Nyheter

Comeback för Nisse

Nice Knight har varit kraftigt förkyld, men imorgon är det dags för comeback i Östersund. Där startar också Cab Frontline och Avantis Red Witch båda med vissa segerchanser. På tisdag väntar Hagmyren för Alfred R.G. och The World Is Mine som också är tillbaka efter förkylning.

Nice Knight, “Nisse” kallad har inte startat sedan den 4 mars då han sprang med en begynnande infektion och var rejält snorig efteråt. Det har tagit tid att bli fri förkylningen, men nu har han tränat ett tag och får starta även om han kanske hade behövt vänta någon vecka till. Nisse har fått bakspår i tilläggsvolten.

“Det var svårt att hitta någon lämplig uppgift för honom de närmaste veckorna och det här loppet såg inte så tokigt ut. Men jag har inte så högt ställda förväntningar. Jag hoppas att han gör en positiv insats”, säger Tomas Pettersson.

Cab Frontline spurtade bra till en andraplats senast och har bra form. Nu har spår sex bakom bilen i ett fyraåringslopp.

“Han blir bättre och bättre för varje start och är en av dem som kan vinna. Positionerna kommer att avgöra.”

Tomas är också ganska positiv vad gäller Avantis Red Witch möjligheter. Senast gick hon bra i ett tufft lopp på Solvalla. Nu med bra läge med spår fem bakom bilen.

“Den här uppgiften ser ganska intressant. Jag tycker att vi bör vara bland de tre första.”

På Hagmyren Gör Alfred R.G: ett nytt försök att gå felfritt. Den dagen han börjar göra det kommer han att avancera snabbt genom klasserna. Det är Tomas övertygad om.

“Han känns bättre och bättre och lägger han bara galoppskorna på hyllan kommer han att bli riktigt bra. Frågan är bara när det sker, fram till dess ligger jag lågt.”

The World Is Mine har också varit förkyld och inte startat sedan den 29 mars. Från spår tre av tre i startvolten borde han komma iväg bra i ett kortlopp.

“Han borde vara tillbaka i samma form som i debuten. Svante Båth ser ut att ha en bra häst med, men den verkar kunna strula till det för sig ibland. Sköter han sig borde vi kunna ta en bra placering”, säger Tomas Pettersson

Debut för Emelie

Gävle imorgon kväll för Lolee Rockza och Front Pace och på söndag startar Thelma M.M., Höstboballerina, Bellis Frontline och Aspen Broline. Men det mest anmärkningsvärda är nog kusken bakom Thelma M.M.. Tomas dotter Emelie Pettersson som fyller 16 i juli gör debut i ett ungdomslopp i samma ålder som Jorma Kontio började köra stor häst.

Lolee Rockza blev störd till galopp i ett comebacklopp senast. Sedan gick hon skapligt till en fjärdeplats. Hon är ojämn liksom motståndet och Felicia Molin kör i loppet för unga kuskar som inte kört så många lopp.

“Har hon en bra dag kan hon vara bland de tre första”, tror Tomas Pettersson.

Front Pace var sannolikt sjuk i sin senaste start när det blev galopp och han utgick. Han var rejält snorig efteråt, men har tränat några veckor på ett bra sätt och ska vara redo att starta igen. Från spår 14 bakom bilen kan det dock bli knepigt att hinna fram till slutstriden fast det är långdistans.

“Vi får smyga med och se hur långt det räcker, men jag tror att formen är på gång igen.”

Så kommer vi då till första loppet på Bollnäs lunch- och eftermiddagstrav på fredag där Emelie sitter upp bakom familjehästen Thelma M.M. som gick riktigt bra som tvååring, men sedan fick treåringssäsongen förstörd på grund av skador. Hon gick bra som tvåa i comebacken. Nu har Emelie och Thelma spår elva bakom bilen och Tomas är noga med att det inte finns någon press på Emelie.

“Hon ska köra snällt utan några som helst krav. Det får bli vad det blir.”

Efter den pärsen vid staketet sitter pappa själv upp bakom Höstboballerina i loppet efter. Hon var riktigt duktig senast när hon vann på en smetig bana på Bollnäs. Men det kan bli knepigt att upprepa den bedriften.

