Nyheter

Debut för Nisse

Bergsåker idag för Kontur och Avantis Red Witch. Gävle imorgon med debut för Nice Knight, R.K. Rapida och Highlight Moon i försök för att förhoppningsvis mötas i en final. På söndag väntar breddtrav på Bollnäs för Gossip´s Lord och Whynot Me.

Kontur har inte levt upp till förväntningarna i år. Han har haft problem med ryggen och inte startat på ett tag. Han tränar bra och har fått bra läge på Bergsåker.

“Förutsättningarna ser bra ut. Jag kommer att köra snällt och vi har öppet huvudlag och skorna på. Jag vill se att han fungerar innan jag har några stora förhoppningar”, säger Tomas Pettersson.

Avantis Red Witch är i toppslag och har uppträtt förnuftigt i de senaste starterna. Senast satt hon fast med gott om krafter kvar. Nu har hon läge för spets och Tomas tänker sig ett mer offensivt upplägg den här gången.

“Jag kommer att prova att köra i spets om jag kommer dit. Om det fungerar bör hon kunna vara med och göra upp om segern.”

På fredagskvällen ska Nice Knight, Nisse kallad, göra debut på Gävletravet. Det rör sig om en treårig hingst efter Scarlet Knight som hörs när han kommer ut på banan, men brukar sköta sig. Spår två i volten ska inte vara några problem enligt Tomas.

“Det är en trevlig och fin häst som tränat på sedan han kom till oss förutom några förkylningsperioder. Han är förnuftig och travsäker så vi bör komma iväg felfritt. Han är hyggligt förberedd och ska kunna gå en 17-18 tid. Hur långt det räcker är svårt att veta i sådana här lopp.”

Gävletravet kör Damklubbens guldlopp som innebär ett försök med bara ston och kvinnliga kuskar och ett försök för hingstar och valacker med manliga körsvenner. I finalen står de manliga deltagarna med 20 meters tillägg.

I det första försöket med ston kör Jenni H Åsberg R.K. Rapida som gjort bra lopp på slutet. Senast gick hon i dödens hela vägen och förlorade ytterst knappt. Hon kommer att gå med skor i försöket.

“Vi räknar med en bra insats igen och att hon ska gå till final. Hon är stark och ska inte ha några problem med att klara två lopp samma kväll.”

I försöket med hingstar och valacker kör Tomas Highlight Moon som galopperade i rikstoton i lördags och sedan fick gå ett snabbjobb bakom fältet. Han har toppform och Tomas siktar mot ledningen.

“Det blir jänkarvagn och barfota fram i försöket. Han är snabb ut och han går nog bäst i ledningen. Jag tycker att han har en bra segerchans.”

På söndag kör Bollnäs breddtrav och Whynot Me ska få prova att gå med sulky efter en räcka montélopp. Jenni H Åsberg byter sadel mot vagn.

“Han har varit en besvikelse i år, visserligen lite bättre senast, men inte som vi trott. Det är inget fel på honom och det kan vara dags att prova med sulky igen. Spår ni bakom bilen passar bra då han inte är någon startraket. Vi vill se en uppryckning innan vi kan tro på vinst. Det blir troligen barfota runt om.”

Då är förhoppningarna större på Gossip´s Lord som gick bra senast på Romme. Med det loppet i kroppen bör han ha en bra chans från spår två bakom bilen tror Tomas och Jenni.

Alfred i kriteriekval

Helgen fortsätter med att Alfred R.G. idag ska testa vingarna ordentligt i kriteriekvalet på Dannero dit Kimbee Crown också åker. Imorgon kväll väntar Rättvik för Lolee Rockza, Front Pace, Höstboballerina och Sara K.M.E.

Alfred har fått kalasläge och lyckas Tomas Pettersson hålla honom i trav så bör han få ett bra lopp. Tomas har också gjort det han kan för att Alfred ska komma till final i Kallblodskriteriet.

