Hektisk fredag på Bollnäs och Romme

Lunchtrav på Bollnäs och kväll på Romme. Kan det vara vettigt? Nej, det tycker i alla fall inte Tomas Pettersson.

Lunchtrav på Bollnäs och kväll på Romme. Kan det vara vettigt? Nej, det tycker i alla fall inte Tomas Pettersson.

”Det ställer väldiga krav på logistik. Hästar ska transporteras hit och dit. De borde vara dags att de på Svensk Travsport som lägger upp tävlingskalendern tänker till lite. Men det är väl att hoppas på för mycket. Det fortsätter ju så här år efter år.”

Nåväl, från kuskar som kör som biltjuvar för att hinna från en bana till en annan. Till tävlingsbiten. Först ut på Bollnäs är Nica Frontline som gick bra senast efter en perfekt resa i rygg på ledaren.

”Hon har känts pigg efter det och borde vara i rätt bra form. Nu är det skapligt motstånd och hon är lite utlämnad från spår åtta. Men kan vi bara smyga med i en bra position har hon en bra spurt.”

Le Cupole hamnade hopplöst till på V75 på Bergsåker och Tomas backade sist och körde sedan invändigt och Cupolen gick okörd in i mål. Så här efteråt kan det visa sig vara tur att det blev som det blev. En koll efteråt visade nämligen att Le Cupole inte var riktigt bra i halsen.

”Det var tur att jag inte styrde på i dödens. Då hade det kunnat tagit riktigt hårt på honom.”

Nu är Le Cupole tufft anmäld.

”Men det är inte fler än ett par, tre av motståndarna som är i riktigt bra form. Loppet ser ganska ihåligt ut. Får han bara en skaplig resa ska han inte göra bort sig.”

Quincy Frontline är den första treåringen som går ut på tävlingsbanan från stallet. Det sker  i Svensk Travsports Unghästserie med hela 50 000 i första pris. Quincy var fin i kvalet som tvååring men galopperade i sin enda start förra året. Spår fem i volten är inte optimalt.

”Han är lite rullig och vinglig, men känns bätte och bättre i jobben. Det är svårt att bedöma motståndet i de här loppen, men jag tror att han möter några riktigt bra. Jag tror i och för sig att det här också kan bli en riktigt bra häst. Nu vill jag helst köra i ryggar eller i ledningen. Han är speedig till slut.”

I punkt 21-loppet gör Stopsigns Rocket ett nytt försök efter ideliga galopper senast. Då hade Tomas experimenterat, men det föll alltså inte väl ut.

”Jag provade utan check och framskor. Det kändes jättebra innan, men gick åt skogen i loppet. Nu har jag skott om. Jag är glad om han kan skärpa sig och går skapligt.”

I Bollnäs kvalar också Chicago Max som gått 25 i två banjobb. Det rör sig om en liten och nätt häst som kan komma ut ganska tidigt.

Efter kvalet bär det alltså av över bergen via Svabensverk mot Borlänge och Romme.

Där har Pasco Frontline fått bakspår och stöter på Zic Zac Life i Leif Witasps regi, ett stall som verkar i toppform. Men Pasco är också riktigt på tårna att döma av de senaste starterna.

”Jag hoppas han kan göra motsvarande prestation nu. Nu möter han bra motstånd, men det ska bli kul att se vad han kan göra. Jag tror inte att han gör bort sig.”

Sedan möts Patricia Frontline och VästerboMissSophie i samma lopp. Tomas väljer att köra MissSophie som gjort två godkända insatser låt vara mot klent motstånd på slutet.

”Hon har varit lite piggare. Nu är det väl någon som verkar bättre än de andra, men loppet är ganska ihåligt så vi borde kunna tjäna bra pengar.”

Det gäller även Patricia Frontline som är bättre än raden som mest innehåller g:n. Senast skötte hon sig exemplariskt i kvalet. Nu blir hon lite mer nerdövad för att komma iväg från spår fyra och inte hoppa i första sväng. Jan-Olov Åberg får förtroendet att lotsa henne runt felfritt.

”Jag tror att det kan vara en fördel med en kusk utan förutfattade meningar. Janne är lugn och säker. Det ska bli roligt att se hur hon går.”