“Hon har kommit upp i klass och jag får nog ligga lite lågt. Det handlar i första hand fortfarande om att köra felfritt med henne, lyckas det får vi se hur långt det räcker.”

Bellis Frontline tog till galopp senast efter att ha fått väntat på start på grund av en skenande häst. Hon blev stressad och hoppade bort sig direkt. Före det gick hon bra, men Tomas ligger lågt.

“Hon tränar bra, men det är några hyggliga emot. Blir vi bland de tre första är det väldigt bra.”

Aspen Broline debuterade med en femteplats efter att ha fått en del dåliga ryggar. Han har varit lite opolerad tidigare och är fortfarande inte helt att lita på. Men sköter han sig på Bollnäs kan det gå bra.

“Gör han inga dumheter så ser det ut som om han han kan hävda sig ganska bra. Jag tror att han kan göra ett bra lopp”, avslutar Tomas Pettersson om starterna imorgon och på fredag.

Elise ute efter femte raka

Solvalla imorgon där Ajlexes Elise och G.G. Ojjdo har hyggliga chanser. På tisdag väntar Rättvik för Whynot Me och One More Time och sedan Bergsåker där Matadoren Eme kanske prövar att gå i spets.

Elise står perfekt inne i ett stolopp på Solvalla. Hon vann på Solvalla så sent som för en dryg vecka sedan. Nu är det voltstart och Tomas Pettersson ska lotsa iväg Elise från knepiga spår fyra.

“Det kanske kan bli lite tätt mellan starterna, men hon har ätit bra och är pigg och glad så det ska nog inte vara någon fara. Spåret är ingen höjdare, men hon har blivit stabilare för varje start så jag tror att det ska gå bra. Kliver hon iväg felfritt bör hon vara bland de tre första.”

G.G. Ojjdo startar i Centaurs lopp med hela 100 000 kronor i förstapris. Från spår tre i startvolten borde han komma iväg bra och få ett bra lopp. Långdistans är en fördel.

“Han är i klart bättre form än vad som framgår av resultraden i programmet. Han var jätteduktig senast och håller han sig bara i trav ska vi kunna vara trea, fyra”, säger Tomas.

På tisdag kör Rättvik lunchtrav och Whynot Me ska prova från tillägg med sulky efter att varit med i monté i de senaste starterna.

“Han har gått jämna och bra lopp. Bakspår på 20 kan nog vara ganska bra så att han får smyga igång i lugn och ro. Men han är mer än platsaspirant än en vinnartyp.”

One More Time galopperade i debuten på Solvalla, men gick bra sedan till en sjätteplats. Nu provar Tomas honom i ett nytt treåringslopp. Den här gången från springspår i volten.

“Vi har tyngt ner honom lite och jag tror att han ska gå felfritt. Det ser ut att vara några fina treåringar med. Men han är också rätt så bra. Går han felfritt bör vi ta en bra placering.”

Direkt efter loppet på Rättvik kastar sig Tomas in i bilen och kör upp till Sundsvall och Bergsåker där Matadoren Eme har fått spår ett i startvolten över medeldistans. Matadoren har gjort två starter för Tomas med en första och en andraplats som resultat.

“Han har varit fin så här långt. Efter den senaste starten blev han lite snorig, men verkar frisk nu och det kommer säkert att gå bra. Om han håller sig lugn kan det hända att jag provar att köra i ledningen. Jag tycker att han borde ha en liten chans att vinna.”

Bra chanser i veckan

Rättvik, Dannero, Östersund och Bollnäs. Så ser det ut den här veckan innan helgen kommer. Lolee Rockza, Thelma M.M., Alfred R.G., Cab Frontline och Sara K.M.E,. startar samtliga med vissa vinstchanser.

Lolee Rockza startar i ett stolopp på Rättviks breddtrav imorgon kväll. Hon står med 20 meters tillägg men bör kunna vara med och göra upp segern, bara hon slipper gå i dödens säger Tomas Pettersson.