“Jag har justerat lite och satt på lite lättare skor. Troligen kör vi också med helstängt huvudlag. Motståndet är tufft, men jag åker ut med en bra känsla.”

Kimbee Crown har inte rosat marknaden i de senaste starterna trots att formen är ganska bra. Nu väntar ett comebacklopp.

“Han är klart bättre än raden och håller han sig bara i trav är han väl nästan skyldig att vinna idag.”

Imorgon på Rättvik har Lolee Rockza spår ett på tillägg. Hon gick bra senast och motståndet ser inte allt för avskräckande ut.

“Får hon lite hjälp på vägen kan det räcka långt.”

Front Pace har ryckt upp sig i de senaste starterna och har fått ett bra smygläge.

“Det är samma sak för honom, med rätt lopp kan han vara ganska långt fram.”

Sara K.M.E. har också fått innerspår i andra ledet bakom bilen. Hon har fortfarande bekymmer med munnen och kan bli irriterad på bettet rätt vad det är.

“Annars är hon bra för klassen och galopperade bort en platsplacering senast på Bollnäs. Det är bara att hoppas att vi kan hitta rätt med bett och övrig utrustning.”

Höstboballerina har hittat rätt i de senaste starterna och hållit sig i trav med rejäla rekordsänkningar som resultat.

“Hon har precis som de andra tränat lugnt eftersom det är täta starter så här års. Alla fyra som startar på Rättvik känns fina”, säger Tomas Pettersson.

Fulladdat i helgen

Knappt hälften av alla hästar i stallet startar de närmaste fyra dagarna på Romme, Bollnäs, Dannero och Rättvik. På Romme ikväll har Sidney Crosby bäst chans.

På Bollnäs stora dag imorgon är G.G. Ojjdo, Highlight Moon och Höstbo Elis med och slåss om de stora pengarna i rikstoton. Bäst chans har nog My Gifted My i det inledande montéloppet. Vi återkommer med starterna på Dannero och Rättvik.

Gossip´s Lord är först ut på Romme. Han har varit en besvikelse under våren, men ser nu ut att vara på väg mot bättre form. Spåret längst bak på tillägg på Romme var dock inte vad Tomas Pettersson önskade sig.

“Läget är värdelöst och det blir svårt att vinna, men jag tror att han kommer att göra ett bra lopp.”

Bellis Frontline hoppade senast med krafter kvar i sista sväng och har lite bekymmer med ryggen och svårt att få travet att stämma sista biten i loppen.

“Hon borde vara bättre med det förra loppet i kroppen, men hon måste visa bättre takter innan jag kan ha några segerfunderingar.”

Sidney Crosby har gått bra i de senaste starterna och verkar trivas över långdistans. Från framspår ser förutsättningarna goda ut ut.

“Han kan få ett bra lopp och har chans att vara med bland de tre första igen.”

Whynot Me gör ett nytt försök i monté med Jenni H Åsberg i sadeln. Han har fått lite tuffare träning för att rycka upp sig

“Han har varit blek i de senaste starterna. Vi får se om den ändrade träningen ger något resultat.”

Hästarna som startar ikväll på Romme kommer att gå med i stort sett samma balans och utrustning som i de tidigare starterna.

Imorgon kör Bollnäs den stora tävlingsdag som infaller i slutet av juli vartannat år och något år har dragit upp mot 10 000 besökare. I år dock utan publik, men med lika fina lopp och prispengar som vanligt.

För Tomas och Jennis del börjar det med My Gifted My i monté över kortdistans. “Giffe” har gått bra i de senaste starterna och det blir full laddning.

“Vi sätter på helstängda googles och sedan hoppas jag att Jenni kan ta ledningen och leda hela vägen in i mål”, säger Tomas.

G.G. Ojjdo har utvecklats otroligt under våren och klivit upp i klasserna. I den senaste starten i Boden var han inte lika bra som tidigare och har fått en tävlingspaus på en månad. Spår tolv bakom bilen är dock ingen höjdare.

