Leif och True Devotion i STL

Ikväll kör Bollnäs en fin tävlingsdag med spel på V86. I sista avdelningen gör Ajlexes Leif och True Devotion upp i klass 1 inom STL. I morgon startar Highlight Moon på Rättviks lunchtrav. Under tiden åker Sidney Crosby, G.G. Ojjdo, Front Pace och K.S. Cascade mot Umeå för Umåkers kvällstävlingar.

Ajlexes Leif har fått spår sex bakom bilen och borde normalt sett ha en hygglig chans att nå spets vilket vore en fördel eftersom det är kortdistans. Tomas Pettersson är dock osäker på om det kommer att lyckas.

”Det är flera riktigt startsnabba innanför, men vi laddar en bit och ser hur det går.”

Det finns också frågetecken för Leifs form. Senast gick han helt okey som trea, men borde ha varit bättre och så har det varit i årets starter. Hyggligt, men inte mer, toppformen har låtit vänta på sig.

Nu vässar Tomas med blinkers och jänkarvagn för första gången. Men det blir inte barfota runt om utan tåskor bak för att få lite bättre fäste.

True Devotion kommer också att gå med bakskor den här gången. Hon har toppform och vann senast när Jorma Kontio, som kör igen, körde. Senast gick hon bra efter galopp.

”Men från spår elva över kortdistans kan det nog tyvärr bli svårt att blanda sig i segerstriden”, tror Tomas.

Highlight Moon Kom in i Tomas och Jenni Åsbergs träning för cirka en månad sedan Stig G Alfredsson som fött upp, äger och tränat råkat ut för en olycka.

Det är en habil häst som dock trivs bäst i den främre träffen och kan få svårt att vara långt fram från tillägg. Med Tomas på väg mot Umeå får Ulf Eriksson förtroendet i sulkyn på Rättvik.

”Det är en ganska okomplicerad häst som kommer att gå barfota fram. Det är svårt att veta hur långt han kan räcka”, säger Tomas.

På Umåker är Sidney Crosby först ut i ett fyraåringslopp där han fått spår fem i tilläggsvolten. Han är travsäker så det ska inte vara några problem. Formen är bra och han satt fast senast.

”Det är svårt att sätta in honom i loppet, men med rätt lopp hoppas jag att han kan ta en pallplats. Det blir barfota fram och halvstängt som vanligt.”

G.G. Ojjdo hoppade bort segerchanserna i starten senast, men gick bra sedan. Nu är det passande långdistans och bra spår i volten. Järvsö Micke som står ensam på start kan bli svår att tas med, men annars ser inte motståndet så tufft ut.

”Galoppen senast var ett olycksfall i arbetet. Han borde hävda sig bra här och distansen är en klar fördel.”

Front Pace var duktig tvåa i försöket till Umåker Cup. Nu är det final med hela 75 000 kronor i första pris där Front Pace begåvats med spår fyra i tilläggsvolten.

”Starten senast var ett klart fall framåt. Får vi bra ryggar att gå ska han kunna vara bland de tre första. Jag chansar inte utan behåller skorna på nu när han börjar fungera.”

Tävlingarna på Umåker avslutas med monté där K.S. Cascade kom med mest av en slump.

”Jag såg att det var dåligt anmält alldeles innan anmälningstiden gick ut och slängde in honom. Det har varit mest strul med honom sedan han kom till oss och det har varit svårt att komma med i lopp. Vi har fått börja om från början. Han har gått 22 inför den här starten, men jag har ingen aning om hur han fungerar i monté”, säger Tomas.

Att K.S. Cascade har fått spår fem i volten oroar också eftersom han har svårt att gå felfritt i voltstart. Men enligt Jenni som ska rida brukar det vara lättare att hålla hästarna i trav i monté. Att det dessutom bara är sju hästar i loppet underlättar också.