Nyheter

Leif lunchar i Rättvik

Ajlexes Leif kommer att vara en av de mer betrodda i lopp 2 på Rättviks lunchtrav imorgon. Dit åker även Sidney Crosby, Lolee Rockza och Avantis Red Witch som alla tre har vilat ett tag från tävlandet. På fredag gör My Gifted My comeback på Bollnäs.

I första loppet på Rättvik möts Sidney Crosby och Lolee Rockza som är ny i träning hos Jenni H Åsberg och Tomas Pettersson. Jenni kör henne medan Tomas tar hand om Sidney Crosby som hittills inte vunnit men som hängde med bra under treåringssäsongen. Tre starter i januari var så där och han har fått ladda batterierna.

“Han känns rätt så fin i träningen, men det kan fattas lite tempo. Han borde kunna göra ett bra lopp, men jag kommer att köra snällt. Det gäller överlag. Vi har haft infektioner i stallet och vi kommer att ta det försiktigt för att ha hästarna på topp i sommar”, säger Tomas Pettersson.

Lolee Rockza har gjort några starter i början på året innan hon kom till Jenni och Tomas för ett miljöombyte.

“Hon har tränat på och det finns inget att anmärka på. Hon har gått ett snabbjobbi 21-fart utan några problem. Hon kommer att gå med skor runt om och ett stänknät.”

Ajlexes Leif var favorit i sin första start för året. Han tog ledningen och Tomas fick dämpa tempot första varvet. Men på upploppet blev det soppatorsk och Leif slutade fyra. Efteråt visade det sig att han hade en halsinfektion.

“Vi var besvikna efter årsdebuten. Men han borde ända ha nytta av det loppet nu. Efter behandling och vila har han bara gått två jobb. Han var riktigt laddad i måndags. Vi provar barfota runt om nu.”

Från spår fem bakom bilen på kortdistans är det upplagt för att försöka nå spets. Men Tomas är inte säker på att han hinner dit.

“Det är några snabba innanför så vi får se. Vi kör med norskt igen för att han inte ska ödsla onödigt krut i början.”

Avantis Red Witch är snabb men osäker. Från spår fem bakom bilen borde det bli felfri avgång.

“Jag tror att hon kan göra ett hyggligt lopp. Helst i rygg. Det blir barfota runt om.”

På har fredag kör Bollnäs kvällstrav med spel på V64 hos ATG. My Gifted My gör sin första start för året över kortdistans och med spår fem bakom bilen. Normalt sett perfekta förutsättningar för honom.

“Han har tränat bra och det är perfekta förutsättningar. Han kan bli allt mellan etta och femma. Man vet aldrig med honom.”

Sista chansen för Ella

Ella Pace tränar hyggligt men har svårt att få till det i lopp. Idag på Gävle har hon chansen att visa om hon ska fortsätta att starta eller inte. På söndag åker Whynot Me till Östersund med G.G. Ojjdo som sällskap. Det brukar vara tvärtom.

Ella Pace startar i ett lopp för unga kuskar som inte kört så många lopp och får William Ramstadius, lärling hos Tomas och Jenni, i sulkyn. Det är passande långdistans, men hon har bara nollor i resultatraden.

“Går hon felfritt och tjänar lite pengar är vi nöjda”, säger Tomas Pettersson.

På söndag är det dags för Whynot Me att göra comeback efter vinterträningen. Han gick bra i monté i höstas och nu har han fått spår ett bakom bilen med Jenni H Åsberg i sadeln.

“Han har tränat hela vintern och är hyggligt förberedd. Det ser ut att vara en passande uppgift. Håller han sig bara i trav bör han kunna vara med och göra upp om segern.”

G.G. Ojjdo har radat upp segrarna sedan han kom i Tomas träning och började starta. Han är en orolig själ och kan inte åka själv i transporten. Därför har Whynot Me åkt med två gånger till Bergsåker och fått gå ett snabbjobb. Ojjdo rör inte en fena när Whynot Me är med i bussen och kommer därför utvilad till Östersund på söndag där han står inför en tuffare uppgift än tidigare.

“Han har ju inte gjort så många starter, men gått så bra att han går upp i klasserna. Nu är det passande långdistans och jag hoppas han kan tuffa på och göra sig gällande även den här gången. Jag tror att vi ska testa med sommarskor för första gången”, säger Tomas Pettersson.

Ojjdo mot ny viktoria?

