu är Tomas ganska optimistisk.

”Han är ingen träningsnarkoman utan rätt så flegmatisk, men är mycket jobbad och känns bättre och bättre. Det är svårt att bedöma motståndet, men han känns som en riktig löphäst.”

M.J.’S Frost, som har samma mamma som Storm, är en fin treåring som gör sin första start mot äldre konkurrenter.

”Det brukar nästan vara lättare att debutera i de här loppen. Det är svårt att veta vad motståndarna kan. Jag är glad om mina debutanter sköter sig och är fina i travet.”

Happy Fighter avslutar tävlingsdagen i ett montélopp med Jenni H Åsberg i sadeln. Senast blev det en andraplats och nu ser motståndet inte allt för avskräckande ut.

”Han har gått bättre och bättre för varje start. Det ser ut att vara lämpligt lopp på papperet. Mr Big Sox på start gjorde en fin montédebut och kanske kan bli för svår att knäcka. Men jag hoppas att Jenni kan kryssa sig fram. Vi kommer att testa barfota runt om den här gången.

Premiehästarna Ajlexes Frisco, H.P.R. Martinique och  Happy Celebration har tränat ihop i Runemo hela vintern och varit in på Bollnäs och gått ett snabbjobb i 33-tempo full väg.

”Det bör inte vara några problem att ta hem premien. De är fina alla tre”, säger Tomas.