“Det gillar hon inte. Men motståndet är vettigt och med ett hyggligt lopp bör hon kunna vara med i segerstriden även om hon inte brukar vinna. Förutsättningarna ser bra ut.”

Thelma M.M. visade som tvååring att hon är en “riktig flygmaskin”, som Tomas säger. Sedan blev hela treåringssäsongen spolierad av skador och efter ett bra kvallopp gör hon comeback på Dannero på tisdag från 20 meters tillägg.

“Det är lite svårbedömt var hon står. Hon kan behöva några lopp för att komma i toppform. Men hon känns bra och får vi bara ett hyggligt ska hon räknas in bland de som kan vinna.”

Alfred R.G. är med upp till Dannero. Senast gick han bra i comebacken efter en kort galopp. Nu har han spår tre på tillägg och kliver förhoppningsvis iväg felfritt.

“Han är i bra ordning och kommer att bli bättre och bättre för varje lopp. Här står han vettigt inne, men det är några hyggliga emot. Sköter han sig och håller sig i trav kan det gå riktigt bra, men då måste han lägga galoppskorna på hyllan.

På torsdag får Cab Frontline göra resan till Östersund samtidigt som Sara K.M.E. startar hemma på Bollnäs. Tomas stannar i Bollnäs och kör Sara, medan Cab får Östersundstränaren Per Linderoth i sulkyn.

Cab satt fast senast på Solvalla och gick i mål med en del krafter sparat. Nu har spår ett i volten och Per Linderoth får körorder att ladda mot ledningen.

“Han är gynnad av att gå i ledningen. Vi sätter på helstängt och så får Per köra på. Det är ett par hyggliga emot, men det kan räcka hela vägen.”

Sara K.M.E. ar fin som fyra i comebacken senast i Bollnäs. Men hon borde vara ännu bättre nu och får förhoppningsvis ett bra läge från spår sex bakom bilen.

“Det saknades lite i avslutningen förra gången. Med ett lopp i kroppen borde det gå bättre. Det är några svåra konkurrenter med. Men det känns som att hon håller på att mogna och kan avstå från galopperna. Med ett bra lopp kan hon vara bland de tre första”, säger Tomas Pettersson.

Debut för One More Time

Tävling varje dag från imorgon till lördag. One More Time gör debut på Solvalla där Cab Frontline också är tillbaka. På torsdag gör Aspen Broline debut på Gävle. På fredag väntar Solvalla igen med Ajlexes Elise och Avantis Red Witch och på lördag är G.G. Ojjdo med när fokus ligger på Bergsåker.

One More Time är en fin treåring som skulle ha debuterat för en månad sedan men blev förkyld. Nu har han tränat bra, men Tomas Pettersson är lite osäker inför debuten.

“Det är lite svårt att säga hur han påverkats av förkylningen och det är alltid tufft på Valla. Men att det här en häst för framtiden finns det ingen tvekan om.”

Cab Frontline har gått riktigt bra i år, men inte startat på en dryg månad eftersom han också blev förkyld.

“Jag tror att han kommer att fortsätta att utvecklas och kommer att göra ett bra lopp. Men som sagt det är tufft på Solvalla.”

Det blir skor, öppet huvudlag och vanlig sulky på båda hästarna.

Aspen Broline är talangfull men har varit spänd inne på banan. Första kvalförsöket gick inte alls, medan andra gick bra. Spår fyra i bakre volten var inte direkt optimalt och det handlar i första hand om att han ska hålla sig i trav i debuten på Gävle.

“Jag hoppas att han sköter sig och går felfritt. Han möter en Zethäst som kvalat på 17 och som dessutom fått spår det. Den ser svår ut att slå om han sköter sig. Jag hoppas på en bra placering för Aspen.”, säger Tomas.

Ajlexes Elise har vunnit de tre senaste starterna. Senast vann hon trots att att hon var förkyld. Hon hostade under loppet och efteråt var hon rejält snorig. Nu har hon hamnat lite för långt ut på vingen bakom bilen i ett stolopp på Solvalla, men med rätt lopp kan det gå bra ändå.

“Hon är frisk och har tränat bra och kommer att vara bättre än senast. Kommer vi bara till skapligt och får lite bra ryggar på vägen ska hon kunna vara med och göra upp om segern.”