“Läget och motståndet gör det svårt att tro på seger. Därför får skorna sitta på den här gången.”

Highlight Moon inledde med två vinster och en andraplats i Tomas Och Jennis träning. Senast blev det galopp efter en störning. Formen är på topp, men spår elva bakom bilen gör att Tomas ligger lågt.

“Han känns laddad och fin, men möter hårdare motstånd än tidigare och har dåligt läge. Det blir barfota fram och vanlig sulky.”

Höstbo Elis, som var i stallet som treåring, har kommit tillbaka och gör nu sin första start efter comebacken.

“Han känns fin i träningen, men det är svårt att säga var han står och han möter tuffa hästar.”

I det sista loppet möts Barry Wadd och Lolee Trizzofrock över långdistans.

Barry satt fast senast i Boden och blev lite förkyld efter den starten och fick vila någon vecka.

“Nu har han tränat bra igen och borde göra ett bra lopp. Kommer han bara ner i en någorlunda bra position från början kan han vara med och slåss om segern.”

Lolee Trizzofrock felade senast efter 400 meter, men känns bra, men dåligt läge och motståndet är värre än tidigare. Jorma Kontio kör.

“Jorma borde passa bra som kusk. Han kanske kan lotsa fram honom till en platsplacering”, säger Tomas Pettersson.

Bra läge för den Röda häxan

Håller sig Höstboballerina i trav ikväll på Rättvik så har hon nog farten för att blanda sig i segerstriden. Avantis Red Witch har kalasläge på Bergsåker imorgon där K.S. Cascade har fått sämsta möjliga spår, men möter klent motstånd. På onsdag kan True Devotion vinna i Östersund om hon får rätt lopp.

Hösboballerina gick felfritt för första gången senast, tog en tredjeplats och sänkte rekordet rejält. Nu står hon med 20 meters tillägg på kortdistans och kan nog sänka ytterligare någon sekund bara hon håller sig i trav.

“Det är det som gäller i första hand och gör hon det så har jag ändå svårt att bedöma hur stor segerchans hon har”, säger Tomas Pettersson.

Avantis Red Witch har spår ett bakom bilen på Bergsåker och en god chans att nå ledningen. Där brukar hon trivas och senast vann hon finalen i Dalamästaren på Rättvik så formen är god.

“Hon har utvecklats och bjuder till bättre i loppen. Från det här läget ska hon normalt ha en bra platschans.”

K.S. Cascade har placerat sig i de senaste starterna, men har ändå lite dåligt med poäng och startar därför i ett comebacklopp.

“Han känns bättre och bättre och verkar gå framåt med täta starter. Men vi behöver tur från spår tolv även om motståndet inte är av värsta sorten.”

True Devotion avslutade riktigt bra på Fornaboda senast och startar i ett stolopp med 20 meters tillägg på kortdistans när Östersund kör lopp med lite högre prispengar än normalt.

“Formen är fin, men hon är lite bekväm och behöver bra ryggar att gå i. Det ser ut som ett spännande lopp och löser det sig kan hon vara med och slåss om segern”, säger Tomas Pettersson.

Samtliga hästar går med samma balans och utrustning som i den senaste starten.

Halvchanser på Bollnäs

Fyra till start och två premiehästar. Så ser det ut på Bollnästravet ikväll. Tomas och Jenni selar ut Sara K.M.E., Lolee Rockza, Lolee Trizzofrock, R.K. Rapida, Ajlexes Abraxas och John Wadd.

Sara K.M.E. har haft svårt i voltstart och spår fyra blev sämsta möjliga. Men Tomas Pettersson hoppas att hon kan ta sig iväg felfritt.

“Vi får be till Gud att hon travar iväg. Hon har blivit lite bättre i munnen och skött sig i de senaste starterna. Senast satt vi fast och hon är i ganska bra form. Går hon felfritt bör vi ha en chans.”

Lolee Rockza var ganska vek senast i ett lärlingslopp. Möjligen berodde det på dålig respekt för kusken.

