Nyheter

Thelma i hetluften

Helgen närmar sig och som vanligt är det fullt med tävlingsdagar före och efter. Höjdpunkten är Thelma M.M. som går ut i ett Klass-2 lopp när Hagmyren arrangerar tävlingar med spel på V75 på lördag.

Men det börjar i kväll när Avantis Red Witch startar från ett svårt utgångsläge i ett i Maharajahs stoserie på Gävletravet. De senaste starterna har hon slutat oplacerad.

“Men hon har normal form. Från det här läget får vi dock försöka slinka ner och sköter hon sig och tar en slant är vi nöjda”, säger Tomas Pettersson.

Imorgon fredag kör Solvalla eftermiddagstävlingar och Barry Wadd ska göra ett nytt försök i monté med Jenni H Åsberg i sadeln. Senast hoppade han omotiverat i just monté.

“Han är i fin form och håller han sig bara i trav borde han ha en bra chans att vara en bit fram.”

Ajlexes Elise laddades för Stochampionatet med en träningsperiod i maj och sedan försök i Breeders Crown och försök i Stochampionatet. Planen höll inte. Hon blev oplacerad i båda loppen. Nu har hon fått bra läge i ett jämnt fält med fyraåriga ston.

“Jag blev lite besviken på att hon inte var bättre när hon fick möta tuffare motstånd. Jag hoppas att hon presterar som i våras när hon nu går ner i klass. Men jag är lite osäker på formen. Är den bara normal bör hon ha en hygglig chans från det här läget”, säger Tomas.

Elise kommer att återgå till att gå med skor runt om.

På lördag väntar så Hagmyrens stortävlingar. Innan STL-loppen och V75-spelet drar igång ska Nice Knight vara med i ett vanligt lopp över kort distans. Han har gått riktigt bra i de senaste starterna utan att få sätta pricken över i. Han kommer att gå barfota runt om igen och från spår två bakom bilen bör han få ett bra lopp.

“Han har blivit bättre och bättre för varje start och allt verkar bra med honom och han borde göra ett bra lopp även om det är lite tätt mellan starterna. Vi får se hur han öppnar och om vi når spets. Gör vi det utan att det kostar för mycket kan det vara aktuellt att prova att köra där. Det ska bli spännande.”

Thelma M.M. vann ganska lätt när hon satte banrekord senast på Bollnäs över kortdistans. Nu står hon perfekt inne i Klass-2 och har fått perfekt läge över kortdistans.

“Hon är ganska kvick ut så vi får se om vi kan ta ledningen. Vi kör barfota bak som förra gången och bland de tre första borde vi kunna vara.”

På söndag väntar Dannero där Höstboballerina och Vide Viking möts Svensk Travsports kallblodsserie.

Höstboballerina har varit oplacerad i de senaste fyra starterna, men den senaste starten var ett fall framåt.

“Hon höll sig i trav när hon gick ute i spåren. Nu är det inte värsta motståndet. Kommer vi bara till ska vi kunna vara bland de tre första.”

Vide Viking har startat sporadiskt men tränat kontinuerligt. Han brukar nöta på till en placering och Tomas har inte högre förväntningar inför Dannerostarten där Henrik Svensson kör.

“Han känns ganska fin i träningsjobben. Men här jagar han lite pengar i första hand.”

På måndag startar Sara K.M.E. i ett fyraåringslopp för ston från spår fem bakom bilen på Bergsåkers lunchtrav. Hon har formen i zenit men satt hermetiskt fast senast på Solänget.

“Här står hon bra inne, men motståndet blev tuffare än jag trodde och jag får köra lite på chans. Stämmer det på vägen ska vi kunna vara på plats.”

Cab Frontline är ute över passa långdistans och har gått bra i de senaste loppen och verkar ha hittat rätt igen efter en urblåsning på rikstoton.

“Han har nått harmoni igen. Det ser ut att vara ett lämpligt lopp och jag tror nog att han runda de flesta. Eventuellt blir det barfota runt om.”

Efter Bergsåker väntar Rättviks kvällstrav där Dreamy Frontline får spår ett bakom bilen.

“Hon har gått bättre och bättre och vi borde få ett bra lopp där vi kan smyga med och ta det vi kan få.”

Samma sak gäller My Gifted My som fått ett bra läge över passande kortdistans.

“Han är bra i ordning och vi smyger med och tjänar lite pengar”, säger Tomas Pettersson.

