Nyheter

Hektisk veckända

Torsdag och fredag bjuder på starter i Gävle, Östersund och Bollnäs. En rad hyggliga chanser där Ajlexes Elise kanske har bäst möjligheter att vinna på Bollnäs om hon klarar av att hålla sig i trav från början.

Men det börjar med lunchtrav i Gävle under torsdagen och Front Pace gör sin första start i år. Han skulle ha startat för en vecka sedan, men tävlingarna i Bollnäs blev inställda på grund av tjällossning. Han har springspår från tillägg över långdistans. Tomas Pettersson tror att det kan bli svårt att vinna.

“Han kanske behöver ett lopp för att komma i toppform. Han får gå med skor och jag kommer inte att ge mig ut i spåren allt för mycket. Vi hoppas att han har en del att hämta i år och att han kanske kan bli trea, fyra här.”

Nice Knight skulle också ha startat på Bollnäs inställda tävlingar. Han har gjort en start i år då han blev störd på sista bortre långsidan när han var under avancemang. Nu hart han spår ett i startvolten och ska vara med i täten från början.

“Det tror jag gynnar honom, men motståndet är lite tuffare och han måste vara klart bättre än senast om han ska vara med i segerstriden. Han känns bra, men är svår att bedöma eftersom han är ganska flegmatisk i träningen.”

R.K. Rapida har fått ovanan att galoppera i första kurvan, vilket hände igen i senaste starten. Nu är hon med i ett comebacklopp och borde kunna ta en framskjuten placering om hon håller sig i trav.

“Hon är ingen osäker häst egentligen och borde kunna gå felfritt. Då borde vi kunna vara med en bit fram med det här sällskapet”, säger Tomas.

Efter att ha studerat Google Maps avstod han från att kasta sig i bilen efter lunchtävlingarna i Gävle för att köra i Östersund på kvällen. Det skulle ha inneburit hemkomst fram på småtimmarna och en ganska jobbig fredag med körning i Runemo innan kvällstravet i Bollnäs.

Nu åker Jenni H Åsberg till Östersund för att köra My Gifted My och med G.G. Ojjdo som Ulf Eriksson sitter upp bakom.

My Gifted My har perfekt spetsläge med spår ett i startvolten över kortdistans.

“Han har bra form och kommer att gå barfota fram om banan tillåter det i Östersund vilket är en klar fördel i så fall. Stämmer det borde han kunna vara bland de tre första.”

G.G. Ojjdo är en inte helt lätthanterlig herre även om det blivit mycket bättre när han fått tävlingsrutin. Ulf Eriksson kör för första gången och Tomas är inte orolig för att det inte ska gå bra.

“Ulf är lugn och trygg. På banan är det inte så farligt. Det är mer när han ska av och på och ljuset varierar på kvällarna som han kan bli stressad. Nu blev det ett ganska hårt lopp. Vi får se hur långt det räcker.”

På fredag kväll blir det ingen långresa när Bollnäs kör. Först ut på hemmaplan är Ajlexes Elise som vann efter en resa i dödens senast. Nu har hon fått spår fyra i tilläggsvolten vilket inte är idealiskt eftersom det är ett knepigt startspår och en viss galopprisk föreligger.

“Hon har varit duktig i varje start i vår träning och det var kul att hon fick utdelning med en vinst senast. Hon står bra inne och motståndet är inte så farligt, håller hon sig bara i trav kan det nog bli vinst igen.”

Kontur uppträdde mycket märklig i den senaste startern där Tomas fick utgå och han fick startförbud i tio dagar. Han har kollats upp utan att det gått att hitta några fel.

“Vi har kört rejält hemma och han kan inte kännas bättre än vad han gör. Därför provar vi igen. Men med tanke på insatsen senast måste jag ligga lågt till han visar att han är okey igen. Vi ändrar från blinkers till ett vanligt helstängt huvudlag.”

Avantis Red Witch ska prova i monté igen på Bollnäs. Hon har bra form och satt fast på Solvalla i monté för Jenni H Åsberg som rider igen.

“Hon går in i mål och det ska bli spännande att se vad hon kan göra om hon kan smyga och spurta på slutet. Hittills har det inte stämt riktigt i monté.”