“Hon har gått bra och vi trodde lite på henne inför den starten som det nog bara är att glömma. Hon har gått bra bakifrån förut och ska kunna vara på prispallen med lite klaff i loppet. Det blir skor runt om den här gången.”

Lolee Trizzofrock tar framskjutna placeringar i stort sett i alla lopp utan att ännu han ännu fått sätta pricken över i.

“Han går lite på sparlåga, men har bra form. Jag hoppas på bra tempo och att vi ska kunna vara bland de tre första igen. Vi sätter på halvstängt huvudlag nu för att kunna vara med från början. Det blir skor runt om igen.”

R.K. Rapida har ryckt upp sig i de senaste starterna efter en svacka. Från spår två bakom bilen bör hon vara med i den främre träffen från början och få ett bra lopp.

“Jag tror inte hon kan vinna, men en hygglig placering finns det förutsättningar för. Vi tar enbart av framskorna i den här starten.”

I premieloppet kör Tomas John Wadd och Jenni H Åsberg sitter upp bakom Ajlexes Abraxas. Det rör sig om två välstammade tvååringar som varit inne på banan och gått två snabbjobb på ett bra sätt inför premieloppet där de ska trava mellan 1,28 och 1,35 för att bli godkända.

“Det borde inte vara några problem att köra godkänt med dem. De är förnuftiga båda två”, säger Tomas.

Ny viktoria för Highlight Moon?

Bakspår bakom bilen på kortdistans är inte optimalt men Highlight Moon har visat att han kan vinna bakifrån. Han har sällskap till Rättvik imorgon av K.S. Cascade, The World Is Mine och Bellis Frontline. På tisdag åker Sidney Crosby och True Devotion till Fornaboda i Lindesberg.

Det blir Jenni H Åsberg som sitter upp bakom Highlight Moon i ett lopp där kuskarna körde högst 100 lopp förra året. Från spår nio får hon försöka hitta ett bra läge för att svepa fältet när mållinjen närmar sig.

“Han har gått jättebra i sina starter för oss och kommer säkert att gå bra igen imorgon. Bakskorna får sitta på imorgon, men han har gått bra med den balansen också”, säger Tomas Pettersson.

K.S. Cascade har gått bättre och bättre i de senaste starterna. Nu står han ganska hårt inne och några av tilläggshästarna kan bli tuffa att tas med.

“Han satt fast i senaste starten. Det känns som att han är på väg uppåt och om det löser sig kan han ta en hyfsad placering.”

Tomas Pettersson hade väntat sig mer av The World Is Mines första starter. Senast gick han i alla fall felfritt, men stumnade i dödens på en mycket knepig bana.

“Jag har ganska stora förhoppningar på honom och skyller insatsen senast på banans usla skick. Nu får jag ligga lite lågt på grund av läget och insatserna hittills. Jag hoppas att han sköter sig och att jag kan gasa sista biten.”

Bellis Frontline gjorde ett bra lopp senast, men tappar travet i slutet av loppen.

“Hon känns bra i träningsjobben och vi har ändrat upplägget på träningen och balanserat om henne. Vi får se hur det faller ut.”

På Lindesberg startar Sidney Crosby med 20 meters tillägg i ett långlopp. Han brukar ta pengar, men har haft svårt att vinna.

“Jag tycker att han har varit lite seg i de senaste starterna. Det kan ha blivit för långt emellan. Jag är nöjd om han tar en hygglig placering”, säger Tomas Pettersson.

True Devotion har gått bra i de senaste starterna, men stumnade i ledningen i finalen på Rättvik i senaste starten. Nu startar hon med 20 meters tillägg i ett stolopp och Tomas tror att det kan gå bra.

“Stämmer det på vägen ska vi kunna vara bland de tre första.”

Alfred mot jämnåriga

Lunchtrav idag på Hagmyren där Kimbee Crown kan överraska och Alfred R.G. gör ett nytt försök att ta sin första seger. I morgon kvällstrav på Bollnäs med Front Pace och Höstboballerina och ett gäng kval- och premiehästar.

