Laga efter läget i stallet

”Jag tycker att hästarna går ganska hyggligt. Vi får rätta oss efter det vi har i stallet”, säger Tomas Pettersson när vi gör en genomgång av hur det ser.

Tomas Pettersson

”Jag tycker att hästarna går ganska hyggligt. Vi får rätta oss efter det vi har i stallet”, säger Tomas Pettersson när vi gör en genomgång av hur det ser.

En del äldre hästar som inte presterade tillräckligt bra har försvunnit och det är lite glest med starthästar för närvarande. Några av treåringarna är sena, men kan bli bra när det är dags att börja tävla och de som startar sköter sig bra.

Men vi börjar med de allra yngsta. Tvååringarna Like A Boeing och Lovely Star har tränat sedan de kördes in förra hösten och sköter sig bra utan några konstigheter så här långt.

”Like A Boeing rör sig jättefint och gör allt rätt. Han är tyvärr lite infektionskänslig och har hostat och fått ta det lugnt ett tag nu.”

”Lovely Star har lyft sig när hon fått börja gå intervaller på rakbanan, hon har fått upp spänsten och farten. Hon har lite humör, men sköter sig bra och ligger bra till i träningsschemat.”

Vidar Frontline är också två år, men har precis kommit in i träning och Tomas har ingen riktig uppfattning om honom ännu.

Nordsvenske tvååringen M.J.´S Frost sköter sig också bra, även om det inte alltid ser ut så.

”Det är en fin som är snäll och trevlig sedan han kastrerats. Han är dock lite ”gumpig” och kan se framhalt ut i lägre farter.”

Storebror ´M.J.´S Storm är också jättefin och en häst som Tomas har stora förväntningar på.

”Tyvärr är han lite bakrädd och det blev strul i första starten, sedan hoppade han även  i den andra. Nu har han skött sig bra i ett provlopp och han har definitivt kapacitet att vinna treåringslopp framöver.”

Bland nordsvenskarna är också Höstbotuva tre år. Hon har inte varit i träning så länge.

”Hon är lite rullig i stilen och gått 40 full väg så här långt. Det beror på hur hon tar åt sig snabbjobben om hon kan komma ut och starta i sommar eller inte.”

På den varmblodiga treåringssidan är Leia Skywalker igång och startar.

”Jag körde bort henne senast. Hon hade mycket sparat och kändes fin. Hon får starta på och borde kunna vinna snart.”

Ajlexes Frisco och Twigs Dominator är två stora herrar som kan bli riktigt bra, men som tar tid på sig.

Frisco har fått en känning i ett bakben och går skritt i tryckvagn hemma i Runemo och får gå ett snabbjobb i veckan på Bollnästravet.

”Han är lite sen även mentalt, men har uppfört sig fint på banan. Jag tror att det är bra att han får rutin av att åka fram och tillbaka till en tävlingsbana och lära sig. Går allt på räls kan han vara startklar i slutet av juli. Det blir nog inga stordåd i höst, men kanske nästa år.”

Prognosen för Dominator är densamma.

”Han är stor och slapp och växer fortfarande, men blir en annan häst när han kommer in på banan. Det verkar vara en riktig löphäst som också kan komma till start i slutet på juli om det går som det ska.”

J.B. Burnout kan komma till start lite tidigare.

”Han är också stor, men mycket jobbad och har skött sig fint ett bra tag nu. Han har gått provlopp och kanske kan starta om någon månad.”

Stall Frontlines treåringar i Änga har kommit olika långt:

”Udo har fått något skit i kroppen och varit ganska risig, men är på rätt väg nu och kan vara startklar om någon månad.”

”Uffe kvalade på ett bra sätt på 23,5 och har utvecklats fint. Han känns intressant.”

”Ukulele har varit förkyld i några omgångar. Han har gått 27 på ett bra vis och kan kvala inom en månad eller två.”

”Ultra är behandlad i framkotorna, men är annars rätt så fin. Hon är lite överbyggd och får ta det lugnt en månad.”

”Unique har också gått 27 och börjar bli kvalklar. Dock en bit kvar till start.”

”Ursula kvalade på ett hyggligt sätt. Hon är väldigt skev och det är otroligt att hon håller ihop så pass som hon gör.”

”Usain kvalade för ganska länge sedan, men blev förkyld, tränar dock igen och har nära till start.”

Frontlines fyraåringar Taco och Truelove har hittills inte levt upp till förväntningarna:

”De borde kunna göra bättre resultat och har fått ladda om. Vi får se om det har hjälpt och om det går bättre i sommar.”

Bland fyraåringarna i Runemo är Ajlexes Samba Pati på väg mot comeback efter en fraktur i höstas efter en spark i hagen.

”Hon är fin och fräsch nu och fått gå ett antal banjobb. Vi ska trycka på henne rejält i ett jobb till, sedan är det dags att starta igång henne.”

Ingalill Laday vann senast, låt vara mot enkelt motstånd, men Tomas tycker att hon var klart förbättrad då.

”Hon är ju omöjlig i voltstart, men bakom bilen tror jag att hon kan tjäna lite pengar framöver. Det finns en del att göra. Vi ska prova barfota och hon får gneta på.”

Twigs Ceasar har svårt att hålla sig fräsch och har behandlats i omgångar. Han blandar skritt i tryckvagn med snabbjobb på Bollnästravet.

”Nu verkar benen hålla. Det är lite nerv i honom, men han är nog inte så långt från start. Jag vet dock inte hur mycket vi ska pressa honom innan dess.”

Bland de äldre hästarna har Happy Fighter gått bra under våren även om han var sämre senast.

”Han hade feber efteråt och var förmodligen nedsatt i starten. Han har utvecklats fint och borde ha goda förtjänstmöjligheter framöver, särskilt  i monté.”

Höstbo Stig var riktigt fin i dubbelcupens final som fyra och hade varit längre fram om inte ledaren som han satt i rygg på tröttnat.

”Han är klart under utveckling. Det var roligt att han gick så bra till start. Det kan bli roligt i sommar.”

Make It Best har gått hyggligt och mest startat i monté. Den rätta gnistan har dock saknats och Tomas har lagt om träningen.

”Han har fått gå galoppintervaller på rakbanan och känns bättre. Vi får se om det har gett effekt. Nästa start blir den 4 juni på Gävle.”

Nykomlingen Pingo Ö.K. kändes jättefin i sin tävlingsdebut för stallet, men bjöd inte till på slutet och snubblade till med galopp som följd.

”Han får göra någon start till, så får vi se om vi kan få fram motivationen.”

Tyson Rivner har inte varit sig lik i de senaste starterna och får nu gå kval i monté.