Nytt försök för Martinn

Efter en framgångsrik helg väntar Rättvikstravet på måndagkväll där Martinn ska göra ett nytt försök att ta sig runt felfritt.

Martinn har fått vanskliga spår fyra i startvolten. Men Tomas Pettersson har inte givit upp hoppet om felfri avgång.

“Senast blev han störd till galopp och han känns rätt fin i träningen. Jag är nöjd om han håller sig i trav och tar en placering.”

Nisse på hemmaplan

Idag kör Bollnäs lunchtrav och stallet mobiliserar fem hästar. Tomas Pettersson kör NIce Knight och Thelma M.M., Jenni H Åsberg rider G.G. Ojjdo och Kontur, medan Lolee Rockza som möter Thelma får Ulf Eriksson i sulkyn.

Nice Knight avslutade bra senast och har läge för att komma bakifrån igen i ett ganska jämnt lopp där Nisse kommer att vara en av de mer betrodda. Det blir barfota runt om igen.

“Allt verkar bra med honom och han har gått allt bättre i loppen. Han tål inte att gå själv ute i spåren, men klaffar det är han en bit fram”, säger Tomas.

G.G. Ojjdo får prova monté igen och står lite tufft inne i loppet från 40 meters tillägg på kortdistans.

“Han gick bra igen senast och känns fortsatt fin. Det kan vara nyttigt med en 1600 urblåsare med ryttare inför kommande starter.”

Thelma M.M. och Lolee Rockza möts i ett stolopp över kortdistans. Thelma har bäst form och läge.

“Thelma var bättre senast och från spår två bör vi få ett fint lopp och kunna vara med och göra upp om segern. Det blir barfota bak. Rockza var också förbättrad senast men från spår åtta blir det knepigt och vi får vara glada om det blir en placering. Rockza går barfota runt om.”

Som avslutning ska Kontur debutera i monté och kanske kommer han att gå som tåget när han slipper en vagn bakom. Senast slog han i amerikavagnen rejält med galopp och diskning som följd.

“Den starten är bara att glömma. Han kändes fin innan galoppen och tränar helt okey. Det ska bli intressant att se vad han göra i monté. Vi kommer att prova honom bakom bilen före tävlingarna för att se hur det fungerar”, säger Tomas.

Kontur kommer att gå barfota bak.

Elise kvalar till Stochampionatet

I skrivande stund rullar transporten med Ajlexes Elise mot Axevalla i Skara för kval till Stochampionatet. Imorgon kvalar Maverick Meerkat på Bollnäs och på söndag åker en hel armada till Solänget i örnsköldsvik. På tisdag väntar Derbykval med Alfred R.G. i Östersund.

Elise möter stenhårt motstånd, men har fått spår ett bakom bilen och Tomas Pettersson tror att det kan bli en hygglig placering.

“Vi har ju siktat mot det här loppet en längre tid och lagt upp träningen för det och låtit bli att starta. Jag blev lite besviken över att hon inte var bättre i Breeders Crownförsöken på Midsommardagen i Rättvik. Men hon hade tränat rätt tungt före och behövde nog lite fart i benen. Allt känns hursomhelst bara bra och vi har fint läge för att kunna nå en fin placering. Vi maxar med barfota runt om och norskt huvudlag.”

Maverick Merkat är en talangfull tvååring.

“Han är fin eftersom vi kvalar redan nu. Men kvalet får bli en test på hur långt kommen han är och om det kan bli start redan som tvååring.”

Till Solänget lastar stallet hela sex hästar. Först ut är Matadoren Eme som har springspår på kortdistans och gör det bra i varje start.

“Det ser ut att vara rätt så bra förutsättningar och han kan nog vara med och slåss om segern.”

Höstboballerina har inte startat på ett tag då hon kommit upp i klasserna efter några fina placeringar och haft lite svårt att hävda sig mot det tuffare motståndet. Nu har hon hamnat längst bak på tillägg i ett stolopp och Tomas ligger lågt.

“Det blir svårt att ta en framskjuten placering härifrån. Jag siktar i första hand på att hon ska göra ett bra lopp och gå felfritt.”

Sara K.M.E. har spår ett från tillägg i ett fyraåringsglopp för ston. Hon har gått bra i de fyra senaste starterna.

“Allt verkar bra och stämmer det bara lite på vägen är hon med och gör upp om segern.”

Tomas har samma kommentar om Bellis Frontline som startar från spår två i ett stolopp som avslutar tävlingarna på Solänget.