Slutligen startar Bellis Frontline i ett försök i lärlingsserien Wången Cup med stjärnskottet Magnus A Djuse i sulkyn. Utgångsläget är inte det bästa och hon står ganska hårt inne i loppet och har inte startat på ett tag.

“Läget är bökigt men vi har i fall en bra kusk. Jag hoppas att han hittar en bra rygg åt henne. Sedan får vi se hur långt det räcker”, säger Tomas Pettersson

Lunch på Bergsåker inleder späckad vecka

Whynot Me och Höstboballerina är nog inte veckans bästa chanser när de startar på Bergsåkers lunchtrav under tisdagen. Realistiskt är det placeringar som kan bli resultatet av resan till Sundsvall. Senare under veckan väntar en rad starter på Gävle, Östersund och Bollnäs, men det återkommer vi till.

Whynot Me har varit tvåa i två comebacklopp i de senaste starterna. Nu väntar hårdare motstånd över långdistans från bakspår. Tomas Pettersson ligger lågt.

“Han har gått rätt så hyggligt i de senaste starterna. Men vi får se hur långt det räcker här. Det är knappast något för vinnarspelarna.”

Höstboballerina har mycket fart i benen och avslutade fjolåret med två raka segrar. Första starten i år renderade i en startgalopp och ett snabbjobb bakom fältet efter den malören. Nu har hon begåvats med knepiga spår fem i volten och därmed risk för startgalopp igen.

“Hon är stor och det kan bli knepigt att få runt henne felfritt. Hon har klarat spår fem tidigare, men då var det inga hästar utanför på springspår. Men klarar hon bara inledningen så står hon bra inne i loppet och hon kändes fin efter galoppen senast. Trea, fyra ska vi kunna vara om det inte blir några missöden”, säger Tomas Pettersson.

Vinstchans för Barry på Romme

På lördag kör Romme STL-lopp med spel på V75 och Barry Wadd ska vara med i segerstriden i ett högt doterat ramlopp. Men dessförinnan ska Cab Frontline och Avantis Red Witch starta på Solvalla ikväll. På fredag kör Bollnäs och Front Pace gör comeback, Lolee Rockza ett nytt försök liksom Nice Knight och R.K. Rapida jagar pengar.

Cab Frontline var lite seg i sin comeback senast på Östersund . Men han har tränat bra och är pigg så ikväll blir det ett nytt försök på Solvalla. Läget är bra och motståndet inte alltför avskräckande.

“För att vara på Solvalla ser det inte så svårt ut. Han borde vara bättre med ett lopp i kroppen. Men jag får ligga lite lågt till han visat att han är tillbaka i toppform”, säger Tomas Pettersson.

Avantis Red Witch har fått spår sex bakom bilen i ett kortlopp. Formen är bra och senast gick hon i mål med lite krafter kvar.

“Vi har nog hamnat lite väl långt ut på vingen för att nå ledningen. Det gäller att hitta ner i ett bra läge, då borde vi kunna vara trea, fyra.”

Front Pace har behandlats och fått en andhämtningspaus, men på Bollnäs fredagstrav är det dags för comeback från ett bra läge över långdistans.

“Hästarna har varit lite sega när de kommit ut efter en träningsperiod. Jag kommer att köra snällt och ladda inför mars när han kan gå barfota igen.”

Lolee Rockza blandar hyggliga prestationer med sämre. Senast var det inget vidare, starten innan godkänt. Nu möter hon ston som inte gjort så strålande insatser på senare tid och läget är bra.

“Skulle hon ha vaknat på rätt sida borde vi kunna ta en skaplig placering.”

R.K. Rapida galopperade senast i första sväng. Hon har kanonläge men är känslig i första kurvan och det kan vara svårt för Tomas att utnyttja sitt andraspår bakom bilen över kortdistans.

“Hon har skaplig form. Jag kommer att försöka hitta ner i en bra rygg och köra för att tjäna så mycket pengar som möjligt.”

Nice Knight gick fort på sista bortre långsidan i sin comeback innan han blev störd och inte hade lust att ta i igen efter det. Nu har han spår två i startvolten som bara har fyra hästar.

“Han var lite seg och jag hoppas att han ska vara bättre nu. Jag tror att det finns en hel del kapacitet i honom bara han släpper till. Vi får se om jag kan ta spets. Jag har inte tänkt så långt ännu.”

