Nyheter

Leif i favoritposition

Lunchtrav på Rättvik imorgon och Ajlexes Leif lär bli favorit. Om det går vägen kan Tomas Pettersson ha en chans att ta hem kuskchampionatet. På onsdag går Avantis Red Witch och Quantum Estelle ut på Solvalla. Dock från dåliga lägen.

Leif har aldrig galopperat och gjort bra insatser i stort sett varje gång han startat och det finns inga tecken på att det inte skulle bli samma visa på Rättvik.

“Han känns bara fin i träningen och borde ju vara en av dem som gör upp om segern om det löser sig på vägen. Han är kvick ut och från innerspår på tillägg borde vi hitta ett bra läge. Det finns alltid en risk att bli fast, men det brukar lösa sig”, säger Tomas.

Han är mindre optimistisk vad gäller Avantis Red Witch och Quantum Estelles starter på Solvalla. Den Röda Häxan skrällde senast på just Solvalla, men från spår tolv bakom bilen kan det bli svårt.

“Hon står bra inne, men med det här läget på kortdistans…. Hon fick allt serverat senast och var duktig. Det var skoj att hon fick visa ad hon kan. Hon får gå med skor som senast.”

Quantum Estelle har inte startat på några veckor, men formen är rätt så bra. Men från spår åtta bakom bilen blir det knepigt även för henne.

“Jag får nog köra för att vi ska bli prisplacerade med båda på Solvalla”, säger Tomas Pettersson.

Monté den här veckan

Maracanazo idag på Bergsåker och Whynot Me till Eskilstuna på fredag. Båda i monté med Jenni H Åsberg i sadeln.

Maracanazo satt fast med mycket krafter kvar senast på Solvalla.

“Han har bra form och loppet ser ganska lämpligt ut. Jenni brukar vara bra på att hitta lämpliga positioner. Gör hon det ikväll också så ska han vara med och göra upp om segern”, säger Tomas Pettersson.

Whynot Me har hållit sig i trav i de senaste två starterna, båda i monté. Därför får han åka till Eskilstuna på fredag för att prova igen i den disciplinen. Han står bra inne.

“Han verkar vara stabilare i monté och håller han sig bara i trav igen ska han kunna vara bland de tre första i det här loppet”, säger Tomas.

Mot Solvalla efter helgens framgångar

Vinst i STL för Gossip´s Lord i Skellefteå och för Ajlexes Leif på Hagmyren. Det gick bra i helgen och nu siktar Tomas Pettersson och Jenni H Åsberg mot Solvalla tisdag och onsdag. På torsdag följer Gävle.

Bellis Frontline är först ut i ett treåringslopp för ston på Solvallas tisdagstävlingar. Hon möter ett inte allt för imponerande startfält i ett treåringslopp för ston och har varit habil i sina insatser så här långt.

“Tyvärr fick vi sämsta utgångsläget. Men det känns som att hon blir bättre och bättre. Vi kör med samma utrustning som tidigare”, säger Tomas.

Kimbee Crown stöter nu på betydligt tuffare motstånd än vad han gjort på ett tag. Men han har gått riktigt bra den senaste tiden och får han bara travet att stämma genom kurvorna är han inte att leka med.

“Det ska bli kul att se hur han kan hävda sig mot det här motståndet. Han kan avsluta snabbt om han sköter sig under vägen. Han går med samma utrustning och balans som tidigare.”

My Gifted My gör comeback på Solvallas onsdagstävlingar och det behöver inte vara någon nackdel att han inte startat på ett tag, tvärtom. Men från 20 meters tillägg på kortdistans behöver han tur med positionerna i ryggar och sedan en lucka. Då kan det bli en riktigt vass avslutning. Jenni H Åsberg kör.

Tomas Pettersson sitter upp bakom Maracanazo i samma lopp med ungefär samma förutsättningar. Han var dålig i senaste starten, möjligen för att han kvävde sig när han låg på utvändigt om ledaren.