Dessförinnan gör Cab Frontline ett nytt försök att komma tillbaka till formen som han var i på försommaren. Loppet senast var ett fall framåt där han höll sig trav och blev trea.

“Han är på rätt väg och möter visserligen några bra hästar, men han är inte så dålig själv när han håller sig till trav.”

Katrine Hill galopperade direkt bakom bilen senast och fick sedan gå ett snabbjobb. Nu är det voltstart och hon har spår tre i tilläggsvolten i ett treåringslopp för ston.

“Hon kändes fin och blir bättre och bättre. Jag räknar med att hon är en av dem som kan vinna det här loppet.”

Den enda större förändringen i utselningen på Solänget är att Bellis Frontline ska gå med norskt istället för helstängt huvudlag eftersom hon startar från snäva spår två.

På tisdag ska Alfred R.G. få sitt elddop i Derbykvalen på Östersund.

“Han har blivit bättre och bättre, men räcker knappast mot de bästa. Han kan få lite hårdhet som kan vara nyttig längre fram. Vi chansar lite och rycker skorna så får vi se om det fungerar”, säger Tomas Pettersson.

Ojjdo i hetluften igen

Rättvikstravet kör traditionsenligt på måndagskvällarna under juli och G.G. Ojjdo är tillbaka i hetluften efter att ha fått en återhämtning efter starterna på rikstoton i Östersund och Boden. Dreamy Frontline kan vara långt fram i ett treåringslopp för ston.

Hon har blivit stabilare och blev fyra senast på en skaplig tid. Tomas Pettersson tycker att hon utvecklats åt rätt håll.

“Hon har blivit bättre och bättre, men det brukar dyka upp någon som är riktigt bra i de här loppen så det kan bli svårt att vinna.”

G.G. Ojjdo vann först en skrällseger i Östersund och tjänade 220 000 på ett bräde. Sedan blev han fyra i Boden veckan efter.

“Han gick bra då också i ett taktiklopp, men taktade ur lite när jag skulle avgöra på upploppet. Han möter tuffa hästar hela tiden, men kan nog vara bland de tre första här.”

Barry i monté

Lindesberg ikväll och Barry Wadd som vann senast i Oviken provar monté. Imorgon väntar Bergsåker för Kontur och på fredag kör Bollnäs och stallet selar ut Lolee Rockza, My Gifted My och Martinn. Vide Viking ska kvala i monté och tvååringarna Edflower och Edsinette, som det fortfarande går att köpa andelar i, ska gå premielopp.

Barry vann lätt från ledningen senast, men motståndet är tuffare nu och det är tätt mellan starterna.

“Han är bra i ordning. Vi får se hur Jenni kan lotsa honom nu. Det är lite svårt att bedöma vilken chans han har”, säger Tomas Pettersson.

Kontur vann också lätt från spets i sin senaste start på Solänget. På Bergsåker har han läge för spets igen.

“Han borde ha blivit bättre med det förra loppet i kroppen. Det ska bli intressant även om det är betydligt tuffare motstånd nu.”

På Bollnäs är det breddtrav och Jenni H Åsberg sitter upp bakom hästarna.

Lolee Rockza har fått ett kanonläge bakom bilen, My Gifted My bör också kunna få ett fint lopp. Båda över kortdistans.

“Båda har hygglig form och bör bör kunna ta en plats”, tror Tomas.

Martinn är ett osäkrare kort. Han blev diskad i debuten. Men nu blir det ny utselning.

“Vi provar med ny käk och han tränar bättre och bättre. Men i hans fall är felfritt prio ett.”

I premieloppet selar Tomas och Jenni ut två fina ston, Edflower och Edsinette. De är andelshästar och det finns några andelar kvar för den som vill köpa in sig. En tjugondel kostar 6 000 kronor.

Intresserad? Ring Tomas eller Jenni.

Östersund och Rättvik på samma dag

Efter en hyfsad helg fortsätter tävlandet idag med att Cab och Dreamy Frontline åker till Östersunds lunchtrav. Senare ikväll startar Nice Knight och Bellis Frontline i Rättvik. Alla har halvchans. Imorgon kan Alfred R.G. vinna på Hagmyren om han håller sig i trav.

Cab Frontline var med om en riktig urblåsning på Umåkers STL-omgång i maj. Efter det har han galopperat i de senaste starterna, senast från start.