Barry Wadd startar från 20 meter i ett lopp med 100 000 kronor i förstapris på Romme. Han är i bra form och fick stryk av en bättre häst senast på Bollnäs.

“Nu ser det väl ut att vara några bra emot, men han är inte så dålig själv och klarar av att gå i spåren en bit. Om vi inte hamnar för illa till ska vi vara med i segerstriden”, säger Tomas Pettersson.

Platschanser i veckan

My Gifted My ikväll på Gävle, Lolee Rockza och Avantis Red Witch på Bergsåker imorgon och Ajlexes Elise på Romme. Alla med platschanser om de har lite tur med positionerna.

My Gifted My överraskade med att galoppera i montéloppet senast. Nu väntar kortdistans och sulky med Jenni H Åsberg i sulkyn. Han är startsnabb och från spår sex bör han kunna få ett bra lopp.

“Jenni trodde att han hoppade över en banmarkering som släppt förra förra gången. Formen är hygglig och motståndet inte allt för tufft så en placering bör han kunna ta”, säger Tomas Pettersson.

Lolee Rockza och Avantis Red Witch har gått bra i de senaste starterna, men möter bra hästar och har fått bakspår, Rockza på långdistans och Red Witch på kort.

“De får smyga med och se vad de kan få.”

På fredag kör Ulf Eriksson Ajlexes Elise på Romme eftersom Tomas och Jenni åkt på en kort fjällsemester över helgen. Senast satt hon fast till 300 kvar och gick sedan fort till en tredjeplats.

“Hon har utvecklats för varje start. Hittar hon ner i slagläge och får spara speeden kanske hon kan vara med en bit fram, men det krävs lite tur”, säger Tomas.

Alla fyra har tränat normalt och känns bra. Det blir inga ändringar i balans eller utrustning i veckans starter.

Bra chanser i helgen

Cab Frontline, Höstboballerina och G.G. Ojjdo i Östersund på fredagskvällen. Sedan söndag eftermiddag hemma på Bollnästravet för Whynot Me, Barry Wadd, Kontur, Gossip´s Lord, R.K. Rapida samt kval för Aspen Broline och Martinn. Alla kan kanske inte vinna, men de flesta har kapacitet och form för att vara med i segerstriden.

På Östersund är alla tre högt rankade och Cab Frontline gick bra i slutet av förra året. Han har inte startat på ett tag men tränat bra. Vad han kan göra i Östersund är lite svårt att veta enligt Tomas Pettersson.

“Han är inte vässad, men det är en häst som det finns utveckling i. Han är lite opolerad ännu, lite tveksam i ryggar och trög i tempoväxlingar så det finns en del att göra. Han har varit rejäl i varje start för oss. Är han likadan nu så är han inte chanslös.”

Höstboballerina står start och har mycket spring i benen, man kan ta till galopp. Hon har fått en liten tävlingspaus efter två raka segrar i december och tränat rejält under mellantiden.

“Det tror jag är nyttigt när hon nu kommit upp i lite högre klass och får möta tuffare hästar. Går hon felfritt borde vi få ett vettigt lopp här, antingen i ledningen eller långt fram. I så fall borde hon vara med bland de tre första. Men hon är inte helt att lita på.”

Lita på det kan man numera göra på G.G. Ojjdo som staplar gedigna insatser på varandra. Senast blev det fel och han hamnade lite väl långt bak när Tomas inte ville köra upp i dödens eftersom Ojjdo fått ett så tufft lopp med tryck flera gånger i ledningen i loppet innan.

“Han gick 23 sista 500 senast och det är så snabbt han springa i trav. Han var inte trött efter det loppet och det ser ut som en passande uppgift nu. Han borde vara med och slåss om segern.”

Hemma i Bollnäs på söndag börjar det med Whynot Me som startar i ett comebacklopp igen. I den senaste starten blev han tvåa med liknande förutsättningar. Jenni H Åsberg kör den här gången.

“Han var duktig senast och gick riktigt bra sista på sista varvet. Motståndet är inte tuffare nu så han borde kunna vara med och göra upp om segern.”

Barry Wadd har två raka segrar i år, men det kan bli knepigt att ta en tredje trots långdistans och få hästar i loppet, tror Tomas Pettersson.