“Jag tror att det är rätt förutsättningar nu och bortser man från den senaste starten borde han kunna vara en av tre som gör upp om segern här. Vi kör med norskt huvudlag och barfota runt om.”

Global Wildlife har gått bra utan att vinna i de senaste starterna. Nu har han ett bra utgångsläge i ett fyraåringslopp, men möter några tuffa motståndare.

“Han är lite bättre än vad han visat och kan kanske skrälla”, säger Tomas.

Avantis Red Witch har hög kapacitet men har hetsat upp sig före start och det har ofta slutat i galopp i starten. Nu har spår ett bakom bilen i ett stolopp och kommer hon bara iväg felfritt kan det gå bra.

“Hon har bra form och fint läge och borde kunna ta en fin placering bara hon sköter sig.”

På torsdag när Gävle kör är Tomas avstängd och Jenni hoppar upp i sulkyn för att köra Front Pace i ett långlopp. Han har blivit behandlad och inte startad på ett tag och kommer att köras snällt. Han tränar bra och borde inte ha några problem med aktionen.

Ella Pace fick en tuff körning mitt i loppet senat och stumnade. Nu har hon fått ladda om och tränar bra, men ska även hon köras försiktigt nu. Båda går med skor runt om.


Bra lägen i Skellefteå

Viggo Frontline och Gossip´s Lord inom V75-spelet i Skellefteå idag. Båda med andraspår bakom bilen. På söndag är Ajlexes Leif betrodd på Hagmyren där Kimbee Dream och Whynot Me också startar.

Viggo Frontline är startsnabb och kan mycket väl ta ledningen i klass 1 inom STL som går som första avdelning på V75. Över kortdistans kan det räcka hela vägen in i mål.

“Det är kalasläge, men han möter tuffare motstånd nu”, säger Tomas Pettersson.

Det skor runt om och vanlig vagn och can´t see back huvudlag på Viggo.

Gossip’s Lord står också bra till och har bra form när han går ut i klass 2. Senast fastnade han bakom en trött ledare och drogs bakåt. Han är tippad etta i Travronden och Tomas tycker att han står på tur för seger.

“Får vi bara lite klaff på loppet ska vi vara med i segerstriden.”

Det blir barfota fram, vanlig vagn och halvstängt huvudlag.

Det lär bli sent hem från Skellefteå till Runemo, men på söndag är det bara att lasta hästarna för att åka till Hagmyrens eftermiddagstävling.

Ajlexes Leif är tippad etta i programmet, men har ett knepigt utgångsläge från spår tio.

“Han har utvecklats rejält och gjort bra lopp varje gång i de senaste starterna. Han tränar bra och borde ha en bra chans, men det är lite osäkert hur det går om han måste göra allt jobb själv ute i spåren”, säger Tomas som får lämna över tömmarna till Rikard N Skoglund eftersom det är en kuskmatch där Pettersson inte fick köra.

Kimbee Dream har gått bra i de senaste starterna och står bra inne i loppet. Spår fyra innebär dock en viss galopprisk och han möter några bra konkurrenter.

“Men håller han sig bara på benen i starten ska vi kunna vara bland de tre första.”

Whynot Me startar i monté med Jenni H Åsberg i sadeln. Den konstellation gav en andraplats i den senaste starten. Han har dock galopperat mycket och Tomas vågar inte tro för mycket på vinstchans.

“Han måste visa lite stabilare takter innan jag kan göra det.”

Debut för Older Than Bran

Trav varje dag framöver med Bellis Frontline idag på Gävle, Thelma M.M. imorgon på Bergsåker, stalldebut för Miss Kimbee på torsdag på Bollnäs och debut för Older Than Bran på Rättvik på fredag där också Sidney Crosby startar.

Bellis Frontline har gått bra hittills, med undantag för ett galoppmisslyckande. Senast gick hon 15 på Romme som fyra i ett E3-lopp. Nu väntar ett treåringslopp för ston där hon går ut från tillägg och har många att runda.