“Han gick bra efter galoppen och nu är det startbil vilket gör det lättare att få honom att gå felfritt. Det är vad det handlar om i första hand”, säger Tomas Pettersson.

Dreamy Frontline tog ett kliv framåt när hon blev fyra på Solänget efter att ha suttit fast i rygg på ledaren.

“Hon är på rätt väg, vi får se hur långt det kan räcka idag.”

På Råttvik startar Nice Knight i ett försök i Dalamästaren. Han hade tur i kusklottningen och fick Oskar J Andersson i sulkyn från spår sex bakom bilen.

“Senast hamnade han på mellanhand. Han känns fin i jobben och borde vara på gång. Nu är läget hyggligt och vi fick en bra kusk. Hittar de bara ett bra läge ska han ha en hygglig chans. Det barfota runt om för första gången.”

Bellis Frontline har varit bra i de senaste starterna utan att vinna.

“Idag ser det ganska lämpligt ut och även om hon inte vinner på beställning tror jag lite på henne den här gången”, säger Tomas Pettersson som hunnit till Rättvik från Östersund och kör Bellis.

Alfred R.G. gick felfritt i fyra omstarter senast. Men i den femte, när fältet kom iväg blev det galopp. Sedan kom han tillbaka till en andraplats. På Hagmyren imorgon väntar spår fem bakom bilen och håller han sig bara i trav ska han kunna vara med och göra upp om segern igen.

“Det är visserligen lite tuffare motstånd nu. Men han är på rätt väg. Han kan dock inte kosta på sig en galopp den här gången om vi ska vara med en bit fram.”

Barry i Oviken

Sommar och juli, då är det start varje dag framöver. Idag Hagmyren för Lolee Rockza, imorgon Oviken för Front Pace och Barry Wadd som nog är helgens bästa chans och STL-finaler på Färjestad där The World Is Mine tyvärr fått iskallt läge. På söndag hemmaplan på Bollnäs för Katrine Hill som kan ta en plats, för Matadoren Eme som har läge för spets och slut och för Thelma M.M. som söker den rätta formen. Sedan rullar det vidare i nästa vecka, men det återkommer vi till.

Lolee Rockza lyckades snubbla till och få ett sår när hon klev ur transporten och blev struken. Nu startar hon i Juniorchansen med Lucas H Wikström i sulkyn. Tyvärr blev det bakspår på tillägg.

“Hon har inte stått över i träningen, men läget är ruttet och Lucas får försöka ta det han får. Formen är svårbedömd och hon kommer att gå med skor den här gången”, säger Tomas Pettersson.

Tomas är avstängd fram till söndag så Jorma Kontio kör The World Is Mine på Färjestad och Jenni H Åsberg Front Pace och Barry Wadd i Oviken.

Front Pace gick bra senast mot hårdare motstånd och blev femma. Nu har han spår ett i volten och borde få ett bra lopp.

“Han gjorde en bra prestation senast och läget är bra. Han borde kunna vara med i segerstriden.”

Barry Wadd kom inte till riktigt senast i Östersund. Tomas tror att det kommer att gå bättre nu.

“Jag valde fel väg senast. Motståndet ser lämpligt ut nu och han borde vara med och göra upp om segern.”

The World Is Mine är i toppform och gick i mål med krafter kvar i Boden.

“Men det är finaler och han fick sämsta spåret så jag får ligga lågt. Tar han en placering är jag nöjd.”

På söndag när Bollnäs kör får Tomas sitta upp igen och först ut är Katrine Hill som senast blev sexa.

“Hon gick en fin tid och det är tufft ibland i treåringsloppen. Nu möter hon äldre hästar och det kan faktiskt vara lättare ibland. Det ser inte så tufft och även om vi hamnade långt ut bakom vingen kan vi kanske vara bland de tre första.”

Matadoren Eme gick bra senast utvändigt och höll bra till en fjärdeplats. Nu har han läge för spets.

“Väl där får vi se hur långt det räcker, men det är väl inte omöjligt att det räcker hela vägen.”

Thelma M.M.,som pullade bort krafter senast, startar i ett fyraåringslopp för ston från spår tio bakom bilen.

“Hon har svårt att hitta den riktiga kraften till slut. jag hoppas vi kan hitta den riktiga toppformen och provar med norskt nu för att hålla henne lugnare från början. Loppet ser ganska lämpligt ut”, säger Tomas Pettersson.