“Det ser ut att vara några bra på start som det kan bli svårt att ta 40 meter på. Men vi får se, han går riktigt rejält i loppen nu.”

Kontur är klart bättre än vad han visat i de senaste två starterna. Senast blev han för laddad bakom bilen och felade bort sig och fick ett snabbjobb bakom fältet. Gången innan satt han fast. I ett litet fält skulle helst Tomas sikta mot spets, men spår för långt ut bakom bilen gör det svårt.

“Tyvärr blir nog D.Day Zet för svårtuggad, särskilt om han får spets. Men bland de tre första ska vi vara. Kontur kommer att gå med blinkers som han har gjort i de tre senaste starterna.”

Nice Knight gjorde några hyggliga insatser som treåring, men sprang och tjurade och har därför blivit valack. Han har gått 19 inför comebacken där han begåvades med sämsta möjliga utgångsläge och dessutom över kortdistans. Tomas Pettersson har ändå inte givit upp hoppet helt.

“Ska man nu få spår tolv bakom bilen så kanske det är i en comeback där det är bra att ta det lite lugnt från början. Han tränar bra och det känns som att han släppt till efter kastrationen. Han är betydligt snärtigare har gått ett snabbjobb på ett bra sätt. Han borde bli nyttig i år och nu slår vi i underläge och hoppas att han fungerar bra och ser hur långt det räcker mot ett inte allt för avskräckande motstånd.”

R.K.Rapida har fått ett bra läge och gått skapligt i de senaste starterna. Men hon står ganska tufft inne i loppet och Tomas är nöjd om hon tar en placering.

Gossip´s Lord är med i samma lopp där han står perfekt inne och fick vara med trots att det kan vara lite för tätt mellan starterna eftersom det blev dåligt anmält. Han har varit riktigt bra i de senaste starterna utan att vinna. Nu blev det uselt läge bakom bilen.

“Men det kanske inte gör så mycket att han fick bakspår. Han har öppnat dåligt på senare tid. Jag tycker att han är en liten luring trots läget.”

Stallet har också två kvalhästar. Tomas kör Aspen Broline och Jenni kör kallblodet Martinn.

“Aspen har tränat bra hela tiden och känns ännu bättre sedan han blev valack i november. Kvalloppet blir en bra genomkörare inför en tävlingsdebut ganska snart.”

“Martinn har lite längre till start, men inte så långt. Det är en fin liten kallblodstravare som vi vill visa upp. Han är till salu och är en jättemysig häst”, säger Tomas Pettersson som också meddelar att alla hästar i helgen kommer att gå med vanlig sulky.

Bra chanser på Bergsåker

Ajlexes Elise och G.G. Ojjdo har chans på seger ikväll på Bergsåker. Imorgon kan Gossip´s Lord vara en luring på Bollnäs där Vide Viking har bra fart om han håller sig i trav och Whynot Me provar igen. På söndag kan My Gifted My ta en placering när han startar i monté på Romme.

Ajlexes Elise har gått bra i sina två första starter i Tomas Petterssons och Jenni H Åsbergs träning. Nu har hon spår två på tillägg i ett lopp där motståndet inte ser allt för avskräckande ut. Hon har tränat bra efter den senaste starten och Tomas tror att hon kommer att göra ett bra lopp igen.

“Jag kör med samma utrustning som tidigare och tror på en bra prestation även om det alltid är svårt att veta hur bra motståndarna är i sådana här lopp när hästarna inte tjänat så mycket pengar ännu.”

G.G. Ojjdo var närmast heroisk som fyra senast efter att ha fått tryck flera gånger i ledningen över långdistans. Nu är det ett halvt varv kortare, vilket är en nackdel, och han möter ett antal ston som tjänat mycket mer pengar.

“Han höll berömvärt senast och jag hoppas på ett lite lättare lopp nu. Då får vi se hur han står sig mot de meriterade ston han möter.”

Bollnäs kör tävlingar imorgon eftermiddag och Gossip´s Lord som var tvåa senast i ett comebacklopp har fått bra läge bakom bilen. Det blir lite tätt mellan starterna, men Tomas tror att det ska fungera.

“Han såg fin ut i träningen i tisdags. Från det här läget kan han vara en liten luring.”

