Knepiga spår för armada på Bergsåker

Aldrig tidigare har Tomas Pettersson åkt iväg med så många hästar till någon annan bana än Bollnäs. Hela sju stycken lastas in i Stig ”Sluggo” Larssons hästbil och två hästvagnar dragna av personbilar för transport till Bersåker. Alla utom Höstbo Krabat står bra inne, men har tyvärr haft otur i spårlottningen.

Aldrig tidigare har Tomas Pettersson åkt iväg med så många hästar till någon annan bana än Bollnäs. Hela sju stycken lastas in i Stig ”Sluggo” Larssons hästbil och två hästvagnar dragna av personbilar för transport till Bersåker. Alla utom Höstbo Krabat står bra inne, men samtliga har tyvärr haft otur i spårlottningen.

Någon riktigt stor segerchans är svårt att peka ut. Tomas hoppas på felfria lopp, då ska allihop kunna vara med och tjäna pengar.

Först ut är Grysta Faxen som kan springa riktigt fort, men spänner sig och galopperar allt för ofta. Han tränar bra och har lugnat ner sig och Tomas tycker att han är på rätt väg även om det blivit en del bokstäver i raden igen.

”Fjärde spåret på tillägg är inget problem i sig, bara han inte spänner sig. Jag tänkte prova att köra honom barfota fram den här gången. Det är felfritt som gäller i första hand, men klarar han det borde han komma ganska långt fram här.”

Peak och Quincy Frontline möts igen. Förra gången vann Quincy med Kristian Lindberg i sulkyn medan Peak hoppade bort sig redan i starten. Nu har Quincy fått ett svårt utgångsläge längst ut på vingen, medan Peak har fått bakspår.

”Det är tråkigt läge för Quincy som behöver gå i ryggar eller i ledningen. Han verkar fräsch i träningen och var fin senast. För Peak kan det vara en fördel att stå i andra ledet. Det kan bli lättare att gå iväg felfritt. Men det är svårt att tro på några stora segerchanser. Det är felfritt och lite pengar som gäller för henne.”

Queen Frontline var lite ringrostig när hon kom tillbaka som trea på Bollnäs senast. Hon verkar ha hållit fräschören efter den starten, men har fått spår fyra i volten. Stor galopprisk alltså.

”Det känns lite knepigt. Det gäller att köra felfritt i första hand.”

Även Höstbo Krabat har fått bakspår, vilket han i och för sig vann ifrån senast. Krabat har en blixtrande form, men möter nu tuffare hästare än tidigare, bland annat Moe Sol som övertygade stort i den senaste starten.

”Han är fortsatt pigg och glad och toppformen verkar hålla i sig, men nu blir det nog svårt att vinna.”

Chicago Max har varit en rejäl besvikelse i sina senaste starter. Han tränar bra och har gått provlopp med fina avslutningar. Därför får han prova igen. Den här gången barfota runt om banan på Bergsåker fortsätter att vara så fin som den var vid onsdagens lunchtrav.

”Som han gått i provloppen finns det lite hopp om att det ska lossna för honom. Han gick bäst förra året när han fick gå barfota runt om.”

Quduna Frontline var lite seg senast när hon blev trea på Bollnäs. Hon är stor och tung i kroppen och kan behöva några genomkörare för att få upp tempot. Men samtidigt kan det bli svårt att komma runt felfritt från spår två just för att hon är så stor.

”Det finns en risk att hon slår ihop och galopperar. I första hand handlar det alltså om att komma iväg felfritt. Sedan är det svårt att bedöma motståndet.”

Hela sju till start alltså. Den senaste tiden har det annars varit lite mer tunnsått med starthästar. I onsdags blev Banker Brodde åtta på Bergsåker efter ett att ha hamnat omöjligt till i tredjespår.

”Jag körde rätt, men det blev fel. Det var stiltje när jag gick, men tyvärr fick jag svar och det tog alldeles för lång tid att komma ner. Det var inte så konstigt att han blev trött i sista sväng, men jag tycker nog att han borde ha hållit bättre”, säger Tomas Pettersson.

I fredags tog även Höstbo Lukas en åttonde plats på Bergsåker. Men den var mersmakande.

”Det strulade hela vägen med hästar som hoppade framför och hindrade vår framfart. Han gick väldigt bra och höll sig i trav. Ett av de bättre loppen han gjort för mig, särskilt med tanke på hur tokigt det blev.”