Vardag på Solänget och Gävle

Efter Midsommarhelgens större tävlingar väntar vardagen igen. Ikväll ska Kontur och Dreamy Frontline försöka ta framskjutna placeringar på Solänget. Imorgon väntar lunchtrav på Gävle för Aspen Broline och Avantis Red Witch. Ett gemensamt drag för de tre första är otur i spårlottningen. Spår fem i voltstart är ingen höjdare.

Kontur är ute över kortdistans med voltstart. Han har inte startat på ett tag, men har tränat rätt så bra och har kapacitet för att kunna vinna ett sådant här lopp. Men Tomas Pettersson ligger lågt:

“Läget är byngligt och han har inte startat på så jag är osäker. Men skulle det fungera från början och han är som han varit ska han kunna vara med och göra upp om segern.”

Dreamy har samma utgångsläge över medeldistans. Hon har bara gjort två starter och inte visat så mycket än.

“Hon är bättre än vad hon tävlat hittills. Men från det här spåret handlar det först och främst om att köra felfritt. Men skulle det klaffa är hon inte så tokig. Dock stor galopprisk.”

På Gävle är utgångsläget exakt detsamma för Aspen. Han är fortfarande lite opolerad och senast tröttnade han. Möjligen beroende på att det blev lite för tätt mellan starterna. I starten innan var han duktig som trea.

“Vi får hoppas att den förra starten var ett olycksfall i arbetet. Nu är det viss galopprisk från början. Jag hoppas vi kommer iväg felfritt och då ska han få ett schysst lopp. Han är bra i ordning.”

Avantis Red Witch har fått spår sex bakom bilen i ett försök i Maharajahs stoserie över kortdistans. Hon har fått hämta andan ett tag och är pigg och glad i träningen.

“Jag tror att det är positivt att hon varit från tävlandet ett tag. Jag kommer att köra så for det går från start. Hamnar vi bra till ska hon kunna vara bland de tre första i ett jämnt fält”, säger Tomas Pettersson.

Midsommar och Elise i hetluften

Midsommarhelgen innebär alltid tävlingar i Rättvik och på Hagmyren och stallet startar hela helgen. Störst och tuffast uppgift står Ajlexes Elise inför på Midsommardagen, tyvärr från ett uselt läge.

Först ut är Front Pace imorgon kväll. Han har fått innerspåret i andra ledet bakom bilen. Något som Tomas Pettersson är nöjd med.

“Det är ett bra smygläge och formen är bra, även om det har varit lite dålig utdelning på slutet. Vi kan nog ta en plats om det stämmer på vägen.”

På Midsommarafton bär det av till Hagmyren där Cab Frontline startar med 40 meters tillägg över långdistans. Han var riktigt bra innan han fick en riktig urblåsning på V75 och till slut galopperade. Sedan blev det galopp även i nästa start.

“Det tror jag berodde på att starten Umåker satt i skallen på honom. Efter det har han fått ta det lugnt och blivit behandlad. Nu känns han stark och bra i jobben och vi backar bandet och går tillbaka till skor och öppet huvudlag. Det är en bra häst, men det viktigaste i den här starten är att han fungerar.”

Sara K.M.E. har blivit bättre och bättre för varje start. På Hagmyren startar hon i ett fyraåringslopp för ston, men har tyvärr fått spår åtta bakom bilen.

“Vi är nöjda med hennes utveckling i år. Hon är jättefin men från det här utgångsläget får vi ligga lite lågt. Vi kommer att prova barfota bak.”

På Midsommardagen startar Alfred R.G. i Zorn-loppet i Rättvik. Ett klassiskt fyraåringslopp för kallblod. Alfred är snabb, men galopperar ofta. Senast vann han trots galopp, men det har han inte råd med nu från 40 meters tillägg.

“Han blir bättre och bättre men är fortfarande osäker. Den här gången måste han hålla sig i trav hela vägen om vi ska vara med i matchen. Han vinner inte med en galopp på vägen.”

Ajlexes Elise har gått riktigt bra under våren med fyra raka vinster. Nu väntar ett riktigt elddop i ett försök i Breeders Crown där hon möter några av de bästa stona i fyraåringskullen. Testet blir inte lättare av att hon fått spår åtta bakom bilen.

“Hon satt fast med allt sparat senast och det känns som att hon är bra i ordning. Det är nog nyttigt för henne att testa mot hårdare motstånd. Men läget är ruttet så jag måste nog ligga lågt”, säger Tomas Pettersson.