Mot Sundsvall och Trondheim

När svenska V75 drar till Finland och Vermo i Helsingfors föredrar Tomas Pettersson att åka till norska V75 på lördag med Le Cupole som får göra resan till Leangen i Trondheim. På fredagkvällen passeras Bergsåker i Sundsvall där Ajlexes Daylight startar med en hygglig chans.

När svenska V75 drar till Finland och Vermo i Helsingfors föredrar Tomas Pettersson att åka till norska V75 på lördag med Le Cupole som får göra resan till Leangen i Trondheim. På fredagkvällen passeras Bergsåker i Sundsvall där Ajlexes Daylight (bilden) startar med en hygglig chans.

”Tarzan” har fått spår tre bakom bilen i ett kortlopp på Bergsåker. Han är andrahandsfavorit efter Gin De Zeun som har spåret innanför. Men det gör inte så mycket om han inte får ledningen tycker Tomas:

”Jag kör honom lika gärna bakifrån. Vill han gå iväg för fullt från start får han göra det, men det är ingen häst man jagar till spets, galopprisken är för stor för det.”

Den 15 december vann Ajlexes Daylight övertygande på Gävle, dan före julafton såg det inte ut att bita riktigt bra till slut när han blev femma på Bergsåker.

”Från sidan såg det kanske lite blekt ut, men jag tycker att han gick ganska bra ändå. Det gick väldigt fort till slut efter ett långsamt första varv och det var svårt att ta in så mycket ute i spåren i sista sväng. Det var också första starten med brodd. Nu hoppas jag på hårt tempo från början. Han är stark, samtidigt ska man komma ihåg att han gått ganska snabbt upp i klasserna och möter tuffare hästar nu. Sedan är ju banan på Bergsåker alltid ett orosmoment. Vi får hoppas att kylan håller i sig.”

”Tarzan” och Le Cupole är inne i samma tävlingsschema. Le Cupole vann också på Gävle den 15 december och var duktig trea på V75 dan före dan på Bergsåker. De har bara gått lugna jobb mellan starterna, men verkar fina.

Nu har Le Cupole fått sämsta möjliga utgångsläge i sitt lopp i Leangen. Motståndet på norska V75 är dock rimligen lättare än i svenska elitserien.

”Hästarna är ganska okända för mig. Men som det ser ut i programmet tillhör han de bättre i loppet. Synd bara att vi fick spår tolv. Han är bättre när han är med i täten från början och även om han har en väldig löpskalle är han lite trög. Jag hoppas att det går bra utan spö som ju inte är tillåtet att köra med i Norge.”