“Jag tycker att det ser ut som det är ganska låg klass på loppet och jag behöver nog inte köra allt för försiktigt. Lite jobb kan hon göra själv och löser det sig ska vi kunna vara med och ta en bra placering igen”, säger Tomas Pettersson.

Thelma M.M. har börjat bra i sina tre första starter som tvååring även om det blev galopp senast på Solvalla. Nu möter hon fyra andra tvååringar, varav två har två raka segrar.

“Jag tror att hon kan göra ett bra lopp igen, även om det kan bli svårt att vinna om favoriterna håller sig i trav.”

Miss Kimbee har Tomas och Jenni haft i träning i cirka två månader och hon har tränat på i ganska lugn takt efter behandling. Nu är det dags att börja starta och stalldebuten sker på hemmabanan Bollnäs på torsdag.

“Det är en liten fin häst som inte mer än hon behöver i träningen. Hon kommer att be höva några lopp innan det blir riktig fart på henne. Sedan kan hon bli nyttig framöver. På Bollnäs blir det skor och öppet huvudlag.”

Older Than Bran inhandlades på förra årets Kriterieauktion och är nu klar för debut i ett tvååringslopp för ston på Rättvik. Hon har fått vanskliga spår fem i volten.

“Jag var jättenöjd med henne i kvalet. Hon är förnuftig så jag tror att vi ska klara femtespåret. Kommer vi bara iväg felfritt kan hon nog gå neråt 18. Hur långt det sedan räcker är omöjligt att säga i de här loppen.”

Sidney Crosby spurtade bra senast till en tredjeplats och har gått bra i alla starter även om han ännu inte vunnit.

“Han är på gång, men det blir inte lätt att vinna från tillägg den här gången heller. Men en bit fram bör vi vara igen”, säger Tomas Pettersson.

Läge för Kimbee Crown

Efter en intensiv helg med Viggo Frontlines seger i Bernt Martinssons lopp igår återstår Rättvik idag och Hagmyren imorgon innan Tomas och Jenni tar en minisemester.

Idag börjar det med Kimbee Crown som har en bra chans om han klarar sig felfritt genom kurvorna. Senast blev det galopp i första sväng sedan avslutade han 13,5 sista varvet till en fjärdeplats.

“Nu står han perfekt inne och går han bara felfritt har han en bra chans att vinna”, säger Tomas.

Kimbee Dream har fått spår ett i startvolten. Han är duktig när han håller sig i trav även om han var lite seg senast i Gävle. Det kan ha blivit lite för långt mellan loppen. Nu hoppas Tomas att han ska vara lika bra som när han vann på just Rättvik i juli. Det blir barfota runt och helstängda blinkers på huvudet.

“Jag kommer att sikta på spets och sedan elda på för att hinna undan för de som står 20 meter bakom.”

R.K.Rapida blev instängd senast på Solänget och spurtade över upploppet. Nu möter hon lättare hästar i ett amatörlopp med Jimmy H Åsberg i sulkyn.

“På papperet ser det ut som ett lopp som hon ska kunna vinna.”

Global Wildlife har gått bra utan att få vinna i de senaste starterna. Nu står han längst bakom bilen i ett 15-hästars fält på Hagmyrens lunchtrav imorgon.

“Han känns laddad och är bra i ordning och borde ha en liten chans, trots läget”, säger Tomas.

Höstboballerina galopperade i debuten och är nu med igen för att se och lära.

“Hon sprang och trevade senaste och jag hoppas att hon har lärt sig lite mer nu och kan slappna. Hon är stor och tung och det gäller att köra felfritt i första hand. Det kommer ta ett tag innan hon får upp farten.”

Därmed har de flesta av tävlingshästarna startat sedan i torsdags och därför tänkte Tomas och Jenni passa på att ta semester från onsdag den här veckan till onsdag nästa vecka.

Läge för Bellis på Romme

Efter blandade insatser på Bollnäs stordag med Ajlexes Leifs och Sidney Crosbys tredjeplatser som höjdpunkter väntar söndag på Romme. Där har kanske Bellis Frontline bäst chans. Avantis Red Witch går ut i monté och Maracanazo, Gossip’s Lord och Viggo Frontline är också med i transporten.

