Laddat inför 2017

Tomas Pettersson

Med fem tvååringar, tretton treåringar, elva fyraåringar och fyra äldre har Stall Tomas Pettersson det ganska väl försett inför det nya året. Av de 33 hästarna på träningslistan är fyra riktigt fina nordsvenskar.

”Jag tycker att det ser ganska bra ut”, säger Tomas Pettersson.

”I Runemo kanske man skulle önska sig någon ytterligare bra häst, men det började röra på sig under andra halvåret 2016 och jag hoppas att vi kan hålla i den utvecklingen. Unghästarna ser riktigt spännande ut och de som blivit fyra kan nog utvecklas under året. Bland de äldre hoppas jag att framförallt Höstbo Stig fortsätter att kliva uppåt i klasserna.”

”Frontlinehästarna ser också bättre ut än på många år och flera av dem kan börja starta tidigt som treåringar. Jag tycker att vi har en ganska bra blandning i stallet.”

Av de yngsta är det tre som kom tidigt i träning, har körts mycket och börjat gå på rakbanan. Det gäller Ajlexes Leif, H.P.R. Martinique och Happy Celebration. Alla tre har skött sig bra så här långt efter en problemfri inkörning och möjligen kommer någon av dem att kunna starta som tvååring.

”Leif kliver på ganska bra, Martinique tränar på ett bra sätt på rakbanan och Happy Celebration har det lätt för sig”, säger Tomas.

Barry Wadd har varit i Runemo ett par veckor och bara gått motion än så länge och Lotus Joker var framför vagn för första gången häromdagen.

Bland treåringarna har Sweet Letter startat som tvååring och gått hyggligt. Nu får hon ladda batterierna någon månad. Det blir överhuvudtaget knappast några treåringsstarter i januari/februari. Men sedan är det flera som är förberedda för debut i mars/april.

Lovely Star har tränat oavbrutet sedan hon blev inkörd som ettåring. Hon går med starthästarna på rakbanan en gång i veckan och har en rejäl grund att stå på. ”Det ska bli spännande att se vad hon kan när vi sätter fart på banan. Det bör bli debut tidig vår.”

Like A Boeing är lite senare på grund av en del infektioner. Han har ändå tränat mycket, men behöver lite mer spänst och debuten kan få vänta till senvåren.

Nordsvenskarna Höstbo Elis och M.J.’S Frost är två välstammade herrar som tränar ihop. ”Båda är riktigt talangfulla och det ska bli intressant att se om de kan vara med i treåringsloppen. Det är dock svårt att bedöma just nu hur långt det är till start.”

Bland Frontlinetreåringarna är Vici, Vickie närmast debut. Båda är i princip startklara och kommer ut senast i februari/mars. Victor och Vilde är snart kvalklara och kan debutera i mars/april om det inte stöter till några komplikationer. Vidar har det lite svårare för sig och går motion över vintern. Det samma gäller Vilda som kom sent in i träning.  Viggo är en talang, men har fått göra ett uppehåll för att behandla en framkota och kommer att ta lite tid på sig. Viva var också jättefin innan hon fick en fraktur i ett bakknä och det är därför ovisst hur det kommer att gå med henne.

”Frontlinehästarna var bättre förberedda när de kom in i min träning som tvååringar i höstas än vad årgångarna varit de senaste åren. Flera av dem kommer därför att komma igång med tävlandet tidigare. Det är skoj”, säger Tomas.

Leia Skywalker var bäst bland förra årets treåriga varmblod som nu blivit fyra. Hon har fått en andhämtningspaus över jul och nyår och när hon startar igen beror på hur vädret blir framöver och vilka träningsmöjligheter som finns. ”Jag tror att hon kan utvecklas en hel del ytterligare och få en bra säsong.”

Ajlexes Frisco gjorde några hyggliga lopp mot slutet av treåringssäsongen och bör kunna hävda sig ganska väl när han vuxit i sin stora kropp. Planen är att börja starta igen i februari/mars. ”Det ser väl ut som att han bör kunna försörja sig framöver.”

J.B. Burnout gjorde en start som treåring. Det stämde inte riktigt och han blev behandlad. Nu tränar han på och även han bör kunna börja starta i februari/mars.

Twigs Dominator fick en gaffelbandsskada och var konvalescent innan han tränats upp försiktigt. De senaste månaderna har träningen ökat. ”Han springer och leker, men han koncentrerar sig skapligt när det går fortare. Det ska bli spännande att se vad han kan om han kan hålla ihop sin stora kropp. Jag tror att det finns ganska mycket att åka med i så fall. Han är inte allt för långt från start nu.”

Nordsvenske M.J.’S Storm gjorde en riktigt bra treåringssäsong och får troligen vinterträna i januari och februari innan det är dags att tävla igen. ”Det känns som om han kan bli ännu mycket bättre de kommande åren”, säger Tomas.

Frontlines fyraåringar har kommit igång sent, men började röra på sig mot slutet av treåringssäsongen. Udo, Uffe, Ukulele och Unique  gjorde några  hyggliga lopp och kan förhoppningsvis fortsätta på den vägen under vintern och våren. Ursula börjar närma sig debut, medan Usain som är stor och tung får träna ett tag till innan det är dags att prova att starta igen.

Bland de äldre i stallet är Höstbo Stig den klart lysande stjärnan. Han gick riktigt bra under 2016 även om det blev galopp i den sista starten på Momarken efter jul. ”Nu får han ladda ett tag. Vi får se när vi börjar starta igen. Jag tror att han kan fortsätta att hävda sig väl bland de bästa nordsvenskarna”, säger Tomas.

Happy Fighter och Make It Best har skördat sina lagrar i monté och får fortsätta med det ett tag till. ”Happy Fighter har en bit till toppformen och kommer att hävda sig väl när den väl kommer. Make It Best känns riktigt fin, han får starta på.”

Truelove Frontline gick hyggligt i slutet av förra året och kan bli nyttig som femåring.