Elise kommer att fortsätta att gå med skor och öppet huvudlag.

Avantis Red Witch vann ett breddlopp i den senaste starten. Hon möter också enbart ston från ett spår längre ner i banan än Elise. Hon är harmonisk och i bra form, men uppe i en tuff klass.

“Jag kommer att ladda från början och försöka hitta ett bra läge. Sedan får vi se vad som händer. Det blir barfota runt om som vanligt.”

På lördag är G.G. Ojjdo på nytt ute i ett högt doterat lopp på Bergsåker. Senast blev det trångt i starten och en galopp där Ojjdo tappade 40 meter men sedan kom tillbaka till en femteplats. Nu har han ett knepigt fjärdespår och 20 meters tillägg över långdistans.

“Det är samma förutsättningar som förra gången. Loppet senast var ett jättebra formbesked och han gillar distansen. Kan jag bara hålla honom i trav känner jag mig inte helt uppgiven”, avslutar Tomas.

Lämpligt för Vide

Breddtrav på Hagmyren i morgon där Vide Viking ser ut att ha en lämplig uppgift. Sedan Bollnäs på måndag där Sara K.M.E. kan ta en plats, Höstboballerina står illa till och i första hand ska gå felfritt samt kval för Thelma M.M. som varit borta länge.

Vide har spår fem i tilläggsvolten och Jenni H Åsberg, som kör. får börja med att se till att han går iväg felfritt. Gör hon det så ser uppgiften inte allt för svår ut.

“Han känns fin i träningen, men har inte fått till det i loppen. Nu är motståndet lämpligare och han borde kunna vara en bit fram här”, säger Tomas Pettersson.

På Bollnäs lunchtrav på måndag gör Sara K.M.E. comeback efter vinterträningen i ett stolopp. Från spår långt ut på vingen kan det bli knepigt.

“Hon har trimmat på bra i vinter och känns fin och mer mogen inför fyraåringssäsongen. Men läget är bökigt och hon behöver nog några lopp för att få upp det rätta tempot. Det kan kanske räcka till en plats.”

Höstboballerina har heller inte haft någon tur i spårlottningen. Hon har bra fart, men lätt för att galoppera. Men med sommarbana är förutsättningarna bättre.

“Hon har tränat bra och är redo för en bra insats. Det är en klar fördel med sommarbalans, men prio nu är felfritt och att ta en placering”, säger Tomas.

Hans egna Thelma M.M. gick riktigt bra som tvååring. Men gjorde inte en enda start som treåring på grund av en rad problem.

“Det har varit sju sorger och åtta bedrövelser, men förhoppningsvis ska hon hålla ihop nu.”

Tufft i Gävle

Stortrav i Gävle ikväll och stallet bidrar med G.G. Ojjdo, Front Pace och Bellis Frontline. Alla står bra inne, men möter tufft motstånd och har fått knepiga lägen.

“Vi kommer att chansa lite och hoppas att det kan räcka till några framskjutna placeringar”, säger Tomas Pettersson.

G.G. Ojjdo har överraskat med att galoppera i de två senaste starterna. Nu är det lite längesedan han startade för att vara honom och spår fem i startvolten kan vara knepigt.

“Senast hetsade han upp, men kommer vi bara iväg felfritt så tror jag att han ska göra ett bra lopp. Men det blir svårt att vinna.”

Front Pace vann senast efter en rejäl avslutning. Men från spår åtta bakom bilen och mot betydligt tuffare motstånd nu blir det svårt att upprepa den bedriften.

“Han är i jättefin form och gick i mål med tussarna kvar förra gången. Vi får se hur jag kan komma till och om det kan bita till en hygglig placering. Det blir barfota runt om och vi hade tänkt köra med amerikavagn. Men från spår åtta vete tusan. Vi får se.”

Bellis Frontline står perfekt inne i startvolten i den sista avdelningen inom V75. Men spår fyra var inte vad Tomas önskat sig.

“Det blir svårt att ladda iväg från start. Så även om hon känns fin för dagen är vi jättenöjda om hon tar en placering. Vi kommer att chansa och köra barfota bak.”