Kimbee Crown har fått vanskliga spår fyra i tilläggsvolten. Resultatraden är inte så imponerad men Tomas Pettersson tycker att han är bättre än vad som framgår av programmet.

“Han har suttit fast ett par gånger och känns fin. Han möter ganska bra hästar, men löser det sig ska han kunna ta en bra placering. Han ät bra i ordning.”

Alfred R.G. galopperade i starten senast men reparerade storstilat till en andraplats. Från spår fem i volten finns det viss galopprisk igen, men sköter han sig ska han kunna vara med och göra upp om segern.

“Det blir medvetet lite tätt mellan starterna. Det ska bli spännande att se vad han kan göra med det förra loppet innanför västen. Det är fina konkurrenter så jag får ligga lite, men håller han sig på benen hela vägen ska vi kunna vara på pallen igen.”

Front Pace har fått ett hyggligt smygläge över passande långdistans på Bollnäs. Senast vann han ett comebacklopp och nu väntar hårdare motstånd.

“Han känns lite uppåt och kan ta en placering. Vi kör barfota fram igen.”

Höstboballerina tog ett rejält kliv framåt i den senaste starten när hon tog sin första placering i år.

“Det blev en galopp igen, men hon travade mycket bättre och gick riktigt skapligt. Jag tror att det är positivt för henne att starta tätt. Men än så länge sträcker sig inte förhoppningarna längre med henne än att hon ska gå felfritt och tjäna lite pengar”, säger Tomas Pettersson.

Han selar också ut fyra hästar i kval- och premieloppet. Treåriga Salsapojken ska kvala och han kan gå en 20-tid. Tvååringarna Annie Lennox, Aspen Broline och Katrine Hill har varit inne på banan och gått två snabbjobb i lång- och kortvagn.

“Det borde inte vara några problem att klara premien, men man vet aldrig vad som händer när de kommer in första gången på en riktig tävlingsdag med mycket hästar på stallbacken och många saker att titta på.”

Bra chans för Alfred

Håller sig Alfred R.G. i trav hela vägen på Hagmyren imorgon kan han ta hem loppet. My Gifted My har också en lämplig uppgift i montéloppet.

Alfred R.G. har knepiga spår två i volten, kommer han bara iväg felfritt han visat att det finns bra kapacitet i honom. Efter två tredjeplatser och en andra på tre starter kan det mycket väl bli första segern nu.

“Sköter han sig och lever upp till sitt kunnande så tror vi på rätt bra chans imorgon”, säger Jenni H Åsberg. Tomas Pettersson kör som vanligt.

Jenni får hoppa upp på My Gifted My i montéloppet. Från spår tre på tillägg bör han vara ganska snabbt i främre träffen och kortdistans är hans melodi.

“Han är duktig och jämnt. Med rätt lopp är han säkert med och kan ta en fin placering. Det blir barfota runt om.”

Highlight Moon från tillägg

Stortävlingar på Bergsåker i eftermiddag och sedvanligt måndagstrav på Rättvik. Totalt sju hästar till start. Whynot Me och Highlight Moon på Bergsåker. Lolee Rockza och Trizzofrock, Höstboballerina, Front Pace, Avantis Red Witch och K.S. Cascade på Rättvik.

Whynot Me gör ett nytt försök att hålla sig i trav i monté. Förra gången gick det bra, men han sprang på halvfart. Eftersom Jenni Åsberg är avstängd blir det Michelle Larsson i sadeln.

“Vi sätter på helstängda googles nu och hoppas på lite bättre fart. Han står bra inne och känns fin i träningen. Han borde vara bättre, men jag ligger lågt till han presterat riktigt bra i lopp”, säger Tomas Pettersson.

Highlight Moon har varit riktigt bra i sina två första starter för Tomas och Jenni. Senast fick han press i ledningen, men vann säkert ändå. Nu väntar 20 meters tillägg på kortdistans.