Vide Viking galopperade omotiverat i d en senaste starten, men gick sedan riktigt fort. Det är bara att hoppas att han sätter fötterna rätt från spår två i tilläggsvolten.

“Jag vet inte varför han galopperade senast. Det var ju första starten på ett tag och normalt sett borde han vara bättre nu. Men motståndet är tuffare den här gången. Vi provar norskt huvudlag och jag är nöjd om vi tar en placering.”

Whynot Me är med i comebackloppet efter en längre tävlingspaus. I första hand handlar det om att hålla sig i trav.

“Det har inte varit några större fel på. Han har tränat och ätit morötter. Han är inte att lita på, men skulle han gå bör han kunna göra ett anständigt lopp direkt.”

På söndag tar Jenni H Åsberg My Gifted My till Romme för att rida honom i monté. Tomas tror att det kan bli en placering.

“Han är fin i träningen och brukar gilla att starta från tillägg, snabbstarta och sedan smyga med i rygg och ta sig förbi några på upploppet. Normalt så är han fyra, femma med det här motståndet.”

Dags för Bellis?

Bellis Frontline står på tur för vinst. På Bergsåkers lunchtrav imorgon kan den första segern komma. Vide Viking är med på transporten, men har inte startat på ett tag och kan behöva loppet. På fredag är det lunchtrav på Romme där Barry Wadd har dåligt läge, Avantis Red Witch bättre, Lolee Rockza är svårbedömd och Gossip´s Lord måste rycka upp sig för att kunna vinna.

Bellis Frontline var duktig som trea senast i rikstoton. Nu har hon bra läge i ett litet fält med enbart ston igen. Kortdistans innebär en annan typ av lopp och Svante Båth kommer ut med en italienska som gör sin första start i Sverige. Men Tomas Pettersson tror att det kan vara dags för Bellis att ta sin första seger.

“Hon är fortsatt fin i träningen och har tävlat bra en längre tid. Hon borde stå på tur för vinst. Det verkar vara en viss galopprisk för Båths häst.”

Vide Viking kom in i träning förra året utan att det fanns några större förhoppningar på honom, men han vann tre lopp på 13 starter 2020. Nu har han inte startat på fem veckor och kan behöva lite tempo.

“Han har knatat på lite i backen i lugnt tempo. Han gillar inte att träna hårt. Det är en oansenlig häst som vi fått att prestera långt över förväntan. Var han står nu är svårt att säga.”

Lolee Rockza var dålig senast på Bergsåker och har nu bakspår i tilläggsvolten över kortdistans. Förutsättningarna kunde alltså vara bättre.

“Hon gick bra i starterna innan Bergsåker. Men med den starten på näthinnan är det svårt att säga var hon står. Vi får smyga med och hoppas att hon är som vanligt och det räcker till en hygglig placering.”

Avantis Red Witch och Barry Wadd möts i loppet därefter. Tomas kör Barry och Jorma Kontio sitter upp bakom den Röda Häxan som blev väldigt pigg i monté senast och trött sista biten. Nu har hon läge för spets och att släppa till en bra rygg. Barry vann på ett bra sätt, men har fått spår åtta bakom bilen. Tomas tror att det handlar om att ta placeringarna som tvåa och trea efter favoriten Moses.

“Får Avantis en bra rygg kan hon vara med bland de tre. Samma gäller för Barry om han kan få ett vettigt lopp.”

Gossip´s Lord är med i ett comebacklopp igen. Senast blev han trea med liknande förutsättningar som på fredag. Men från spår åtta bakom bilen kan det bli svårt att vara med i segerstriden

“Han gick anständigt senast och trots läget måste jag nog köra en bit från början. Han är bäst när han får vara med därframme. Men han måste nog rycka upp sig lite för att kunna vara med och slåss om segern”, säger Tomas Pettersson.

Kontur spik på lördag

Ajlexes Elise på Solvalla under onsdagskvällen och G.G. Ojjdo och Kontur på lördag när rikstoton drar in på Bollnästravet. Kontur är en tänkbar vinnare i klass 2.