Comeback för Alfred

Alfred R.G. gör comeback på Östersund idag och i morgon selar Tomas Pettersson och Jenni H Åsberg ut ett helt gäng på Bollnäs.

Alfred, som haft ett långt tävlingsuppehåll med kastration och vinterträning, går ut i ett försök i Sleipner Cup. Han står långt bak och kan förhoppningsvis trava in sig i lugn och ro.

“Det är en talangfull herre som inte levde upp till förväntningarna förra året. Det är nog nyttigt för honom att han blivit valack och fått träna ordentligt i vinter. Han är i bra ordning och har känts stabilare när vi varit inne på Bollnäs och kört fort. Men risken är att han blir ivrig när det blir tävling och jag får ligga lågt till vi ser om han kan undvika att galoppera”, säger Tomas Pettersson.

På Bollnäs börjar det med ett stolopp där Lolee Rockza och R.K. Rapida möts och står med med 20 meters tillägg. Tomas kör Rapida och Ulf Eriksson sitter upp bakom Rockza. Båda galopperade i de senaste starterna, vilket var oväntat för Rockza. Båda håller också hygglig form

“Ingen av dem är nog något för vinnarspelarna. Men båda kan placeras sig om de får rätt lopp och håller sig i trav.”

Whynot Me har gått bra i år, senast som trea i monté som väntar igen med Jenni i sadeln.

“Den här gången provar vi barfota runt om. Det ger förhoppningsvis en kick och som det ser ut på papperet ska han kunna vara bland de tre första om det stämmer på vägen”, säger Tomas.

Vide Viking galopperade i första sväng senast och får nu prova för första gången utan skor på fötterna från 20-metersfållan.

“Han har ju fått på sig lite pengar och det gäller att han växer in i klassen om han ska kunna hävda sig.”

The World Is Mine var duktig i årsdebuten på Solvalla där han blev trea. Nu väntar långdistans från ett knepigt läge.

“Det var en positiv insats på Solvalla och det känns som att han ska duga bra i den klass han är i. Spår tolv är ju inget vidare, men hästen är bra.”

Matadoren Eme och My Gifted My möts över medeldistans med 20 meters tillägg, men bara en häst på start. Jenni kör My Gifted My och Tomas har springspår med Matadoren. Han gick riktigt bra som tvåa i stalldebuten. My Gifted My var också tvåa i senaste starten.

“Matadoren spurtade bra och jag kommer att köra så att han har krafter kvar till slut. Klaffar det kan han vara med i segerstriden. My Gifted My är bättre än han varit på länge och kan nog bli trea, fyra.”

Aspen Broline är en fin treåring som ibland ser spöken när han kommer in på banan. Imorgon görs ett nytt försök att kvala honom efter att han skött sig perfekt i ett snabbjobb.

“Han är lite av Doktor Jekyll och Mister Hyde. Nu kommer vi att tynga och döva ner honom lite till och hoppas att det går vägen”, säger Tomas Pettersson.

Fidusar på Bergsåker

Ikväll starter Gossip´s Lord och Kontur på Bergsåker. Båda har bra form, men bökiga lägen och möter ganska bra hästar.

Gossip´s Lord har spår 12 bakom bilen. Senast avslutade han bra men Tomas Pettersson tror att det blir svårt att nå en framskjuten placering.

“Han känns bra. men från det här läget och med det här motståndet måste jag ligga lågt. Vi tänkte dock prova barfota fram vilket kan ge en liten extra kick.”

Kontur har fått bakspår i tilläggsvolten i ett lopp för kuskar som körde högst 150 lopp förra året. Lucas H Vikström kör. Formen är klart bättre än raden. Senast satt han fast och gick i mål med krafter kvar, trots en tuff inledning.

“Läget är bökigt och Lucas får köra på chans. Skulle det klaffa kan han ta en plats”, tror Tomas Pettersson.

Fulladdad vecka

Elva hästar till start i veckan, varav två debuterande treåringar, Annie Lennox och One More Time, samt en stalldebut för en potentiell V75-häst, Matadoren Eme. Lägg till det att Ajlexes Elise är ute efter tredje raka och att Cab Frontline har segerchans igen. Det är en spännande vecka som väntar.