“Jag tror det kan vara bra att han får gå bakifrån en gång. Han fortsätter att kännas fin, om vi hinner fram till vinst återstår att se. Det blir vanlig vagn eftersom det är voltstart.”

På Rättvik körs Dalamästaren, vilket innebär att enbart kuskar med licens i Dalatravet får köra i tre försök och sedan en final. Tomas och Jenni “lånar ut” ett gäng hästar.

I första avdelningen kör Karin Eriksson Lolee Rockza som har gått jämnt och placerat sig i de senaste starterna, senast blev det ett olycksfall i arbetet med galopp i starten.

“Hon gick riktigt bra sedan och är normalt sett travsäker. Hon kan nog duga ganska långt i ett sådant här lopp.”

Samma ägares Lolee Trizzofrock har också gått bra i de senaste starterna fast han är lite seg i loppen. Han fick en hovböld efter senaste starten och kommer att gå skor den här gången. William Eriksson kör.

“Det är en rätt så bra häst, men han möter lite tuffare hästar nu så vi får se hur långt det räcker.”

I lopp 7 får Tomas köra själv när han ska försöka lotsa runt Höstboballerina felfritt. Hon har travat utan galopp i flera prov- och licenslopp med dottern Emelie i sulkyn, men hittills inte i ett tävlingslopp.

“Vi får se om jag kan lyckas den här gången”, säger Tomas.

I comebackloppet har Front Pace en hygglig segerchans. Han gick bra i försöket senast, men hamnade på vingel i finalen.

“Han tränar bra och det är lämpligare motstånd nu. Jag måste nog se optimistiskt på den här uppgiften. Det blir barfota fram.”

I finalen i Dalamästaren är såväl K.S. Cascade som Avantis Red Witch med. Vilka kuskar det blir avgörs efter försöken.

K.S. Cascade var klart bättre i senaste starten och har fått ett vettigt läge nu. Avantis Red Witch har fått bakspår men stabiliserat sig och gjort några jämna lopp.

“Båda duger bra i sådana här lopp. Cascade har bättre chans på läget och kan vara med i segerstriden. Avantis Red Witch kan bli trea, fyra om det stämmer på vägen. Hon kommer att fortsätta att gå barfota”, säger Tomas Pettersson.

Bättre än raden på Rättvik

Bättre än raden. så kan man sammanfatta stallets starter i Rättvik ikväll. Stämmer det så har The World Is Mine, True Devotion och Kimbee Crown form för att vara med i segerstriden. På midsommarafton kan även Sara K.M.E vara långt fram på Hagmyren om hon håller sig i trav.

The World Is Mine har galopperat i sina första starter, men det har mest varit otur enligt Tomas Pettersson:

“Första starten var det jag som tog ut honom väl häftigt när jag hade loppet i min hand. Andra gången blev det lite trångt från femte spår. Det är klart att galopperna sitter i bakhuvudet och i första hand gäller det att köra felfritt. I så fall har han en bra chans.”

True Devotion har inte haft någon vidare tur i spårlottningen och den här gången blev det spår elva i försöket i Hästägarecupen. Det kan bli svårt att vinna försöket, men Tomas siktar högre.

“Det gäller att ta sig till final så snyggt som möjligt. Hon har toppform och är inte chanslös att vinna finalen bara vi tar oss dit.”

Kimbee Crown kom inte med i Hästägarecupen och startar istället från spåret längst bak i comebackloppet. Det såg bra ut på Gävle innan galoppen kom.

“Han känns kraftigt uppåt. Kommer vi igenom någorlunda ska han ha en vettig chans.”

Sara K.M.E. startar igen på Hagmyren där hon var tvåa senast. Nu har hon springspår i volten, men det är inte säkert att Tomas kan utnyttja det.

“Hon är inte så tokig, men hon är känslig i munnen och osäker de första 500 metrarna så man får köra försiktigt. Det ser ut att vara någon bra emot och jag fokuserar på att köra felfritt så får vi se hur långt det räcker.”