Men först Ajlexes Elise som startar i ett stolopp som ser jämnt ut på papperet Solvalla. Hon gjorde sin första start i Tomas Petterssons regi i den senaste startern och Tomas var nöjd:

“Hon avslutade bra och har varit fin och laddad efter det. Motståndet är svårbedömt. Jag hoppas att hon sköter sig och kan visa att hon duger och inget tyder på att hon inte skulle göra det.”

På lördag är det V75-spel på Bollnäs och G.G. Ojjdo startar i Andungens Minne i Kallblodsdivisionen över långdistans. Ojjdo har klättrat snabbt upp i klasserna, men fortsatt att hävda sig bra.

“Han var jätteduktig senast på en bra tid efter att ha fått gå utan draghjälp en del av loppet. Nu är väl motståndet lite tuffare, men distansen passar bra och trea, fyra eller femma ska vi väl kunna vara. Men för att vinna krävs det nog att några av de bättre gör bort sig.”

Kontur imponerade när han vann näst senast på Solvalla. I den senaste starten satt han fast på samma bana. Nu är det läge för spets igen och det blir samma utrustning och samma taktik som vid segern.

“Jag hoppas att jag kommer till ledningen och tänker i så fall köra där. Det är ett öppet lopp som vi kan vinna”, säger Tomas.

Gossip´s Lord “oslagbar” på Bergsåker

Efter lördagens fina tredjeplatser på Bergsåker väntar lunchtrav på samma bana imorgon. Stallet tänker trotsa vädrets makter och ge sig iväg i snöyran med Lolee Rockza och Gossip´s Lord som är oslagbar enligt Emelie Pettersson.

Lolee Rockza har inte startat på ett tag efter att ha fått en spark i hagen som gjorde att hon blev struken senast. Nu väntar ett stolopp över kortdistans och ett hyggligt utgångsläge. Men förhoppningarna sträcker sig inte så långt som till vinst.

“Hon tränar bra igen, men mer än en bra placering kan vi nog inte hoppas på”, säger Jenni H Åsberg.

Då är förhoppningarna större på Gossip´s Lord som är med i comebackloppet efter att ha varit borta ett tag på grund av behandling. Nu väntar femte spår på tillägg i ett åttahästarsfält som inte ser allt för imponerande ut. I onsdags i förra veckan gick Gossip´s Lord ett snabbjobb på Bollnästravet i 22-tempo med Tomas Petterssons dotter Emelie i sulkyn.

“Efter det sa Emelie att han är oslagbar imorgon och nog borde han ha en bra chans”, säger Jenni.

Bellis rysare på V75

Idag kör Bergsåker stortävlingar och Bellis Frontline har läge att skrälla med sin första vinst. Avantis Red Witch kan ta en placering i montéloppet och G.G. Ojjdo ska alltid räknas med chans. Imorgon gör Ajlexes Elise debut i Tomas Petterssons och Jenni H Åsbergs träning från tråkigt läge, men bra förberedd.

Avantis Red Witch har galopperat direkt i sina två första montéstarter. Men Jenni som sitter i sadeln tror att det ska kunna gå bra idag och Red Witch står bra inne i loppet.

“Double Night kan bli svår att slå, men en plats ska vi kunna ta om hon sköter sig.”

G.G. Ojjdo står med 20 meters tillägg över passande långdistans och är högt rankad. Senast gick det lite för sakta när det blev galopp, ett olycksfall i arbetet.

“Han är bra i ordning och tål att tuffa på i jämnt hårt tempo.”

Bellis Frontline är med i ett försök i Diamantstoet. Hon har gjort många bra lopp på rad, men fortfarande saknas den första segern. Senast satt hon fast i rygg på ledaren och gick i mål med krafter kvar. Nu har hon läge för samma position igen och om luckan kommer kan det gå riktigt bra.

“Det är tuffare motstånd nu, men hon borde få ett bra lopp och ska kunna vara bland de tre, fyra första.”

Ajlexes Elise har inte startat sedan i början av november och varit i Tomas och Jennis träning sedan mitten av november. Det rör sig om en märr som alltid tränat bra, men som ännu inte fått till det riktigt i lopp.

“Hon har tränat bra även hos oss och i onsdags var hon inne på Bollnästravet för ett snabbjobb tillsammans med Gossip´s Lord. Hon gick 22 på ett bra sätt och Tomas tyckte att hon var fin. Hon borde göra en bra insats i den första starten för oss”, säger Jenni.