Bellis Frontline hoppade senast på Örebro när det blev en tempominskning. Hon är gänglig och inte helt stabil, men är på väg att släppa till tror Tomas Pettersson.

“Håller hon sig bara i trav borde hon kunna duga ganska långt mot de här hästarna.”

Avantis Red Witch har startat en gång tidigare i monté och då blev det galopp. På Romme är det bara åtta hästar som får vara med bakom bilen i monté, vilket passar utmärkt eftersom det blir mer plats. Om Jenni H Åsberg får iväg henne felfritt från innerspåret kan det räcka långt. Skor på runt om den här gången.

Maracanazo hoppade senast i monté när Jenni skulle backa ner honom. Han är lite tung i munnen, men tränar storstilat och Tomas tror att sulky passar bättre. Nu har de båda ett bra läge bakom bilen.

“Jag satsar mot ledningen eller rygg ledaren. Bland de tre första ska vi kunna vara. Det blir helstängda blinkers och barfota fram.

I Bernth Martinsson lopp möts Gossip’s Lord och Viggo Frontline. Jenni kör Gossip’s Lord och Tomas Viggo. De har fått spår två respektive fyra i volten, vilket innebär en viss galopprisk för båda. Eftersom det är full distans får Viggo gå med öppet huvudlag den här gången.

“Gossip’s Lord har dock klarat spår två flera gånger nu så det kan nog gå bra för Jenni. Jag kan få det lite tuffare. Går de felfritt är de jämngoda och kan vara en bit fram båda två. Men det blir nog någon av tilläggshästarna som vinner”, säger Tomas

Laddat på Bollnäs

Stortävlingar på Bollnäs imorgon lördag och sedan Romme på söndag, Rättvik på måndag och Hagmyren på tisdag. Tomas Pettersson och Jenni H Åsberg har så gott som alla tävlingshästar ute till start de närmaste dagarna. Vi börjar på Bollnäs.

Höjdpunkten är Bollnäs som kör tävlingar med spel på V75 och riktigt fina lopp. Tomas och Jenni har fem hästar till start och det börjar med Barry Wadd som startar i ett försök till amatör-SM med Emil Parhans som kusk.

Barry har gått bra i de senaste loppen och satt fast senast och vann gången innan. Nu ser han ute att vara ute i ett lämpligt lopp, låt vara med en kusk som inte kört lopp på länge.

“Det ska nog gå bra. Emil är lugn och säker. De bör kunna vara bland de tre första och löser det sig någorlunda ska Barry ha en vettig segerchans”, tycker Tomas Pettersson.

Ella Pace har också visat bra form på senare tid och vann näst senast mot lite enklare motstånd. I den förra starten spurtade hon bra i Diamantstoet på Solvalla. Hon har full form, men från det här läget finns en viss galopprisk. Hon står också lite hårt inne och får starta eftersom det är på hemmaplan. Tomas tycker att det är realistiskt att förvänta sig att hon ska kunna bli trea, fyra eller femma.

Quantum Estelle satt fast länge på Solänget i lördags och spurtade bra när hon fick fritt. Nu har hon ett bra smygläge och står bättre inne, men möter ändå bättre hästar.

“Även här är jag nöjd om vi hamnar någonstans på tredje, fjärde eller femte plats”, säger Tomas.

Ajlexes Leif kommer från vinst i försök och final i Tillmansduellen, då över kort distans. Nu är det medeldistans i klass 2 inom STL (Svenska Travarligan) som gäller. Spår sex bakom bilen har förvandlats till spår fem bakom bilen, men det är några snabba innanför och det kan bli svårt att nå ledningen tror Tomas:

“Han har gått framåt för varje start och tränar lika bra som tidigare. Han är startsnabb och jag kör en bit från start så får vi var vi kommer ner. Han kan kanske ta en plats om vi får ett vettigt lopp.”

Bollnäs avslutas med Sidney Crosby i ett treåringslopp. Han har gått jämnt och bra hittills och nu har hamnat långt ut på vingen.