Lunch på Bergsåker idag och GG Ojjdo kan mycket väl ta ytterligare en seger. Visserligen möter han tuffare hästar än tidigare, men som han avslutade senast kan det gå riktigt bra om han håller sig i trav. Tomas Pettersson är också ganska positiv:

“Han är pigg och glad och jag känner mig mer och mer trygg med honom. Det är klart att jag hoppas att vi ska kunna ta 20 meter igen och vara med och slåss om segern. Det blir samma utselning som tidigare.”

Comeback för Leif

Imorgon kör Bollnäs lunchtrav och Ajlexes Leif gör comeback som favorit efter vinterträning. Men först selas G.G. Ojjdo ut med god vinstchans. I sista loppet kan Ella Pace vara på plats om hon sköter sig.

G.G. Ojjddo gick bra senast och fort under sista varvet, men det var lite för långt fram för att han skulle hinna till ännu en vinst. Nu väntar tillägg på kortdistans, men trots springspår tänker Tomas Pettersson inte ha allt för bråttom i början.

“Han har visserligen stabiliserat sig, men det handlar fortfarande om att i första hand få iväg honom felfritt. Lyckas det kan det bli så att tuffar fram ganska omgående. Sköter han sig bör han vara med och göra upp om segern.”

Leif gick riktigt bra under hösten förra året när han vann fem lopp. Han var dock blek på Gävle i slutet av november och fick därför gå i vinterträning. Tomas ligger lågt inför comebacken och kan inte utlova vinst direkt.

“Han har varit borta ganska länge och har i för sig tränat mycket så han borde vara bra förberedd. Det här är ett lämpligt lopp att comebacka i, men det är första starten på länge och det kan fattas lite tempo. Jag kommer att köra lite snällt och hoppas att han avslutar bra.”

Leif har gått 21 i ett banjobb inför comebacken och kommer att gå med norskt huvudlag.

“Jag hoppas att han kan utvecklas i år om han tar det lugnare från början med ett öppet huvudlag och sedan skygglappar som vi kan dra ner mot slutet av loppen.”

Ella Pace har ont om startpoäng och är med i ett comebacklopp. Hon skulle ha varit med i det breddtrav som blev inställt på grund av tjällossning och har fått gå ett banjobb i 23-tempo istället inför den här starten.

“Hon letar efter formen, men gick ändå hyggligt i senaste starten. Hon har ett knepigt läge långt ut på vingen, men kommer vi till hyggligt bör hon kunna vara bland de tre första mot det här motståndet”, säger Tomas Pettersson.

Kimbee Crown gör montédebut

Kval på Bollnäs imorgon kväll, monté på Bergsåker på lördag och favorit på Rommes lunchtrav på tisdag. Så ser det ut på tävlingsfronten den närmaste tiden för Tomas Pettersson och Jenni Åsberg.

På träningsfronten gör vädret att det är ganska bökigt. Minusgrader och ingen snö och is gör det stenhårt och svårt att träna hemma. Därför var 19 hästar inne på Bollnästravet och gick intervalljobb på rakbanan idag.

Men imorgon kväll tävlas det på Bollnästtravet och treåringarna Alfred R.G. och Sara K.M.E. ska gå kvallopp.

“De är fina båda två och har inte allt för långt till start”, säger Tomas.

Kimbee Crown har gått ett banjobb i monté. Han gick 21 med en snabbare avslutning över full distans och Jenni tyckte att han kändes fin.

“Det ska bli spännande att se vad han kan göra. Han har några lopp i kroppen och håller han sig bara i trav ska han inte vara helt borta”, säger Tomas.

G.G. Ojjdo har tre raka segrar i Tomas träning och håller han sig bara i trav från ett knepigt startspår på Romme så är chansen stor att det blir vinst igen.

“Han känns ok efter senaste starten och borde vara ännu bättre nu eftersom han fått stå över lite inför den starten på grund av förkylning. Håller han sig bara i skinnet så borde vi ha en bra chans.”

K.S. Cascade var inte till sin fördel i debuten för stallet. Det visade sig dock efteråt att han sprang då med en rejäl halsinfektion.

“Det är en jättefin häst som fått ladda om som vi hoppas kan utvecklas ytterligare. Han var lite spänd i volten senast och jag hoppas att vi kan komma iväg felfritt från spår två. Då ska han kunna vara bland de tre första.”

K.S. Cascade kommer att gå med skor och öppet huvudlag.

Ojjdo på banan igen

G.G. Ojjdo har två raka i Tomas Petterssons regi. Nu har han varit förkyld och inte startat på ett tag. Men på Bergsåker i morgon har Ojjdo spår ett på tillägg.

