Träningsvecka och sedan Paris för kuskdebut

Med tio procent av alla i stallet och därmed en stor del av de hästar som är igång och startar just nu till start i slutet av förra veckan ägnas den här åt träning. På torsdag åker Tomas med dottern Emelie, Jenni, farmor och farfar och ytterligare några till Paris.

Med tio procent av alla i stallet och därmed en stor del av de hästar som är igång och startar just nu till start i slutet av förra veckan ägnas den här åt träning. På torsdag åker Tomas med dottern Emelie, Jenni, farmor och farfar och ytterligare några till Paris. Tomas ska debutera som kusk på kolstybben på Vincennes. På lördag kör han Eva Skantz Twigs Atkins. Ekipaget står dock hårt inne och en framskjuten placering skulle vara en riktig skräll.

”Jag har lovat Emelie att hon skulle få se Prix de Amerique när hon fyllt tio och nu är det dags”, säger Tomas när han står och skor på tisdagseftermiddagen.

Det brukar han göra åtminstone tre eftermiddagar i veckan och när det inte är tävlingar följer dagarna i stort sett samma mönster. Hästarna får frukost klockan 5.00. Tomas äter sedan sin frukost med grannen Emil i lugn och ro numera.

”Tidigare har jag fuskat med frukosten, men ser Emil till att jag sköter mig.”

Vid 20 i sex börjar han släppa ut hästarna. De som ska gå första träningsrundan får gå ut först. Sedan kommer Åsa och Zandra vid 6.30 och snart är alla hästar ute. Därefter görs i ordning foder och träningsselarna plockas fram, sedan är det kaffe innan körningen börjar. Då har också Kajsa kommit och börjat mocka.

De dagar hon är där hinner körs det fyra träningsturer innan lunch. De äldre hästarna går två eller tre turer i veckan beroende på om de har startat nyss eller inte. De yngre tränar oftare.

Efter lunch putsas grejor och hästar. Tomas skor och ibland är Tommy på plats och masserar och veterinären kommer på besök när det behövs.

Vid fyra, halvfem är alla hästar inne igen och har fått mat. Vid åtta på kvällen släcks ljuset i stallet.

Så ser den dagliga rutinen ut på Runemo gård. Rutinen varvas med fortkörning inne på Bollnästravet. Särskilt Stall Frontlines hästar som står i Änga åker dit lite oftare eftersom träningsmöjligheterna är mer begränsade i Änga än i Runemo.

I starterna i förra veckan var det ömsom vin ömsom vatten. Happy Fighter var duktig när han vann med många längder, låt vara i ett ihåligt comebacklopp.

”Motståndet var ganska uselt, men han avslutade jättebra från andra utvändigt”, säger Tomas.

Höstbouffe avslutade också riktigt bra till en fjärdeplats, medan Tyson Rivner fick nöja sig med en sjätteplats den här gången. Truelove Frontline hade varit med och slagits om segern om hon inte hoppat efter 400 meter.

”Hon kändes bra och kan bli nyttig bara hon stabiliserar sig.”

Quirina däremot spände sig och fick det inte att fungera i loppet.

Närmaste starter blir sannolikt Adore Sutola och She´s Racy på måndag på Bollnäs där Usain Frontline ska kvala.