Det börjar i Gävle imorgon kväll där Annie Lennox möter sju andra treåringar i första loppet. Hon kvalade redan i september förra året och har tränat kontinuerligt under hela vintern. Inför debuten har gått i 20-tempo över full distans.

“Hon är väl förberedd även om vi inte kört jättefort. Hon kan behöva några starter för att få upp snabbheten. Hon är lite ivrig så spår två i volten är inte optimalt. Jag hoppas hon går felfritt från början och gör ett bra lopp”, säger Tomas Pettersson.

Bellis Frontline kom på mellanhand senast och har ett bättre läge nu. Motståndet gör dock att Tomas har svårt att tro på seger.

“Hon känns pigg och glad och kommer vi bara till en hygglig position från början så är det väl realistiskt att vi ska kunna vara trea, fyra.”

På torsdag kväll väntar Bergsåker och debut för One More Thime som fått spår ett i startvolten. Han kvalade också i september förra året och har haft samma upplägg som Annie Lennox.

“Det kan fattas lite tempo. Jag hoppas han sköter sig och gör ett bra lopp.”

Matador Eme var riktigt bra som treåring, men fjolåret blev inte lika bra för amatören Joakim Hisved som lämnade in hästen för några månader sedan i träning hos Tomas och Jenni H Åsberg.

“Han har tydligen varit lite hetsig när han tränat ensam och behövde ett miljöombyte. Vi har mest kört honom i rygg och jag kommer att ge honom några snälla lopp till att börja med. Här kanske vi kan ta spets och sedan släppa till någon från 20-metersfållan. Det blir skor runt om. Han har kommit in bra i rutinerna och har kapacitet att vara med STL-loppen på lördagarna om vi får det att stämma.”

Cab Frontline har gått staplat bra insatser på varandra på senare tid och står nu bra inne i ett fyraåringslopp med enbart åtta hästar.

“Motståndet är väl likvärdigt mot förra gången. Stämmer det på vägen ska vi vara med och göra upp om segern.”

Front Pace var seg i comebacken och borde vara lite piggare nu. Spår ett bakom bilen passar också bättre liksom att det nu är tillåtet att köra barfota fram.

“Det gör några meter på honom och jag tycker att det ser ut som en intressant uppgift. Vi kanske kan ta en pallplats.”

Fredagen blir hektisk. Först breddtrav hemma på Bollnäs och sedan kvällstävlingar på Romme.

Avantis Red Witch placerar sig varje gång, men har inte varit bland de tre första i de senaste fem starterna. Spår fyra bakom bilen passar och Jenni kommer nog att ladda vad som går från början.

“Vi får se om hon får gå i spets eller i rygg. Med rätt lopp är hon en av dem som kan vinna”, tror Tomas.

Han ger inte R.K. Rapida samma möjligheter även om det blir barfotabalans den här gången.

“Hon gick anständigt senast, men är knappast något för vinnarspelarna.”

På Romme börjar det med Whynot Me som spottat upp sig i de senaste starterna med tre raka andraplatser. Nu gäller monté med Jenni i sadeln. Det som var hans bästa disciplin tidigare. Han står långt bak, men det är ingen nackdel enligt Tomas.

“Han är stor och gänglig och det är bra om han ta det lugnt och trava in sig från början. Jag hoppas han kan vara med där framme.”

Ajlexes Elise har vunnit på kort- och medeldistans i de senaste två starterna. Nu väntar långdistans och spår fyra bakom bilen med några motståndare som verkar hyggliga.

“Hon har gjort det bra i varje start och är lättsam hela hästen som tränar på och bara känns bra. Distansen borde fungera, hon har spurtat bra och vi får se det här som en test vad hon kan göra när det blir ett halvt varv längre.”

Lolee Rockza blandar och ger, men är piggare i träningen och ser finare ut.

“Jag kommer att försöka smyga med och köra på chans. Blir det barfota runt om så ökar möjligheterna”, säger Tomas Pettersson.