Runemo närmar sig vinterstadie

Runemogård

Lite mindre kostym och en ny fas när Rikstravet är över och vintern närmar sig. Tomas Pettersson jobbar tillsammans med Åsa Eriksson och Zandra Karisma med i dagsläget 22 hästar i Runemo. Tomas håller också ett vakande öga över Stall Frontlines tio hästar i Änga.

”Jag tycker att vi har fått en bra harmoni i jobbet med lite nya rutiner. Tyvärr har vi haft problem med karledsinflammationer och att en del hästar har blivit lite fula i pälsen. Vi var ganska rejält på gång för en och en halv månad sedan, men det kom av sig lite.”

Ettåringarna Lovely Star och Like A Boeing som kom in efter Kriterieauktionen skötte sig bra under inkörningen och går nu regelbundet framför vagn sedan en knapp månad tillbaka. Båda sköter sig exemplariskt i körningen och Like A Boeing är än så länge en jättesnäll hingst, medan Lovely Star har lite mer humör och är ett lite vassare sto i hanteringen.

Av tvååringarna har Västerbo Flashlight och Leia Skywalker startat. Flashlight var klart tidigast och har fått för dålig utdelning av tvååringsstarterna för att Tomas ska vara nöjd.

”Hon har i alla fall fått tävlingsrutin. Inför senaste starten fick hon ont i halsen och det blir ingen mer start i år. Det är en fin liten märr och nu blir det vinteträning inför treåringssäsongen.”

Det var från början inte meningen att Leia Skywalker skulle starta som tvååring. Men hon gick så bra i kvalet att det blev några starter och möjligen någon till i år.

”Vi får se om det blir någon mer start. Vi kommer i vilket fall att träna på och sikta på en tidigt treåringsstart.”

Udo kvalade tidigt, men gjorde ingen start och gick hem till ägaren för vinterträning.

”Det var uppgjort från början. Det är en väldigt fin häst som jag gärna hade haft kvar över vintern. Det är bara att hoppas att han kommer tillbaka.”

Hingstarna J.B. Burnout och Ajlexes Frisco har tränat på efter sina premielopp. Några starter som tvååringar har inte varit aktuellt för dem.

”De är stora och tunga och har inte fått någon riktig studs ännu. De har redan gått in i en mer vinterträningsfas och får gå tyngre träning med mer backintervaller och färre jobb på rakbanan.”

Treåringarna har varit en besvikelse. Twigs Ceasar har startat sent, Ajlexes Samba Pati vann i sin tredje start, men blev sedan skadad i hagen. Ljuset i kullen står Mitt Hjärtas Tango för. Han har visat bra fart, blandat med en del galopper, och kunnat vara med i årgångsloppen och tagit placeringar.

”Jag väntar på att Ceasar ska släppa till. Det borde finnas en hel del i honom. Samba ska på återbesök hos veterinären och då får vi veta om tävlingskarriären är över eller ej. Tango tränar på och bör kunna göra en fin fyraåringssäsong.”

Ceasar kommer nog att fortsätta att starta den närmaste tiden. Det kommer också de äldre hästarna Make It Best, Höstbouffe, Adore Sutola och Shaded att göra. Höstbo Stig har en final i Dubbelcupen i början av december att se fram emot.

”Shaded får starta på och Adore Sutola känns bättre i träningen och borde kunna släppa till.”

Stallet har också några nykomlingar som innebär en del utmaningar.

”Crimescene tar inte riktig styrning och måste lära sig att volta. Gör han bara det finns det en hel del fart i hästen.”

”Happy Fighter har haft svårt att få upp den rätta orken och Flex är ju tuff att köra, men löper han upp till sin kapacitet är han ju riktigt bra. Flex är startklar och vi försöker få ut honom så fort som möjligt. ”

Fördelen med alla de här tre utmaningarna är att alla tre hästarna är väldigt snälla att hantera i stallet.

I Änga är tvååringarna Udo, Unique och Ukelele Frontline fina hästar som det finns anledning att ha lite förhoppningar på inför treåringssäsongen. Treårsmärrarna Truelove, Tahita och Tina Frontline kommer att starta på i vinter liksom hingsten Taco Frontline. Sergio Frontline kommer ut redan på onsdag i ett nytt montélopp och han kommer att fortsätta att starta i vinter. Verksamheten i Änga bygger på att Lina Sjöbom jobbar heltid och Ulf Persson är med och kör på halvtid. Veteranen Olle Berglund hjälper till med de dagliga sysslorna.