“Han är lite tunt jobbad, men det här är det enda vettiga lopp som finns på ett tag så vi provar. Han har hög kapacitet för klassen bara han sköter sig och inte blir rädd. Han känns fin, men har som sagt bara gått i lugna farter sedan förra starten”, säger Tomas Pettersson.

På fredag kör Bollnäs breddtrav och Ella Pace ser ut att ha en lämplig uppgift. Ella mötte betydligt tuffare motstånd i den senaste starten och har fått ett lämpligt bakspår med Jenni H Åsberg i sulkyn.

“Det känns som att hon är lite på gång och bör kunna vara på pallen i det här sällskapet.”

Kimbee Crown lunchar i Bollnäs

Kimbee Crown har en hygglig chans på Bollnäs lunchtrav idag. Tomas Pettersson ligger dock lite lågt.

“Han gick okey i comebacken och borde vara lite bättre nu. Men jag vill se honom fungera i flera starter i rad innan jag börjar fundera på seger.”

Kimbee Crown var tvåa i comebacken på Gävle för några veckor sedan. Han travade bra. Det är en segervan herre som fått spår fem i startvolten idag. Håller han sig i trav.

“Efter den starten har han bara gått lugnt. Han kanske borde ha vunnit senast, men var lite ringrostig. Jag hoppas att han är på gång och framförallt att aktionen stämmer igen. Det blir samma utrustning som senast”, säger Tomas Pettersson.

Bra lägen på Bergsåker

Sidney Crosby, Avantis Red Witch och True Devotion har alla bra lägen och kan vara bland de tre första på Bergsåker ikväll. På fredag är det dags för Front Pace och Bellis Frontline på Romme.

Sidney Crosby har ännu inte vunnit, men gör alltid bra lopp och brukar ta en bra placering. Nu väntar ett lopp med ungdomskuskar som inte kört så många lopp och Nelly Melander får chansen i sulkyn.

“Jag tror att han kommer att göra ett hyggligt lopp igen och vara med en bit fram. Han är pigg och glad och formen borde vara bra”, säger Tomas Pettersson.

True Devotion har fått bakspår bakom bilen och ett hyggligt smygläge. Hon har fått gå i spåren i sina första två starter för stallet och blivit tvåa och trea, slagen av hästar som fått lämpligare lopp.

“Hon känns bra och går det bara att spara speeden lite längre bör hon ha en hygglig chans. Vi byter från öppet till halvstängt huvudlag den här gången.”

Avantis Red Witch har fått spår ett i samma lopp och Jenni H Åsberg kan ta spets eller få ett bra lopp i rygg. I comebacken senast var hon väl laddad och det blev galopp innan hon fick gå ett rejält snabbjobb.

“Hon borde vara på väg upp i form och brukar kunna hävda sig ganska bra om hon kommer hyggligt till från början. Hon kan ta en plats om det klaffar.”

På fredag gör Front Pace comeback efter ett tävlingsuppehåll sedan slutet av november. Han har gått 25 som snabbast för några veckor sedan och det kan fattas lite innan han är på topp. Jenni H Åsberg kör i ett lopp där kuskarna har kört högst 100 lopp förra året.

“Vi tror att han kommer att göra ett bra år i år när han vuxit i sin stora kropp ytterligare. Kommer han hyggligt till här kan han vara en bit fram.”

Bellis Frontline hoppade från start senast när Tomas Pettersson laddade. Nu blir det lugnare från 20 meters tillägg.

“Vi får försöka att komma iväg så bra som möjligt och se hur långt det räcker. Hon har vuxit i kroppen och borde kunna göra ett bra år som fyraåring.”

Smygläge för Ella

Ella Pace har inte startat sedan i november, men på söndag är det dags igen i Bollnäs. Tomas Pettersson kör och Jenni H Åsberg tränar.

“Hon behöver säkert loppet. Hon känns fin i träningen, men vi är nöjda med en bra prestation och en hygglig slant”, säger Jenni.

Från spår tio bakom bilen finns förutsättningar för ett lämpligt lopp i rygg.

Kimbee Crown gör ett nytt försök

Kimbee Crown har inte startat sedan i oktober då han blev diskad. Efter behandling och mycket, men lugn träning gör han comeback på Gävles lunchtrav imorgon.

“Han har visat att han duger ganska långt tidigare och han är fin i lugn träning. Men nu är det svårt att bedöma var han står. Han behöver säkert några lopp för att komma i toppform”, säger Tomas Pettersson.

Från spår fyra i volten kan det bli galopp. Han kommer att gå med googles.