“Men kommer vi bara ner i ett vettigt läge hänger han med och jag tror att vi kan bli trea, fyra. Han har börjat äta bättre och lagt på sig lite så att vi har kunnat träna lite hårdare. Förhoppningsvis ger det en positiv effekt.”

Alla hästar som startar på Bollnäs kommer att gå med samma utrustning och balans som i de senaste starterna.

Upptakt på Valla och Bergsåker

Thelma M.M. i ett fint tvååringslopp på Solvalla ikväll och Bel Canto i ett treåringslopp på Bergsåker på torsdag. Det är upptakten inför helgen då det blir full rulle på Bollnäs och på Romme. Mer om det senare i veckan.

Thelma M.M. har fått spåret längst ut i ett Breeders Crownlopp för tvååringar. Hon blev trea senast i ett liknande lopp och Tomas Pettersson tycker att hon trots läget är lite lågt rankad inför kvällens start.

“Det ska bli roligt att vara med. Hon känns väldigt fin.”

Bel Canto snubblade till och höll på att gå i backen senast på Gävle. Tomas tog upp och utgick. Bel Canto har kollats upp på alla upptänkliga sätt utan att det gått att hitta någon riktigt bra förklaring. Därför får han prova igen. Den här gången från tillägg från vanskliga spår fyra i volten och meningen är att han ska gå i ryggar.

“Eftersom vi inte hittat något fel på honom har han tränat på som vanligt och han känns som vanligt. Håller han sig frisk kommer det här att bli en bra häst. Fungerar det nu startar vi på några månader till innan det blir vinterträningen med sikte på fyraåringssäsongen. Han har lugnat ner sig lite och jag tror att han ska kliva iväg felfritt i starten, men jag ligger lågt till vi sett att han fungerar”, säger Tomas.

Lunch i Sundsvall

Idag lunchtrav på Bergsåker med Global Wildlife och Kimbee Crown. På fredag monté för Maracanazo och kval för Older Than Bran respektive premie för Sara K.M.E i Bollnäs. Som grädde på moset V75-start för Quantum Estelle på Solänget i Örnsköldsvik på lördag dit R.K. Rapida också åker.

Global Wildlife står start i ett riktigt långlopp med bara sju hästar. Han gick bra senast över 2 600 meter när han blev femma och Tomas Pettersson tycker inte att han är chanslös idag.

“Hästarna på tillägg är givetvis hårdare, men på papperet ser inte motståndet så farligt ut. Sköter han sig ska vi vara på plats.”

Kimbee Crown går också ut över långdistans. Senast avslutade han snabbt till en knapp seger. Från spår åtta bakom bilen måste Tomas försöka hitta ner i ett bra läge.

“Kommer vi bara ner hyggligt ska vi kunna vara en bit fram. Han fortsätter att träna bra.”

Både Global Wildlife och Kimbee Crown kommer att gå med samma utrustning och balans som i de senaste starten.

Maracanazo spurtade bra till en andraplats i förra starten som också var i monté. Nu möter han ungefär samma hästar och Jenni H Åsberg kan nog lotsa honom till en ny segerstrid på Bollnäs om det stämmer på vägen.

På lördag börjar det med R.K. Rapida på Solänget som startar i ett högt doterat stolopp utanför V75. Hon satt fast senast och blev fyra med krafter kvar. Hon var fin i ett jobb igår måndag.

“Trots att det är mycket pengar att köra om tycker jag inte motståndet ser så avskräckande ut. Med rätt ryggar bör vi kunna vara bland de tre första.”

Quantum Estelle vann senast på ett imponerande sätt. Nu står hon med 20 meters tillägg i ett stolopp och möter några som Tomas tror kan bli svåra att slå.

“Hon har haft smygform en längre tid och i den senaste starten blommade den ut. Hon har varit fin efter den urblåsningen, men hon tål nog inte att göra lika mycket grovjobb som förr. Innerspår på 20 är ett bra smygläge.”